Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΗμερίδα για τον Γράμμο στην Αετομηλίτσα

Ημερίδα για τον Γράμμο στην Αετομηλίτσα

Στην ημερίδα με θέμα «Γράμμος: Προστασία - Ήπια ανάπτυξη - Τουρισμός» που διοργάνωσε η Κοινότητα Αετομηλίτσας, το Σάββατο 1η Αυγούστου, παραβρέθηκε ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο κ. Νιτσιάκο και την Κοινότητα
Αετομηλίτσας για την πρωτοβουλία τους.
Προτεραιότητα της περιβαλλοντικής πολιτικής στο ΥΠΕΧΩΔΕ αποτελεί η προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του Τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό, η θεσμοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών και η ορθολογική διαχείριση τους, μέσω των Φορέων Διαχείρισης έχει εξαιρετική σημασία για την υλοποίηση της στρατηγικής του ΥΠΕΧΩΔΕ όσον αφορά στο φυσικό περιβάλλον.
Στην κατεύθυνση αυτή για τους ορεινούς όγκους στo Νομό μας:
-- Θεσμοθετήσαμε, το 2005 τη Βόρεια Πίνδο ως Εθνικό Πάρκο, το μεγαλύτερο στην επικράτεια και το σημαντικότερο από άποψη ποιοτικής και ποσοτικής σύνθεσης οικοσυστημάτων, βιοποικιλότητας, τοπίου και πολιτιστικής κληρονομιάς.
-- Θεσμοθετήσαμε, στις αρχές του έτους, τα Τζουμέρκα και το Περιστέρι ως Εθνικό Πάρκο.
-- Ολοκληρώνεται, με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), για τον χαρακτηρισμό του Γράμμου, του κάμπου της Κόνιτσας μέχρι το Πωγώνι ως προστατευόμενης περιοχής.
Με τις ρυθμίσεις αυτές, η ραχοκοκκαλιά της Πίνδου, από τα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα μέχρι νότια των Τζουμέρκων θα αποτελεί, σε σύντομο διάστημα, ένα ενιαίο σύνολο προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Αποδεικνύουμε με πράξεις το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον.
Η ΕΠΜ του Γράμμου καθορίζει δύο περιοχές προστασίας, οι οποίες αποτελούνται από επιμέρους ζώνες, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τα οικολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
Το βόρειο τμήμα της περιοχής μελέτης προτείνεται να θεσμοθετηθεί ως Εθνικό Πάρκο με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Γράμμου», περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή του δικτύου Natura 2000 και εκτείνεται στις Κοινότητες Αετομηλίτσας και Γράμμου και στους Δήμους Νεστορίου, Ακριτών, Μαστοροχωρίων και Κόνιτσας μέχρι τον Αμάραντο.

Το νότιο τμήμα της περιοχής μελέτης προτείνεται να θεσμοθετηθεί ως Περιοχή Οικοανάπτυξης με την ονομασία «Περιοχή Οικοανάπτυξης Πωγωνίου- Κόνιτσας». Το τμήμα αυτό εφάπτεται με το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου και εκτείνεται στους Δήμους Κόνιτσας, Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου και Καλπακίου και στην Κοινότητα Πωγωνιανής.
Στο Προεδρικό Διάταγμα, που θα προκύψει από την ΕΠΜ, θα καθορίζονται ειδικές ρυθμίσεις για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής μέσω οικοτουριστικών, αγροτοτουριστικών και άλλων δραστηριοτήτων ήπιας μορφής, την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων καθώς και την ενίσχυση παραδοσιακών οικισμών, εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου.

Παράλληλα ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τους Φορείς Διαχείρισης της χώρας.
Χρηματοδοτούμε τον Φορέα της Βόρειας Πίνδου με 2 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2009 και έχουμε εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησής του μέχρι το 2014. Επίσης έχουμε εξασφαλίσει μέχρι το 2014, τη χρηματοδότηση όλων των Φορέων συμπεριλαμβανομένου του Γράμμου. Είναι δε σε εξέλιξη στο ΥΠΕΧΩΔΕ η πιστοποίηση των Φορέων, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και εντός τριμήνου περίπου θα έχει ολοκληρωθεί.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκληρώνει τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας.
Στο Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο τίθεται ως στόχος η αειφόρος ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, μέσα από ένα ευρύ πλαίσιο στρατηγικών κατευθύνσεων.

Με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που έχει επίσης θεσμοθετηθεί, δίνουμε κατευθύνσεις για την τουριστική αξιοποίηση των ορεινών περιοχών μέσω της προστασίας και αναβάθμισης των πόρων και της αξιοποίησης του οικιστικού πλεονάσματος των φθινόντων και εγκαταλελειμμένων οικισμών.
Τέλος ολοκληρώνουμε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ορεινές Περιοχές το οποίο έρχεται να καλύψει ένα κρίσιμο κενό για την ολοκληρωμένη διαχείρισης των ορεινών όγκων. Σκοπός του Ειδικού Πλαισίου είναι να καθοριστούν οι κατευθύνσεις για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών με την προσέλκυση επενδύσεων που συνάδουν με το χώρο, την οικονομική αξιοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής που αποκαθιστούν σε εθνική κλίμακα τη μέχρι σήμερα ανισότιμη πρόσβασή τους.

Οι ορεινές περιοχές, με την αυθεντικότητα του φυσικού περιβάλλοντος, έχουν μεγάλες δυνατότητες ήπιας ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν.

Την παρέμβαση αυτή τη χρωστούμε στους συμπατριώτες μας, που ζουν και εργάζονται σε αυτές τις απομονωμένες, αλλά πανέμορφες περιοχές του Τόπου μας».

Στο τέλος της ημερίδας ο Πρόεδρος της Αετομηλίτσας κ. Χρ. Νιτσιάκος απένειμε στον Στ. Καλογιάννη τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στο Περιβάλλον και στη Κοινότητα.


Πηγή: epirusvoice

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker