Γαναδιό

Πληροφορίες

Ανάμεσα στον Σμόλικα και στην κορυφογραμμή του Γράμμου, το Γανναδιό, σε υψόμετρο 890 μέτρων, με γειτονικά χωριά τη Μεσσαριά και το Μοναστήρι ­ τα τρία μαζί είναι γνωστά και με την ονομασία Μόλιστα ­ καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα ειδυλλιακό τοπίο που μόνο θεόπλαστο θα μπορούσε να είναι.

Κατοικημένο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, το Γανναδιό είχε την τύχη να μείνει «ξεχασμένο» από την έλευση της κακότεχνης επέλασης του μπετόν και των πλαστικών διακοσμήσεων. Ετσι η παραδοσιακή όψη του παρέμεινε ανέπαφη στον χρόνο, γεγονός εμφανές από το πρώτο κιόλας βήμα στο χωριό.

Η έλλειψη ασφάλτου και η κυριαρχία του πλακόστρωτου είναι σχεδόν θεαματικά. Τα πέτρινα σπίτια ­ τα οποία έχουν κρατήσει και στο εσωτερικό τους την παλιά διακόσμηση και φιλοσοφία ­ και η γύρω βλάστηση επιδρούν στην αίσθηση του χρόνου... κάνοντάς την να παλινδρομεί ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν.

Μοιάζουν τα πάντα να έχουν σταματήσει,. Ο απίστευτα μεγάλος πλάτανος δεσπόζει στην πλατεία και στη σκιά του όλα φαίνονται τόσο μικρά, που σε βάζουν αναγκαστικά σε υπαρξιακές σκέψεις. Και όλα αυτά τόσο κοντά σε κατοικημένη περιοχή ­ στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Κόνιτσα ­, που κατατάσσει και το Γανναδιό στις «κρυμμένες» ομορφιές του τόπου μας.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ 05/12/1999

Φωτογραφίες

 

Δείτε περισσότερα στην ενότητα Φωτογραφίες

Φορείς



Δείτε περισσότερα στην ενότητα Φορείς & Σύλλογοι

Συνδέσεις



Δείτε περισσότερα στην ενότητα Συνδέσεις




Χάρτες, δορυφορικές, εικόνες, βίντεο.

Δορυφόρος



Xάρτης


Φωτογραφίες




Βίντεο



  • Άγιος Νικόλαος στην Πλάβαλη
  • Πλατεία Κόνιτσας
  • Απόκριες 2012 στο Πεκλάρι
  • Η θέα απο το Μολυβδοσκέπαστο

Συντάκτες



Pagemaker