Βρίσκεστε εδώ: HomeΔημοτικές & Περιφερειακές εκλογές 2014H Διακήρυξη του συνδυασμού για το δήμο Κόνιτσας "ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

H Διακήρυξη του συνδυασμού για το δήμο Κόνιτσας "ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Αγαπητοί συνδημότες – συνδημότισσες
Πέρασαν τρία χρόνια από την δημιουργία του ενιαίου Δήμου και δυστυχώς η κωμόπολη της Κόνιτσας με τις συνεχιζόμενες ‘’τοπικές – κεντρικές‘’ πολιτικές, εξελίσσεται από μητροπολιτικό κέντρο σε ένα μεγάλο χωριό με δεδομένη και τη συνεχιζόμενη πληθυσμιακή συρρίκνωση και των τοπικών κοινοτήτων.
Ο Δημοτικός Συνδυασμός « ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» που θα συμμετέχει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, έδωσε και δίνει μάχες για την επαρχία της Κόνιτσας και τους πολίτες της.
Καλούμε όλους τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια μας για να συνεχίσουμε όλοι μαζί να αγωνιζόμαστε για την :
1ο Δημοκρατική Ανασυγκρότηση – Αναγέννηση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης βασιζόμενοι στις αρχές της "ισότητας - αξιοκρατίας - διαφάνειας" και όχι με τις λογικές της "υποσχεσιολογίας - ρουσφετολογίας".
2ο Βελτίωση δομών – υποδομών της περιοχής και την δημιουργία νέων δημόσιων – ιδιωτικών για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση της και να ξεκινήσει σταδιακά η αναβάθμιση.


Αγαπητοί φίλοι – φίλες
Ας θέσουμε όλοι μαζί τις βάσεις με τον συνεχή αγώνα μας υπέρ εκείνων των πολιτικών τοπικών – κεντρικών που θα μας βγάλουν από τα σημερινά αδιέξοδα.
Όλοι μαζί ως ανεξάρτητοι – υπερήφανοι – ελεύθεροι - αδέσμευτοι πολίτες αγωνιζόμενοι για το καλώς νοούμενο κοινό συμφέρον όπως ταιριάζει στην ιστορία αυτού του τόπου.
Ως επικεφαλής του συνδυασμού
« ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»


καλώ μαζί με τους συνεργάτες μου κάθε δημότη να έλθει κοντά μας. Για να προσπαθήσουμε όλοι μαζί , με όλες μας τις δυνάμεις .
Με αξιοπρέπεια και εντιμότητα .
Με ανιδιοτέλεια και ήθος .
Με τόλμη και αποφασιστικότητα.

Με εκτίμηση

Νικόλαος Εξάρχου


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

1) Για την « αναγέννηση» της τοπικής αυτοδιοίκησης προτείνουμε:
Την αλλαγή του τρόπου εκλογής των μελών του δημοτικού συμβουλίου , είμαστε υπέρ των ενιαίων ψηφοδελτίων ( υποψήφιων δημαρχών – μελών του Δ.Σ - τοπικών συμβούλων) και θα αγωνιστούμε να περάσει η θέση αυτή στα αρμόδια όργανα.
Την αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου ως όργανο δημοκρατικής σύνθεσης – συλλογικών αποφάσεων σε συνεννόηση με όλες τις δημοτικές παρατάξεις ώστε να επιτευχθεί συνέχεια στη λειτουργία του Δήμου.
Την αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων –εκπροσώπων τοπικών κοινοτήτων, δίνοντας τους επιπλέον αρμοδιότητες και θα προβούμε στη θέσπιση της πάγιας προκαταβολής για την εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινοτήτων.
Διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα.
Συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου και στις τοπικές κοινότητες.
Λειτουργία δημοτικού ραδιοφώνου.


2) Για την εξυπηρέτηση των πολιτών – κοινωνική πολιτική
Βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών από το δήμο.
Κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη - φροντίδα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Λειτουργία ταμείου αλληλοβοηθείας από το δήμο, στο οποίο θα συνεισφέρουν και οι αιρετοί, δίνοντας μέρους του μισθού τους.
Δημιουργία γραφείου ενημέρωσης: για την απασχόληση, καταγραφή όλων των ανέργων και των θέσεων εργασίας σε συνεργασία με ιδιωτικούς , δημοσίους φορείς - του επιχειρηματικού και αγροκτηνοτροφικού κόσμου, για όλα τα προγράμματα που τους αφορούν (άμεση προτεραιότητα οι συσκέψεις μαζί τους, ώστε να βοηθηθούν για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν).
Μείωση ανταποδοτικών τελών και ειδικό τιμολόγιο για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν επιχειρηματικό – κτηνοτροφικό – αγροτικό κόσμο.


3) Για την ανασυγκρότηση "δομών – υποδομών"
Είναι επιτακτική η ανάγκη η περιοχή μας να θεωρηθεί μειονεκτική ορεινή και ως παραμεθόρια να εφαρμοστεί μοντέλο γενικής αναδιάρθρωσης ώστε να έχει μέλλον.
Δομές και υποδομές που αφορούν τομείς "υγείας – παιδείας – πολιτισμού".
Αναβάθμιση και όχι κατάργηση των δημοσίων υπηρεσιών.
Βελτίωση οδικού δικτύου (από Γιάννενα μέχρι Νεάπολη Κοζάνης).
Βελτίωση επαρχιακού οδικού δικτύου για να λειτουργήσουν καλύτερα οι τουριστικές - ιαματικές δομές, χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας.
Στήριξη της επιχειρηματικότητας ώστε να γίνουν και άλλες επενδύσεις ιδιωτικές (εκτός των τουριστικών)πχ μικρά υδροηλεκτρικά έργα – επιχειρήσεις ιχθυογεννητικές – εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού. Προτεραιότητα η άμεση λειτουργία ΒΙΟΠΑ(Βιοτεχνικό Πάρκο).
Δημιουργία από το δήμο Α.Ε. (ή συμμετοχή σε Α.Ε.) για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου.
Αξιοποίηση κληροδοτημάτων.


