Βρίσκεστε εδώ: HomeΑρθρα Απόψεις θέσειςΜάκης Τσώχος - O περήφανος Τόλιος απο τον Αμάραντο και η κοινωνική φροντίδα του Δήμου Κόνιτσας

Μάκης Τσώχος - O περήφανος Τόλιος απο τον Αμάραντο και η κοινωνική φροντίδα του Δήμου Κόνιτσας

Αγαπητό e-konitsa, αντί ευχών...και ευχολογίων τις μέρες αυτές, σου στέλνω μία φωτογραφία που περικλείει όλη την μοναξιά και την αγωνία που βιώνει ο σχεδόν αιωνόβιος γέροντας, ο γνωστός σε όλους μας "Τολιος', που ζει μόνος του στο χωριό μας τον Αμάραντο. 

Από κάθε πλευρά και αν το δεις, προβάλει η κραυγή αγωνίας και επιβίωσης, με τον γέροντα να σέρνει στα ερημικά σοκάκια  την σακούλα με τα προσανάματα, με μόνη βοήθεια το μπαστούνι του. Γέροντα σύμβολο υπερηφάνειας, αυτάρκειας και σεβασμού. Ενός ανθρώπου με ειδικές ανάγκες (κουφός σχεδόν εκ γεννηθείς). Ο οποίος ζει μόνος του σε Άθλιες συνθήκες (υγειονομικής, καθαριότητας, σιτισμού, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης κοκ). 

Γέροντα, που βίωσε το γίγνεσθαι της ζωής του στο χωριό. Σε ένα χωριό που πλέον δείχνει εγκαταλειμμένο και ανήμπορο να προσφέρει αλληλεγγύη και βοήθεια στους κατοίκους του. Δείχνει βομβαρδισμένος τόπος, με Προέδρο στα χαρτιά και με Δήμαρχο στην πόλη....

Με αφορμή την εικόνα αυτή, ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και ας αφουγκραστούμε επιτέλους την αγωνία και τις πραγματικά δύσκολες στιγμές του τόπου μας. 
 
Δεν διανοείται ο άνθρωπος αυτός 95 και βάλε χρονών να πασχίζει μόνος του το καλοκαίρι να μαζέψει ξύλα για το χειμώνα. Να αγωνιά μόνος του για το φαγητό της ημέρας. Να ζει μόνος του σχεδόν σαν ερημίτης σε συνθήκες που πραγματικά θα έπρεπε να ντρέπεται σύσσωμη όλη η κοινωνία του χωριού και πρωτίστως ο Δήμος, που επιτρέπουν να συμβαίνει αυτό εν έτει 2018. Να μην έχει δεχθεί ποτέ την κοινωνική φροντίδα του Δήμου. Αλήθεια αν ο Δήμος δεν αγκαλιάζει αυτά τα ακραία περιστατικά, τι νόημα ύπαρξης έχουν οι κοινωνικές δομές του; 
 
Θα πρέπει οι κοινωνικές δομές του Δήμου να εστιάζουν πρωτίστως σε αυτές τις περιπτώσεις ανθρώπων που οπωσδήποτε χρειάζονται αυτήν την φροντίδα. Μόνο έτσι καταδυκνίεται η ύπαρξη των δομών αυτών. Ειδάλλως εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα έξω από το καταστατικό ίδρυσης και ύπαρξής τους. 
 
Καλές γιορτές σε όλους! 

Ευχαριστώ

Μάκης Τσώχος

 

 

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Περήφανος «Τόλιος» του Αμαράντου            Αθήνα 21-1-2019

Αγαπητό e-konitsa,

               Σε συνέχεια της επιστολής μου«Ο Περήφανος Τόλιος από τον Αμάραντο και οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Κόνιτσας», θα ήθελα να σας ενημερώσω πως ήταν άμεση η ανταπόκριση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Κόνιτσας  και ήρθαν σε τηλ επικοινωνία μαζί μου οι αρμόδιοι υπάλληλοι, όπως και ο Πρόεδρος των Δομών αυτών  κ. Α. Λάκκας.

 Με διαβεβαίωσαν πως είναι ενήμεροι και ιδιαίτερα συναισθηματικοί για το θέμα, το ενδιαφέρον τους για τέτοια παρόμοια περιστατικά είναι αδιαφιλονίκητα σε προτεραιότητα, είναι όμως ιδιαίτερα δύσκολο και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς. Έχουν μεριμνήσει στο παρελθόν με διάφορες μορφές βοήθειας προς τον Απόστολο Πέτση (Τόλιος), όπως προμήθεια ξηράς τροφής,συνεννόηση με οικία του πρόσωπα για να βρεθούν οι ιδεατοί τρόποι της  καλύτερης υποστήριξής του κλπ,  αλλά και συνεχίζουν την προσπάθεια παροχής βοήθειας μέχρι σήμερα που εκφράζεται με διάφορες μορφές.

 Σε συνέχεια όλων, με διαβεβαίωσαν πως  θα εντατικοποιηθεί εκ νέου η προσπάθεια και θα  προμηθευτεί άμεσα με καυσόξυλα και ιατρική φροντίδα. Θα προσπαθήσουν να υπάρχει συσσίτιο τις περισσότερες  ημέρες της εβδομάδας αν όχι όλες. «Οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Κόνιτσας θα κάνουν, και πάντα κάνουν, ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, γιατί πρωτίστως προηγούνται τέτοιου είδους περιστατικά», κατέληξε ο Πρόεδρος κ. Α. Λάκκας.

Εγώ με την σειρά μου θα χαρώ πολύ και να ευχηθώ να συνεχίσει να υπάρχει εμπράκτως αυτή η ευαισθησία του Δήμου Κόνιτσας, στα ακραία αυτά κοινωνικά φαινόμενα.

Ευχαριστώ

Φιλικά

Μ. Τσώχος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Τράπεζα
  • Καθαρή Δευτέρα στην πάνω Κόνιτσα
  • Μελισόπετρα
  • Έναρξη καρναβαλιού 2012 στην Κόνιτσα

Pagemaker