Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΟι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας "Συνοδών Βουνού" του Δ.Ι.Ε.Κ. Κόνιτσας στην Κλειδωνιά

Οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας "Συνοδών Βουνού" του Δ.Ι.Ε.Κ. Κόνιτσας στην Κλειδωνιά

Οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας "Συνοδών Βουνού" του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. (Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης) Κόνιτσας  στα πλαίσια του μαθήματος Βασικές Αρχές Ορεινής Πεζοπορίας επισκέφθηκαν και περπάτησαν το μονοπάτι που οδηγεί από την Δημοτική Κοινότητα Κλειδωνιάς του Δήμου Κόνιτσας στην Άνω Κλειδωνιά.



Η Διαδρομή
Η Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (16ο αιώνα)  γνωστή στους ντόπιους ως "Σωτήρα"  βρίσκεται στην Δημοτική Κοινότητα Κλειδωνιάς του Δήμου Κόνιτσας.  Είναι χτισμένη στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς της κορυφής  Τσούκα- Κούλα (υψ. 1529 μ.) του όρους Τύμφη.  Ο επισκέπτης ακολουθεί από την πλατεία της Κλειδωνιάς το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην Άνω Κλειδωνιά. Σε απόσταση  400 περίπου μέτρων θα συναντήσει το σωζόμενο Καθολικό της Μονής διαστάσεων 8,80 x5,80 μέτρων και το καμπαναριό στην είσοδο της που χτίστηκε το 1954. Η θέα από εκεί είναι πανοραμική βλέποντας μπροστά τον κάμπο την Νεμέρτσικα (2209μ) και την σμίξη των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη.

 

Ιστορικά στοιχεία
Κατά την παράδοση την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, την ίδρυσε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Δ΄ ο Πωγωνάτος  (668 – 685) . Σύμφωνα όμως με τους  μελετητές η Μονή χτίστηκε τον 16ο αιώνα.
Ο Φ. Οικονόμου υποστηρίζει βάσει μιας επιγραφής που υπήρχε στο Καθολικό της πως ανακαινίσθηκε το 1521, ενώ κατά τον Τριανταφυλλόπουλο η Μονή κτίσθηκε τον 15ο αιώνα και σύμφωνα με μια εντοιχισμένη επιγραφή στη νότια πλευρά του Καθολικού ανακαινίσθηκε το 1867.
Ήταν Σταυροπηγιακή Μονή και είχε ως Μετόχια την Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων
και την  Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 12/17-1-58 τ.β΄ είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου.
 


Η ειδικότητα «Συνοδός Βουνού» του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Κόνιτσας
Ο συνοδός βουνού αναπτύσσει την δραστηριότητα του σε ορεινές περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος όπως τα εθνικά πάρκα, τα γεωπάρκα και άλλες μορφές προστατευμένων περιοχών.
Μέσω τουριστικών προγραμμάτων περιήγησης επεξηγεί στους συνοδευόμενους επισκέπτες τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ορεινού περιβάλλοντος που διέρχονται, παρέχοντας πληροφορίες σχετικές με την γεωλογική - γεωμορφολογική κληρονομιά του τόπου, την χλωρίδα και την πανίδα του, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του.

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker