Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΟ Τόπος που θέλω να ΖΩ - Για τις αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών και το Τεχνικό Πρόγραμμα στο Δήμο Κόνιτσας

Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ - Για τις αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών και το Τεχνικό Πρόγραμμα στο Δήμο Κόνιτσας

Ήρθε η Ανασυγκρότηση μαζί με την Αναγέννηση... και έφεραν αυξήσεις... 

Σε αυξήσεις σε όλες τις ανταποδοτικές υπηρεσίες προχώρησε η Δημοτική Αρχή του κ. Εξάρχου με τη βοήθεια και της παράταξης του κ. Παπασπύρου που ψήφισε λευκό. Το Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα 25/11/2019 ήταν ίσως το πιο σημαντικό των τελευταίων χρόνων. Αυξήσεις παντού και ένα Τεχνικό Πρόγραμμα παρωδία.
Είναι κοινός τόπος ότι οι δαπάνες στις ανταποδοτικές υπηρεσίες στο Δήμο Κόνιτσας ξεπερνούσαν πάντα τα έσοδα. Οι λόγοι πολλοί και γνωστοί. Η προηγούμενη διοίκηση τα τελευταία πέντε χρόνια κρατούσε σταθερά τα τιμολόγια των ανταποδοτικών υπηρεσιών βρίσκοντας χρηματοδοτήσεις και τεχνητούς τρόπους για να ισοσκελίζει τους προϋπολογισμούς. Είναι γεγονός ότι φέρει μεγάλη ευθύνη για την τωρινή κατάσταση γιατί δεν προχώρησε σε δραστικές λύσεις (ίσως έτσι δικαιολογείται η στάση της παράταξης Παπασπύρου στο Δημοτικό Συμβούλιο) αλλά εξίσου μεγάλη είναι και η ευθύνη της νέας Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Εξάρχου ήρθε πλήρως ανέτοιμος να διοικήσει, χωρίς να έχει λύσεις και προτάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, προχώρησε σε αυξήσεις ρίχνοντας το φταίξιμο στους προηγούμενους, όπως συνήθως γίνεται…
 
Τέλη ύδρευσης
Οι αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης στις τοπικές κοινότητες είναι από 25% έως 65%, ενώ στην Κόνιτσα αγγίζουν το 20%. Κατά την άποψή μας αδικαιολόγητες. Ο κ. Εξάρχου έπρεπε να εξοικονομήσει ένα σχετικά μικρό ποσό (περίπου 40.000€) για να μη γίνουν οι αυξήσεις, όταν οι συνολικές δαπάνες εκτιμώνται κοντά στις 700.000€, από τις οποίες οι 360.000€ είναι οφειλές από προηγούμενα χρόνια.
Το μεγάλο πρόβλημα στα έσοδα είναι η αδυναμία είσπραξης. Δυστυχώς είναι πολλοί οι συνδημότες μας που δεν πληρώνουν και γίνονται ακόμα περισσότεροι όσο ο Δήμος δεν κάνει απολύτως τίποτα για αυτό. Δεν αναφερόμαστε σε εκείνους που αντικειμενικά δε μπορούν να ανταποκριθούν στην υποχρεώσεις τους, γι’ αυτούς υπάρχει το Κοινωνικό Τιμολόγιο που εμείς είχαμε προτείνει και αποδέχτηκε η προηγούμενη διοίκηση. Αναφερόμαστε σε αυτούς που ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν δεν το κάνουν, ρίχνοντας το βάρος στους υπόλοιπους.
Οι διαρροές στο δίκτυο είναι πάρα πολλές. Αντλούμε πολλαπλάσιες ποσότητες από αυτές που καταναλώνουμε και το κόστος είναι τεράστιο. Την προηγούμενη χρονιά μόνο για ρεύμα πληρώσαμε 150.000€, ποσό που η προηγούμενη διοίκηση είχε εξασφαλίσει από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η τωρινή διοίκηση τι έκανε; Προτίμησε τις αυξήσεις.
Περιμέναμε να ακούσουμε από μια νέα δημοτική αρχή που με το καλημέρα παίρνει δύσκολες αποφάσεις, ένα πλάνο για να υπάρξει την επόμενη χρονιά μείωση τελών που τώρα είναι “αναγκασμένη” να αυξήσει.
Περιμέναμε να μας πει, τι σκοπεύει να κάνει με τις οφειλές, αν επιτέλους θα υπάρξει μηχανισμός καταμέτρησης, αν θα προχωρήσει σε έργα ύδρευσης και αντικατάστασης προβληματικών δικτύων, πώς θα μειώσει το κόστος της άντλησης, πού θα στραφεί για χρηματοδοτήσεις…
Δεν ακούσαμε τίποτα απολύτως, αντίθετα οριζόντιες αυξήσεις για όλους, κοινωνικά άδικες, αλλά κυρίως αναίτιες. 
 
