Βρίσκεστε εδώ: HomeΤα χωριάΠαρουσίασηΤα χωριά της ΚόνιτσαςΑμάραντος ( Ίσβορος )

Αμάραντος ( Ίσβορος )

Πληροφορίες

Η περιοχή Αμαράντου βρίσκεται Βόρεια της Κόνιτσας Ιωαννίνων και περικλείει στην οριογραμμή της 37.000 εκτάρια.  Έχει υψομετρική διακύμανση από 650μ. (Όρλα) έως 2.060 (Κάμενικ).  Το έδαφός του φλυσχογενές, ασβεστολιθικό, με εκρηξιγενή πετρώματα τους οφείτες. Από την αποσάθρωση προέκυψαν και εδάφη αμμώδη, αμμοχαλικώδη κι αργιλοαμμώδη.

Βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου, στις Ν.Δ. προσβάσεις του Γράμμου.

Ιστορία

Ο Αμάραντος εντάσσεται στον πολιτισμό του Κάμενικ (Κολωνία Αλβανίας) και της Βίτσας Ζαγορίου. Οι Φορείς αυτού του πολιτισμού ανήκαν στην ομάδα των πρωτόγονων ανθρώπων της Νεολιθικής εποχής. Ο πολιτισμός αυτός ήταν κατά βάση ποιμενικός, εν μέρει αγροτικός με ιδιαίτερη ασχολία και το κυνήγι, οι δε κλιματολογικές συνθήκες της εποχής, η πανίδα και η χλωρίδα είναι σχεδόν ίδιες με τις σημερινές. Οι οικισμοί ήταν εδραίοι - σταθεροί (σώζονται κατόψεις ορθογώνιες διπλοτοιχίες και μονοτοιχίες με χρήση ογκωδών λίθων), έτσι ανέπτυξαν και άλλα στοιχεία πολιτισμού, όπως την πρωτόγονη βυρσοδεψία, την υφαντουργία και αργότερα τη χρησιμοποίηση χάλκινων εργαλείων.

Ανήκαν στην ευρύτερη Ηπειρωτική οικογένεια και σ' ένα από τα 36 επιμέρους φύλα. Εάν είναι το πολυπληθέστερο των Μολοσσών, των Ορεστών, των Αττιντάνων ή των Παρθηνών δεν μπορούμε να το ισχυριστούμε με βεβαιότητα. Το μόνο βέβαιο είναι η ποιότητα των ανθρώπων. Αναπόσπαστα κομμάτια, γεννήματα αυτού του τόπου και της φύσης, πλάστηκαν κατάλληλα για να επιβιώσουν. Ακαταπόνητοι, σκληροί και γενναίοι, αλλά φιλύποπτοι και πανούργοι και πολλές φορές άρπαγες και ληστρικοί. Γι' αυτές τους τις ιδιότητες και για το κομβικό σημείο του τόπου τους μεταξύ Ηπειρωτών, Ιλλυριών, Μακεδόνων και Ρωμαίων, έγιναν αιτία στρατολογήσεως.

Κυρίως μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τη Ρώμη έχουμε εγκατάσταση Ρωμαϊκού Σταθμού - Σόστρα, στην τοποθεσία Σιέστρη - Σιέστουρη (Sostare = σταθμεύω, Ιταλ. Λεξ. MANDESON). Το μέρος εκτείνεται Ν.Δ. στους πρόποδες του όρους Κάμενικ. Η στρατολόγηση ντόπιου πληθυσμού ως φρουρών των ορέων, προς ασφάλεια των οδών και κλεισωρειών από τους ληστές ή από κάθε άλλη επιδρομή, ήταν θεσμός των Μακεδόνων, τον οποίο καθιέρωσαν και οι Ρωμαίοι. Το συγκεκριμένο σημείο το χρησιμοποιούσαν και σαν εναλλακτικό τρόπο διέλευσης οι Λεγεώνες, όταν ο βαρύς Χειμώνας έκλεινε την περιοχή του Δίστρατου. Σαν αντάλλαγμα (οι στρατολογημένοι) είχαν μισθό, γη, ζώα και το δικαίωμα του Ρωμαίου Πολίτη, το οποίο προϋπέθετε και τη Χρήση της Λατινικής Γλώσσας. Εκεί έγκειται και η πληθώρα Λατινικών ορεινών τοπωνυμιών. Οι Σόστρες - Σταθμοί είναι γνωστές στην Ιταλία και στα Βαλκάνια (Σωκρ. Λιάκος ΜακεδονοΡωμανικά 1976). Με την αλλαγή των αναγκών ο σταθμός Σόστρα - Σιέστρη, μετατρέπεται σε Σιέστουρη - Sestiere, δηλ. σε διοικητική διαίρεση μιας πόλεως, σε έκτη συνοικία (Ιταλ. Λεξ. MANDESON).

