Βρίσκεστε εδώ: HomeΒιβλία - ΕκδόσειςΓιάννη Λυμπερόπουλου - Ο Αλή Πασάς

Γιάννη Λυμπερόπουλου - Ο Αλή Πασάς


Συγγραφέας:

Γιάννης Λυμπερόπουλος

Εκδότης:

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κόνιτσας

Έτος έκδοσης

1998

 

 


Ο Αλή Πασάς και οι βαθύτερες καταβολές των πολιτισμικών επιδιώξεων του

Μέσα στο χάος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κι αφού στον Ελλα­δικό χώρο και ιδιαίτερα στην Ήπειρο, είχαν περάσει περισσότεροι από τρεις αιώνες τουρκικής κατοχής, με ουσιαστική ανυπαρξία διοίκησης, που είχε σαν αποτέλεσμα το κατέβασμα στο έσχατο σκαλοπάτι του πολιτικο-κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου της κοινωνίας, εγγίζοντας τα όρια του πρωτογονισμού, της εξαγρίωσης και αποσύνθεσης, ανατέλλει η εποχή του Αλή Πασά, με το διορισμό του Πασά Ιωαννίνων το 1789, που βάσταξε μέχρι το 1822. Όλοι ξέρουμε πως η εποχή αυτή, εκτός από μία περίοδος σκληρών πολεμικών επιχειρήσεων, ακραίων βασανισμών φυλακισμένων και αιχμαλώτων, υπερβολικών κατατρεγμών και βίαιων πράξεων κατά προσώπων που διατάρασσαν την κοινωνική ισορροπία, είναι και μια περίοδος Ακμής σε πάρα πολλούς άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής στο Πασαλίκι των Ιωαννίνων.

Οι ασχολούμενοι με την Ιστορία στα σοβαρά, ξέρουν πως η περίοδος αυτή προπαντός σημαίνει: Ύπαρξη Κράτους και Διοίκησης στο χώρο αυτό. Ασφάλειας, Οικονομικής Ανάπτυξης, Ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών. Πυκνής και πρωτοφανούς για την εποχή κυκλοφορίας βιβλίων. Συστηματικής ανάδειξης και καλλιέργειας μιας απελευθερωμένης Παιδείας με. προσπάθεια προσέγγισης των Ευρωπαϊκών προτύπων κείνης της εποχής. Καθιέρωσης καθεστώτος πραγμα­τικής ανεξιθρησκίας με έντονη και συστηματική χρησιμοποίηση του μέχρι κείνη τη στιγμή αδρανούντος και περιφρονημένου, πλην όμως ικανού, ελληνικού στοιχείου. Και γενικά (μια κι όλα τα παραπάνω σε τελευταία ανάλυση ανήκουν στα πολιτισμικά αγαθά) ανάδειξης πολλών πολιτιστικών στοιχείων που μπορεί θεωρητικά να συγκροτούν το αρχαιοελληνικό ιδεώδες, την εποχή αυτή όμως έχουν τέλεια εγκαταλειφθεί και λησμονηθεί σ' αυτούς τους βασανισμένους και καταστραμμένους τόπους.

Παρακολουθώντας στις λεπτομέρειες τη διαδικασία ανέλιξης του παρα­πάνω ιστορικού φαινομένου, βλέπει κανένας με έκπληξη ότι οι περισσότεροι απ' τους παραπάνω στόχους και ιδιαίτερα η επίτευξη του θεμε­λιακού κάδρου ανάπτυξης και η επιλογή άξιων συνεργατών διαφαίνεται μέσα στις προθέσεις και τις πρώτες ενέργειες του Αλή Πασά, την ώρα δηλαδή που αναλάμβανε το Πασαλίκι Ιωαννίνων αφού είχε διανύσει μια βραχύβια θητεία διοικητή στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος επομένως βάσιμα και χωρίς να θεωρηθεί ότι υπερβάλλει, ότι η επιτευχθείσα αμέσως μετά την άνοδο του Αλή στην εξουσία ανάπτυξη της περιοχής που κατέστησε τα Γιάννενα «πρώτα στ' άρματα, στα γρόσια και τα γράμματα» βρίσκονταν απ' την αρχή «εν σπέρματι» στο μυαλό και την καρδιά του Αλή Πασά, μπορεί όχι ολοκληρωμένα, οπωσδήποτε όμως σαν αμυδρή επιθυμία και όραμα.

Με τα δεδομένα αυτά είναι εύλογο να αναρωτηθούμε: Ποιες είναι οι βαθύτερες καταβολές, οι ρίζες και η υποσυνειδησιακή προετοιμασία των πολιτιστικών επιδιώξεων και αποδοχών του Αλή Πασά;

Μία απάντηση σ' αυτό αποπειράται να δώσει το βιβλίο.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιάννης Λυμπερόπουλος γεννήθηκε στην Κόνιτσα. Τελείωσε τη Ζωσιμαία Σχολή και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έγινε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Παρισίων (Σορβόννη) όπου ταυτόχρονα παρακολούθησε Κοινωνιολογία και Οικονομικά.
Είχε πρωταγωνιστική θέση στην Εθνική Αντίσταση 1942-44, με ανταμοιβή ταλαιπωρίες και διώξεις.
Δικηγόρησε επί πενήντα σχεδόν χρόνια στην Αθήνα και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο.
Πήρε σύνταξη από το Υπουργείο Πολιτισμού για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα.
Η παρουσία του στην ελληνική λογοτεχνία είναι σημαντική, με ένα πλήθος πεζογραφημάτων, όπου κυριαρχεί το διήγημα και το μυθιστόρημα.
Κλασικές παραμένουν οι μελέτες του για την ιστορία και την οικονομική ανάπτυξη της Κόνιτσας καθώς και οι κοινωνιολογικές προσεγγίσεις του χώρου.
Είναι μέλος επιστημονικών, πνευματικών συλλόγων,  της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και
της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.).


Βιβλιοπωλεία διάθεσης:
«Ελεγείο», - Κόνιτσα.
Νίκος Πλούμης - Κόνιτσα


Δείτε αναλυτικό βιογραφικό του συγγραφέα επιλέγοντας εδώ.

  • Αμάραντος, ο ξενώνας
  • Χιόνι στην Κόνιτσα πριν 44 χρόνια και σήμερα
  • Σοκάκι στην Πυρσόγιαννη
  • Κόνιτσα - Χιόνι στην πλατεία 1968

Συντάκτες



Pagemaker