4) Τουριστική Ανάπτυξη – πολιτισμός - αθλητισμός
Σχεδιάζουμε μια Κόνιτσα, που θα αποτελέσει προορισμό και σημείο αναφοράς για όλους ώστε να καταστεί μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία του τόπου με ώθηση στον εναλλακτικό τουρισμό: θρησκευτικό – ιαματικό – ορειβατικό – περιπατητικό – αθλητικό- πολιτιστικό.
Δημιουργία κέντρου Φυσικής Ιστορίας και λαογραφικών μουσείων – ορεινών καταφυγίων. Συντήρηση ιστορικών – πολιτιστικών μνημείων με ανασκαφές σε χώρους αρχαιολογικής σημασίας και αξιοποίησης των υπαρχόντων πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε όλα τα τμήματα εκμάθησης χορού – μουσικής – μουσικών οργάνων – εικαστικών – αγιογραφίας - παραδοσιακής χορωδίας στην κοινωφελή επιχείρηση.
Λειτουργία δημοτικού κινηματογράφου.
Υποστήριξη του έργου των συλλόγων - αδελφοτήτων του Δήμου.
Διοργάνωση από τον Δήμο: αθλητικών αγώνων – πολιτιστικών ημερίδων και συμμετοχή σε εκθέσεις εντός – εκτός της χώρας για την προβολή της πολιτιστικής ιστορίας.
Βελτίωση αθλητικών υποδομών και ταχεία αποπεράτωση εγκεκριμένων έργων.


5) Αγροτικός –Κτηνοτροφικός- Δασεργατικός τομέας
Βελτίωση και επέκταση αγροτικών δρόμων.
Ρύθμιση βοσκοτόπων με τη λογική εξυπηρέτησης των ντόπιων κτηνοτροφών και όχι με τη λογική των δημοπρασιών.
Τυποποίηση –πιστοποίηση τοπικών προϊόντων με τη βοήθεια επιστημονικού προσωπικού (γεωπόνου–κτηνιάτρου) και υποστήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων για τη προώθηση τους.
Διαχείριση του δασικού πλούτου(σύνταξη διαχειριστικών μελετών) και επίλυση ιδιοκτησιακών προβλημάτων στις τοπικές κοινότητες.

6) Για τις τοπικές κοινότητες – δημοτική κοινότητα Κόνιτσας
Θα σεβαστούμε τις ιδιαιτερότητες τους.
Εκπόνηση προγράμματος μετά από μελέτες κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού που θα αποβλέπει στην σωστή οικιστική ανάπτυξη (με προτεραιότητα έργων σε βάθος χρόνου) , επίλυση προβλημάτων ύδρευσης , αποχέτευσης, κατολισθήσεων , στην βελτίωση δομών υγείας , σήματος τηλεοπτικών σταθμών, πρόσβασης στο διαδίκτυο και στις πλέον απομακρυσμένες τοπικές κοινότητες.
Βελτίωση της καθημερινότητας π.χ. αποκομιδή απορριμμάτων - έλεγχος πόσιμου νερού - γρήγορη αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές (δρόμοι, δημοτικά κτίρια, δίκτυα ύδρευσης κλπ).
Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στην είσοδο της πόλης και βελτίωση της εικόνας της παλαιάς λαϊκής αγοράς.
Δημιουργία σύγχρονων παιδότοπων.


7) Βελτίωση της συνεργασίας με τους όμορους δήμους της γείτονος χώρας και συμμετοχή όλων στον κοινό αγώνα για την μη έκτροπη μέρους των νερών του Αώου ποταμού. Συνεργασία με τους όμορους δήμους για κοινή ανάπτυξη – εκμετάλλευση του κοινού ορεινού όγκου και την επίλυση κοινών προβλημάτων (κύριο μέλημα η ενίσχυση της φύλαξης της συνοριακής γραμμής). Θα επιδιώξουμε συνεργασία με δήμους των ευρωπαϊκών χωρών με κοινά χαρακτηριστικά. Θα συνεργαστούμε με την κεντρική εξουσία ώστε να αξιοποιήσουμε πόρους από όλα τα εθνικά – ευρωπαϊκά προγράμματα και θα διεκδικήσουμε την αύξηση των θεσμοθετημένων πόρων προς τον Δήμο μας.


Αγαπητοί συμπολίτες – συμπολίτισσες
Πολλά από τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, πολλά εξαρτώνται από την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο Συνδυασμός όμως αποβλέπει στην ανασυγκρότηση – αναγέννηση της περιοχής μας για ένα δήμο στην υπηρεσία του πολίτη, αρωγό στα καθημερινά προβλήματα συνεργαζόμενο με όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της περιοχής.

  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Τάκη Φασούλη
  • Κόνιτσα 1950 - 60
  • Η στάθμη του ποταμου στο Χ.Α.Δ.Α τον Νοέμβριο του 2018
  • Ο ετήσιος χορός του ΑΜΣ Πίνδος Κόνιτσας_4

Συντάκτες



Pagemaker