Το 1018 μ.Χ., καταλυθέντος του Βουλγαρικού κράτους υπό του αυτοκράτορος Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου, δημιουργούνται στην Ήπειρο τρία ίδια Θέματα - Επαρχίες: Δυρραχίου, Δρυϊνουπόλεως και Κολωνίας. Στο Θέμα Κολωνίας ανήκε και η σημερινή περιοχή Αμαράντου, στην οποία εγκαταστάθηκε Δρούγκα (τοπων. Ντρούγκα), δηλ. Τάγμα. Επικεφαλής της ήταν ο Δρουγκάριος, υπεύθυνος της Βίγλας (Βυζαντ. Πολιτισμός Στ. Ράνσιμαν) (τοπων. Μπεγαλίστρια - Καστέλι) και με υπάλληλο υπεύθυνο των ορυχείων, Κόμη της Λαμίας - lamina: έλασμα (πλάκα μετάλλου) (τόπων. Ντρούγκα του Λαζίμη). Την στρατιωτική εγκατάσταση πιστοποιούν αλυσίδα σωζόμενων στρατιωτικών τοπωνυμίων εκείνης της εποχής. Ο Κόμης (ψευδώνυμο Κόντης) των ορυχείων ήταν υπεύθυνος της εξορύξεως και επεξεργασίας μετάλλου, υπολείμματα των οποίων και σήμερα ευρίσκονται σε πολλά σημεία, αλλά και το όνομα Ίσβορος (το προηγούμενο του χωριού) από το Αρχαιοθρακικό και Σανσκριτικό Ισβαρά - Ντεβα αυτή την έννοια έχει. Και με την αναφορά του Κλαύδιου Πτολεμαίου, Γεωγραφική υφήγησις Γ΄ 2ος αιών. μ.Χ. στο "Ισβούρου ποταμού εκβολαί" αποδεικνύεται και η μη σλαβική προέλευσή του. Στο διάστημα 1204 (δημιουργία Δεσποτάτου της Ηπείρου), έως και την Τουρκοκρατία 1430 (κατάληψη Ιωαννίνων), δεν έχει καταγραφεί καμιά μεταβολή. Η κατάληψη της Ηπείρου είχε αποτέλεσμα και την καταστροφή του Σιέστρη - Σιέστουρη. Ορισμένοι από τους διασωθέντες εγκαταστάθηκαν στο χωριό Βούρμπιανη Κόνιτσας και ο κύριος όγκος τους στην τοποθεσία Ίσβορος, πλαισιώνοντας τον ήδη υπάρχοντα μικρό οικισμό. Δύο αποθηκευτικοί μεγάλοι πίθοι και μία λιθοχαρακτική είναι τα στοιχεία πρότερης ανθρώπινης εγκατάστασης, ίσως και πριν των πρωτοχριστιανικών χρόνων.

Τα Λουτρά

Βόρεια του χωριού σε απόσταση 5χιλ αυτοκινητοδρόμου, σε 1260 υψόμετρο κι σε μαγευτικό δασώδες περιβάλλον, βρίσκονται τα αξιόλογα Ιαματικά Ατμόλουτρα Αμαράντου. Από 15 ρωγμές καρστικά ρήγματα εξέρχονται οι θερμοί ατμοί. Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 15ο C ευρέθη επί θερμών πηγών 37ο C. Γενικώς κυμαίνεται από 33ο-38ο C, με υγρασία που αγγίζει το 97-100%.

Έχουν κατασκευασθεί σύγχρονες εγκαταστάσεις, με ατομικά δωμάτια - λουτήρες για λουτρό και εισπνοή. Οι ασθενείς παρακολουθούνται από ιατρό και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό. Οι παθήσεις που ενδείκνυνται για θεραπεία είναι οι ακόλουθες: Αδενοπάθειες, αναπνευστικά (άσθμα κτλ), αγκυλώσεις, αρθροπάθειες - ρευματοπάθειες, αναιμία, δερματοπάθειες, διάφορες ενδοκρινολογικές παθήσεις, ενδομητρίτιδες, ισχιαλγίες, κολπίτιδες, μετατραυματικές παθήσεις, νευραλγίες, νευρομυίτιδες, οσφυαλγίες, οστεοαρθρίτιδες, παθήσεις πνευμόνων, χολής, ύπατος, νεφρών, παραλύσεις, παθήσεις κυκλοφοριακού, ρινίτιδα, σαλπιγγίτιδες, σπονδυλαρθρίτιδες, φαρυγγίτιδα, χρόνιες γυναικολογικές φλεγμονές, χρόνιες απλές βρογχίτιδες.
Η έναρξη λειτουργίας του θεραπευτηρίου αρχίζει το καλοκαίρι (αρχές Ιουνίου) και τελειώνει συνήθως τέλος Σεπτεμβρίου. Καλό είναι να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους υπευθύνους των Ιαματικών λουτρών και του ξενώνα και εστιατορίου της κοινότητας, που παραχωρήθηκαν από το 1984 στην νεοϊδρυθείσα από τους κατοίκους εταιρεία Λαϊκής Βάσης "Αναπτυξιακή Εταιρεία Αμάραντος Α.Ε", με έδρα την Κόνιτσα, προς αξιοποίηση και ανάπτυξη του τόπου και όφελος όλων των χωριανών. Επίσης στο χώρο εκτός του προαναφερομένου ξενώνα μετά εστιατορίου, υπάρχει και λειτουργία ιδιωτικών ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων προς εξυπηρέτηση των λουομένων και επισκεπτών.

πηγή: www.amarantos-konitsas.org.gr

Φωτογραφίες

 

Δείτε περισσότερα στην ενότητα Φωτογραφίες

Φορείς



Δείτε περισσότερα στην ενότητα Φορείς & Σύλλογοι

Συνδέσεις



Δείτε περισσότερα στην ενότητα Συνδέσεις




Χάρτες, δορυφορικές, εικόνες, βίντεο.

Δορυφόρος



Xάρτης


Φωτογραφίες




Βίντεο



  • Η Κόνιτσα απο ψηλά
  • ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗ
  • Τα εγκαίνια της έκθεσης Χρωματιστές Εκφράσεις
  • Λιθανάγλυφο..κούδαρης..

Συντάκτες



Pagemaker