Τέλη καθαριότητας - ηλεκτροφωτισμού και δημοτικού φόρου
Το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων είναι σύνθετο και ξεφεύγει από τα όρια του Δήμου Κόνιτσας. Τεράστια ποσά για τα δεδομένα του Δήμου και για το ΦΟΔΣΑ (ΧΥΤΑ Ελληνικού) και για το καινούριο εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι). Αυξημένα έξοδα για μετακινήσεις από την Κόνιτσα προς το εργοστάσιο και από εκεί το υπόλειμμα στο ΧΥΤΑ αφού ο σταθμός μεταφόρτωσης ακόμα να ολοκληρωθεί με ευθύνη της Περιφέρειας που όμως χρηματοδοτεί (για πόσο ακόμα;) τους Δήμους για να καλύψουν μερικώς το κόστος.
Την κουβέντα αυτή την είχαμε ανοίξει πέρυσι στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν συζητήθηκε το θέμα των ανταποδοτικών, κυρίως για να δούμε τις θέσεις των παρατάξεων και τις προτάσεις τους ενόψει των εκλογών. Είχε διαφανεί ότι η επόμενη χρονιά θα ήταν δύσκολη αν δε γινόταν κινήσεις που θα βοηθούσαν οικονομικά το Δήμο. Ο κ. Παπασπύρου είχε δεσμευτεί για προσπάθεια χρηματοδότησης από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων ώστε να καλυφθούν οι οφειλές στο ΦΟΔΣΑ αλλά δεν τα κατάφερε και ο κ. Εξάρχου ενώ γνώριζε το πρόβλημα δεν έκανε καμία προσπάθεια αναζήτησης λύσης.
Έτσι την αύξηση των τελών η Δημοτική αρχή την παρουσίασε ως “επιβεβλημένη”. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η διαφορά εσόδων – εξόδων ήταν 70.000€ ενώ οι αυξήσεις που εισηγούνταν ήταν για να εισπραχθεί το διπλάσιο ποσό των 139.000€. Γιατί; Απάντηση δεν πήραμε, αντίθετα στην προσπάθειά του ο κ. Εξάρχου να πείσει για τις προθέσεις του, μάλλον εκτέθηκε. Μίλησε για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, για πρόταση που θα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό θα αποφασίσει. Έγινε ολοφάνερο πλέον ότι δεν είναι μόνο η καθυστέρηση στην ουσιαστική ανάληψη καθηκόντων της Δημοτικής αρχής (αφού πέρασαν τρεις μήνες ανεκμετάλλευτοι, με παρουσίες σε πανηγύρια και εκδηλώσεις) ο λόγος της έλλειψης πρωτοβουλιών και της κατάθεσης προτάσεων, αλλά μάλλον προμελετημένο σχέδιο της Δημοτικής αρχής να αυξήσει φέτος τα τέλη και μάλιστα σε μεγαλύτερο από ότι χρειάζεται μέγεθος, ώστε να επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση του χρόνου.
 
Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
Η πιο αναίτια αύξηση είναι αυτή του τέλους ακίνητης περιουσίας. Χωρίς να αιτιολογηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το ΤΑΠ αυξήθηκε από 0,25‰ σε 0,35‰. Μπορεί η επιβάρυνση ανά λογαριασμό να είναι μικρή αλλά είναι σίγουρα χρήματα στα ταμεία του Δήμου (14.000€) αφού ο ΤΑΠ εισπράττεται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αυτό δείχνει και την τακτική που ακολούθησε η Δημοτική αρχή.
Επισημάναμε για άλλη μια φορά ότι οι αντικειμενικές αξίες της τιμής ζώνης από το υπουργείο είναι απαράδεκτες αφού εξισώνουν την Κόνιτσα και τα χωριά της με προάστια των Αθηνών και ζητήσαμε να προκληθεί συνάντηση με τους βουλευτές του νομού μας όπου θα τους τεθεί η συγκεκριμένη απόφαση που μας αδικεί παράφορα.
 
