Βρίσκεστε εδώ: HomeΒίντεοΗ εκπομπή της ΕΤ1 "Το αλάτι της γης" αφιερωμένη στην μουσική παράδοση της Κόνιτσας

Η εκπομπή της ΕΤ1 "Το αλάτι της γης" αφιερωμένη στην μουσική παράδοση της Κόνιτσας

Η μουσικοχορευτική παράδοση της Κόνιτσας στην εκπομπή της ΕΤ1 το αλάτι της γης που μεταδόθηκε στις 1 Απριλίου 2012.

Επιλέξτε την εικόνα για να μεταβείτε στην σελίδα της ΕΡΤ

to_alti_thw_ghs_filipidis

Η εκπομπή υποδέχεται τον Νίκο Φιλιππίδη, κορυφαίο δεξιοτέχνη στο λαϊκό κλαρίνο και μας προσκαλεί σ’ ένα δυναμικό λαϊκό γλέντι με σκοπούς, τραγούδια και χορούς από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κόνιτσα. 
Γόνος μεγάλης οικογένειας της περιοχής, ο Νίκος Φιλιππίδης ανακαλεί μνήμες και αισθήσεις από την παιδική του ηλικία όταν ξεκίνησε να παίζει στα πανηγύρια και στα γλέντια δίπλα στον πατέρα του. Μαζί και ο αδελφός του, ο Κώστας Φιλιππίδης, εξαιρετικός τραγουδιστής με το τοπικό ύφος και δεξιοτέχνης στο λαγούτο.

Στην παρέα συμμετέχει και ο 84χρονος Μιχάλης Πανουσάκος, κορυφαίος θεματοφύλακας της Κονιτσιώτικης παράδοσης στο κλαρίνο, μαζί με τον Παύλο Χαλκιά στο λαγούτο, εκπρόσωπο της άλλης μεγάλης μουσικής οικογένειας της Κόνιτσας. 
Επίσης συμμετέχουν: ο Θανάσης Χριστόπουλος στο ακορντεόν, ο Λάμπρος Τζόκας στο βιολί, ο Γιώργος Μαρινάκης στο βιολί και ο Παύλος Νάκος στο ντέφι. 
Μια μεγάλη ομάδα γλεντιστάδων από τα χωριά της Κόνιτσας δίνει το στίγμα και το ήθος του τοπικού ρεπερτορίου: μοιρολόγια, τραγούδια της ξενιτιάς, σκοποί του γάμου και ιδιαίτεροι χοροί όπως το καραπατάκι, το μπεράτι, τσάμικα, συρτά, συγκαθιστά και γκάιντες. 

Σκηνοθέτης: Γιάννης Μαράκης 
Έρευνα: Λάμπρος Λιάβας 
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου 
Παραγωγή: GV Productions
Παρουσιαστής: Λάμπρος Λιάβας

  • Νικάνορας
  • Καστάνιανη 2007
  • Εκδήλωση του ΕΟΣ Κόνιτσας με καλεσμένο τον Ινδό αναρριχητή Satyabrata Dam_3
  • Χαλκιάδες

Συντάκτες



Pagemaker