Βρίσκεστε εδώ: HomeΤα χωριάΠαρουσίασηΤα χωριά της ΚόνιτσαςΠληκάτι (Πληκάδες)

Πληκάτι (Πληκάδες)

Πληροφορίες

Το Πληκάτι τοποθετημένο στα 1240 μ. στους πρόποδες του Γράμμου ανήκει στο Δήμο Μαστοροχωρίων της επαρχίας Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων.
Η ονομασία Πληκάτι πρέπει να προέρχεται από το πελέκημα της πέτρας: «Πελεκάνος» (αυτός που κάνει το πέλέκημα της πέτρας) - «Πελεκάτι» και κατά παράφραση Πληκάτι

Το χωριό έωε το1840 αριθμούσε περίπου 350 με 400 σπίτια και περίπου 2200 κατοίκους.
Από το 1840 μέχρι το 1920 παρατηρήθηκαν πληθυσμιακές μετακινήσεις στη Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία. Το 1841 μεγάλος αριθμός οικογενειών από το Πληκάτι εγκαθίσταται στο νέο χωριό Μπελκαμάνη (σημερινή Δροσοπηγή) στο νομό Φλώρινας. Αργότερα το 1861 μεταναστεύουν ξανά και φτιάχνουν νέα χωριά, στη Νεγοβάνη της Φλώρινας ( σημερινό Φλάμπουρο) και στο Καζακλάρ της Θεσσαλίας (σημερινός Αμπελώνας).

Ομορφο, πέτρινο, γεμάτο φύση και θέα, με τις πέτρινες βρύσες του να ξεδιψούν ακόμα και σήμερα τους ταξιδιώτες. Η πλατεία με το καφενείο, ότι πιο όμορφο έχει να δώσει η περιοχή στη θέα και τις αναμνήσεις του πολέμου του 40.

Πληκαδίτες μάστοροι

Οι Πληκαδίτες μάστοροι διακρίθηκαν για την τεχνική τους, ήταν άριστοι στο χτίσιμο και πελέκημα της πέτρας και άφησαν καλό όνομα στις δουλιές. Τα μπουλούκια των Πλικαδιτών μαστόρων ταξίδεψαν στην Θεσπρωτία, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Άγιον Όρος, Θεσσαλία, Καβάλα, Βόλο, Λάρισα, Σέρρες, Δράμα και ιδιαίτερα στην Αθήνα και τα γύρω αρβανιτοχώρια. Πληκαδίτες ήταν οι μάστοροι που έχτισαν το σπίτι του Μακρυγιάννη στην Αθήνα και πολλά αρχοντικά της νέας πρωτεύουσας.
Στο εξωτερικό εργάστηκαν στην παραλιακή Τουρκία (Προύσα-Σμύρνη) Αμερική, Γαλλία, Ρωσία, Ρουμάνια, Αιθιοπία και Αλβανία (Κορυτσά, Μοσχόπολη, Δέλβινο). Έφτασαν μέχρι το Ιρκούτσκ και το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, παρέα με μαστόρους από τη γειτονική Ράχοβα (Κολώνια) της Αλβανίας και δούλεψαν στα τεχνικά έργα του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου(1891-1915).Διηγούνται ότι σκοτώθηκαν 7-8 Πληκαδίτες μαστόροι από ναρκοθέτηση σιδηροδρομικής γραμμής κοντά στην Οδησσό.

Η Παναγία η Πληκατιώτισσα

Η εικόνα της Παναγίας Πληκατιώτισσας γεμίζει με δέος τους προσκυνητές της, από το 1770, όταν ποιμένες είδαν το φως να λαμπυρίζει στο απέναντι δάσος. Βρήκαν την εικόνα της Παναγιάς και είπαν να την αφήσουν να ποφασίσει μονάχη της, που θέλει να στεριώσει. Την φόρτωσαν σε ένα κουτσό άλογο και εκείνο τράβηξε για το Πληκάτι. Το άλογο, δεν κούτσαινε πια, όταν έφτασε στο χωριό. Η εικόνα τοποθετήθηκε σε έναν παλαιό ναό του 900 μ. Χ. Περίπου, αλλά δεν έμεινε. Μόνη της, βρήκε τον τόπο που ήθελε να πάει... Μόνη της επέλεξε που θα χτιστεί ο ναός που σήμερα είναι ενθρονισμένη. Οι κάτοικοι γιορτάζουν την Παναγιά τους, στις 16 Φεβρουαρίου.

Πηγή: plikati.gr

Φωτογραφίες

 

Δείτε περισσότερα στην ενότητα Φωτογραφίες

Φορείς



Δείτε περισσότερα στην ενότητα Φορείς & Σύλλογοι

Συνδέσεις



Δείτε περισσότερα στην ενότητα Συνδέσεις




Χάρτες, δορυφορικές, εικόνες, βίντεο.

Δορυφόρος



Xάρτης


Φωτογραφίες




Βίντεο


  • Το γεφύρι της Ζέρμας
  • Απόκριες 2012 στο Πεκλάρι
  • Ελεύθερο - Γενική άποψη
  • Άνοιξη στον Αη Ηλιά

Συντάκτες



Pagemaker