Τεχνικό Πρόγραμμα
Η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος είναι η σημαντικότερη απόφαση του ΔΣ, πιο σημαντική ακόμα και από τη ψήφιση του προϋπολογισμού, μιας και το τεχνικό πρόγραμμα δείχνει την πολιτική που θα ακολουθήσει η Δημοτική αρχή τουλάχιστον στον τομέα των τεχνικών έργων. Ως παράταξη είχαμε αποφασίσει να ψηφίσουμε το πρώτο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό της νέας Δημοτικής αρχής δίνοντας ένα εύλογο χρόνο ανοχής στην παράταξη του κ. Εξάρχου να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε στις πρόσφατες εκλογές.
Περιμέναμε με αγωνία να δούμε τις προτάσεις που θα κατέθετε η νέα Δημοτική αρχή και ήταν τεράστια η έκπληξή μας όταν πήραμε το τεχνικό πρόγραμμα στα χέρια μας. Το τεχνικό πρόγραμμα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή Εξάρχου ήταν ίδιο με το περσινό, με την προσθήκη τριών έργων, δύο βρύσες, ένα μνημείο, μια κατεδάφιση και όλη σχεδόν η ΣΑΤΑ του 2020 (238.643,63€ από το σύνολο των 248.643,63€) σε πλακοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, καλντερίμια στη Δημοτική Κοινότητα Κόνιτσας και κανένα νέο έργο στις τοπικές κοινότητες, κάτι που πέρα από απαράδεκτο είναι πιθανόν και μη νόμιμο.
Στις αρχές του Σεπτέμβρη ο κ. Εξάρχου είχε ζητήσει να του δοθούν γραπτώς οι προτεραιότητες σε έργα από τους προέδρους των κοινοτήτων αλλά από ότι φαίνεται δεν τις πήρε υπόψη του. Το ίδιο έκανε και στη Δημοτική Κοινότητα Κόνιτσας αφού το Τοπικό Συμβούλιο κατέθεσε τις προτάσεις του. Το σκεπτικό του νέου Δημάρχου ήταν ότι υπάρχουν στο περσινό τεχνικό πρόγραμμα πολλά έργα που δεν κατάφερε η προηγούμενη δημοτική αρχή να υλοποιήσει οπότε θα τα συνεχίσει η νέα. Θα υλοποιήσει δηλαδή ένα πρόγραμμα που πέρυσι δεν είχε ψηφίσει γιατί δεν είχε σημαντικά έργα σε κάθε γεωγραφική ενότητα, γιατί δεν είχε έργα προτεραιοτήτων, γιατί δεν είχε σχεδιασμό σε βάθος χρόνου. Αυτά έλεγε ο κ. Εξάρχου πέρυσι για το πρόγραμμα της προηγούμενης Δημοτικής αρχής και φέτος μας καλούσε να το ψηφίσουμε, ο απόλυτος παραλογισμός, ο οποίος έγινε ακόμα μεγαλύτερος όταν δεν το ψήφισε ούτε η παράταξη του κ. Παπασπύρου.
Ζητήσαμε την αναβολή του θέματος ώστε να καταθέσουμε το δικό μας Τεχνικό Πρόγραμμα, μιας που το νέο θεσμικό πλαίσιο μας δίνει αυτή τη δυνατότητα αλλά δυστυχώς οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν στήριξαν αυτή μας την πρόταση. Έτσι ο κ. Εξάρχου θα κληθεί να υλοποιήσει ένα τεχνικό πρόγραμμα που άλλος σχεδίασε αφού ήταν σαφής η αδυναμία του να καταθέσει δικό του, αν αυτό εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με το οποίο διαφωνούσε και που δε ψήφισε ούτε η παράταξη που το σχεδίασε.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθούμε σε ένα θέμα που μας λυπεί ιδιαίτερα. Η παράταξή μας για το γεγονός της αναγραφής των φασιστικών συνθημάτων στο χώρο του Γενικού Λυκείου ενόψει της γιορτής του Πολυτεχνείου, είχε εκδώσει ανακοίνωση που τα καταδίκαζε, το ίδιο έκανε και η Λαϊκή Συσπείρωση. Καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα εκτός ημερησίας διάταξης ώστε να εκδοθεί καταδικαστικό ψήφισμα και από το σύνολο του σώματος. Δυστυχώς και η παράταξη του κ. Εξάρχου και η παράταξη του κ. Παπασπύρου (εκτός από την κ. Νίνου – Γαϊτανίδη) καταψήφισαν την πρότασή μας και το θέμα δε συζητήθηκε με βασικά επιχειρήματα ότι έχει περάσει αρκετός καιρός (ακριβώς δέκα ημέρες) και ότι γίνεται αρνητική διαφήμιση της περιοχής. Το πόσο δημοκρατικό είναι αυτό αφήνουμε τους συμπολίτες μας να το κρίνουν.
 
 
 
Για τη Δημοτική Κίνηση Πολιτών Κόνιτσας
“Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ”
Η Δημοτική Ομάδα

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker