Βρίσκεστε εδώ: HomeΤα χωριάΠαρουσίασηΤα χωριά της ΚόνιτσαςΠυρσόγιαννη (Προ(ι)σόγιανη)

Πυρσόγιαννη (Προ(ι)σόγιανη)

Πληροφορίες

Η Πυρσόγιαννη είναι ένα από τα σημαντικότερα χωριά της επαρχίας Κονίτσης και ένα από τα πολυάριθμα άλλοτε μαστοροχώρια.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μ. και απέχει η 31 χλμ. από την Κόνιτσα και 95 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων.
Το 1997 και με την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας», ιδρύθηκε ο Δήμος Μαστοροχωρίων, ο οποίος αποτελείται από 12 χωριά, με συνολική έκταση 271.160 στρεμμάτων και 2.072 κατοίκους (απογραφή 2001).
Η Πυρσόγιαννη αποτελεί την έδρα του Δήμου Μαστοροχωρίων, και έδρα του Πολυδύναμου Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής (κυρίως για φύλαξη των συνόρων).
Πρωτομάστορες οι κάτοικοι της Πυρσόγιαννης, την φρόντισαν και την πλούμισαν με εκπληκτικά σπίτια, πανέμορφες εκκλησιές, ανοικτές πλακόστρωτες πλατείες, υπέροχα σοκάκια. Οι νεώτεροι την ξαναζωντάνεψαν και μερίμνησαν να κρατήσουν την παράδοση της αρχιτεκτονικής και την ομορφιά της πέτρας. Η ιστορία της χάνεται πίσω, στον 16ο αιώνα. Οι μάστορές της, ξακουστοί στα πέρατα του κόσμου. Απ εδώ έφευγαν για να φτιάξουν τα σπίτια και τα γεφύρια από πέτρα και γύριζαν, για να ξαναφύγουν σε άλλες πόλεις, άλλες χώρες. Αυτός ο ξενιτεμός των μαστόρων και οι δρόμοι της επιστροφής τους, κράτησαν για πάνω από 400 χρόνια.

"Η αδελφότητα των Πυρσογιαννιτών" είναι το καμάρι των κατοίκων της δεδομένου ότι έχει επιδείξει και συνεχίζει να επιδεικνύει σημαντικό έργο.

Αξιοθέατα

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γνώρισμα αποτελούν τα πετρόκτιστα κτίσματά του, που μοιάζουν σαν να προέρχονται από μια άλλη εποχή, χωρίς να δείχνουν ότι επηρεάστηκαν από το πέρασμα των χρόνων.

Ο επισκέπτης θα σταματήσει για λίγο στην πλατεία της Κόκα - Καρυάς. Τα κτίρια που έδωσαν σιγά - σιγά το σχήμα της άρχισαν να κτίζονται από τα 1750 και είναι πλούσια σε κτητορικές επιγραφές και λιθανάγλυφες παραστάσεις.
Από τις πιο όμορφες εκκλησιές της περιοχής είναι ο Αι-Γιώργης, (1904) εκπληκτικής αρχιτεκτονικής. Πετρόκτιστη βέβαια, με μια τεράστια πλατεία εμπρός της. Ο πρόναος είναι σκεπαστός, με καμάρες και καθιστικά. Λίγο πιο αριστερά υψώνεται υπέρκομψο το καμπαναριό του, σε τέσσερα επίπεδα.
Ο Άγιος Γεώργιος εντυπωσιάζει με την τεχνική και τον όγκο του, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του τουρνοβίτη ταλιαδόρου Βασίλη Σκαλιστή (1926) και το ζωγραφικό διάκοσμο του σέρβου ζωγράφου Νίκολιτς.

Στα 1772 σύμφωνα με την εντοιχισμένη επιγραφή ανεγείρεται ο Άγιος Νικόλαος και «με το υπέροχον περιστύλιον του χαγιατιού του αποτελεί ως όλον μοναδικόν λείψανον παληάς εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.

Σύντομα περατώνονται οι εργασίες σε τρία λιθόκτιστα κτίρια που θα στεγάσουν τη ΣΧΟΛΗ ΜΑΣΤΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ.
Η αναδίφηση και τεκμηρίωση του έργου των μαστόρων είναι έργο ζωής του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΣΤΟΡΩΝ και του ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ που δημιουργείται στην Πυρσόγιαννη.

Στο χωριό υπάρχει επίσης και ξενώνας, δημοτικός μάλιστα, που χτίστηκε το 1929 και ανακαινίστηκε το 1996. Στο ισόγειο λειτουργεί εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις.

 

Φωτογραφίες

 

Δείτε περισσότερα στην ενότητα Φωτογραφίες

Φορείς



Δείτε περισσότερα στην ενότητα Φορείς & Σύλλογοι

Συνδέσεις



Δείτε περισσότερα στην ενότητα Συνδέσεις




Χάρτες, δορυφορικές, εικόνες, βίντεο.

Δορυφόρος



Xάρτης


Φωτογραφίες




Βίντεο


  • ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗ
  • Νίκος Φιλιππίδης
  • Αγία Παρασκευή - Πανοραμική άπόψη
  • Το Κεφαλοχώρι - γενική άποψη

Συντάκτες



Pagemaker