Βρίσκεστε εδώ: HomeΤα χωριάΠαρουσίασηΤα χωριά της ΚόνιτσαςΠλαγιά (Ζέρμα)

Πλαγιά (Ζέρμα)

Πληροφορίες

Χτισμένη στις όμορφες βουνοπλαγιές Μπουχέτσι του Γράμμου η Πλαγία απέχει 40 χλμ. από την Κόνιτσα και 100 χλμ. από τα Ιωάννινα.

Στη δεκαετία του 1970-80, τα χωριά Πλαγιά (Ζέρμα), Θεοτόκος (Φετόκο) και Κεφαλοχώρι (Λούψικο - Λυκόραχη) λόγω υποχωρήσεως του εδάφους - κατολισθήσεων, μετακινήθηκαν. Η καινούρια Πλαγιά χτίστηκε απέναντι από την Ζέρμα (παλαιό όνομα του οικισμού της Πλαγιάς) στο ίδιο υψόμετρο .

Απέναντι από το νέο χωριό αμφιθεατρικά τοποθετημένα υπάρχουν τα ερείπια του παλιού χωριού Ζέρμα. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό,με τα παλιά σπίτια γαντζωμένα στην απότομη πλαγιά. Η ομορφιά και η εγκατάλειψη συνυπάρχουν σε μια εκπληκτική αρμονία χρωμάτων.

Η μονή Ζέρμας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ένα εκπληκτικό κτίσμα του 16 αιώνα μ. Χ.. Το καθολικό της τρίκλιτη βασιλική με 3 τρούλους, έχει μαρμάρινες παραστάδες στην είσοδο και υπέρθυρο και μαρμάρινη Ωραία Πύλη με ανάγλυφες διακοσμήσεις. Η αρχική οικοδόμηση του μοναστηριού έγινε το 1625. Της ίδιας εποχής είναι οι τοιχογραφίες. Εντυπωσιακή είναι η είσοδος του ναού με την επιγραφή και τον ωραίο λιθανάγλυφο διάκοσμο. Την κατακευή της υπογράφουν βουρμπιανίτες πρωτομαστόροι. Οι περισσότερες τοιχογραφίες, το τέμπλο και τα κελιά καταστράφηκαν από τη μεγάλη φωτιά του 1947.

Οι κάτοικοι της Πλαγιάς όπως και των υπολοίπων μαστοροχωρίων ασχολήθηκαν με την μαστορική της πέτρας.
Τεκμηριώνεται η δραστηριότητα οικοδομικών συνεργείων της στο Άγιο Όρος, Αγρίνιο, Αμφιλοχία (Καρβασαράς), Θεσπρωτία, Θεσσαλία και Αλβανία (Δέλβινο, Αργυρόκαστρο).
Η Ζέρμα υπήρξε όπως και οι Χιονιάδες ένα έστω μικρότερο κέντρο αγιογραφίας. Στη Μονή Κάμενας έξω από το Δέλβινο της Αλβανίας υπάρχει επιγραφή του 1662 «δηα χυρος του αμαρτολου Μιχαλις ζογραφος εκ κομις Ζερμας».

 

Πηγές: mastorohoria.gr

Φωτογραφίες

Πλαγιά, το παλιό χωριό Πλαγιά, το παλιό χωριό

 

 

Δείτε περισσότερα στην ενότητα Φωτογραφίες

Φορείς



Δείτε περισσότερα στην ενότητα Φορείς & Σύλλογοι

Συνδέσεις



Δείτε περισσότερα στην ενότητα Συνδέσεις




Χάρτες, δορυφορικές, εικόνες, βίντεο.

Δορυφόρος



Xάρτης


Φωτογραφίες




Βίντεο


  • Παλιοσέλι Φθινόπωρο 2005
  • Νικάνορας γενική άποψη
  • Επαρχεία Κόνιτσας
  • Η εκκλησία του Αγίου Κοσμά

Συντάκτες



Pagemaker