Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΠροβληματισμός για τα ελικόπτερα στο εθνικό πάρκο

Προβληματισμός για τα ελικόπτερα στο εθνικό πάρκο

Η νέα… μόδα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου είναι οι πτήσεις με ελικόπτερο, με τις δοκιμαστικές… εναέριες περιηγήσεις να προκαλούν την έκπληξη των κατοίκων και τις διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων.
Το διήμερο 23 και 24 Αυγούστου μια ιδιωτική εταιρία, που εδρεύει στην Κόνιτσα και έχει ενοικιάσει το ελικοδρόμιο που βρίσκεται στην ακριτική κωμόπολη, ξεκίνησε τις δοκιμαστικές πτήσεις. Ως καταλληλότερο σημείο επέλεξε τον πυρήνα του εθνικού πάρκου, καθώς στα σχέδιά της περιλαμβάνονται πτήσεις για τουριστικούς λόγους έναντι του σχετικού αντιτίμου. Η συγκεκριμένη εταιρία ναυλώνει ελικόπτερα στη Γερμανία για μία περίπου εικοσαετία και αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στην ελληνική περιφέρεια, επιλέγοντας για έδρα την Κόνιτσα.


Οι πρώτες πτήσεις, πάντως, αιφνιδίασαν φορείς και κατοίκους που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του εθνικού πάρκου. Η Χαράδρα του Βίκου και η Χαράδρα του Αώου είναι δύο από τις πλέον ευαίσθητες οικολογικά περιοχές και ήταν μέχρι τώρα μέσα στα «σχέδια πτήσης» της εταιρίας. Ο αιφνιδιασμός των φορέων και κατοίκων αποδίδεται στη συχνότητα των πτήσεων, αλλά και στην παντελή έλλειψη ενημέρωσης από την ιδιωτική εταιρεία που ναυλώνει ελικόπτερα.

Τοπία σε κίνδυνο

Στην ευρύτερη περιοχή της Τύμφης τα δύο ελικόπτερα εμφανίστηκαν το προαναφερθέν διήμερο και μαζί με τις πτήσεις ξεκίνησαν οι αντιδράσεις και οι καταγγελίες. «Απαράδεκτη και προκλητική» χαρακτηρίζει την κίνηση περιηγητικών ελικοπτέρων στην καρδιά του εθνικού πάρκου η τοπική κίνηση των Οικολόγων Πράσινων και κάνει λόγο για «επίθεση ιδιωτικών ελικοπτέρων» στους εθνικούς δρυμούς. Ενάντια στις πτήσεις τάσσεται και η Τοπική αυτοδιοίκηση με την κοινότητα Παπίγκου να δηλώνει ευθέως την αντίθεσή τους. Και οι δύο φορείς εκτιμούν πως η άγρια πανίδα εκφοβίζεται από την ηχητική ρύπανση των ελικοπτέρων και παράλληλα μοναδικά σε φυσικό κάλλος τοπία του εθνικού πάρκου και ανέγγιχτα «ηχοτοπία» γίνονται αποδέκτες της ηχητικής ρύπανσης των ελικοπτέρων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν την ιδιωτική εταιρία και κάθε αρμόδιο φορέα για τις πτήσεις των ελικοπτέρων στη χαράδρα του Αώου. «Με τρόμο διαπιστώνουμε ότι αδιαφόρησαν πλήρως ακόμη και για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιες ενέργειες για στην ανθρώπινη ζωή των περιπατητών από πιθανή αποκόλληση βράχων και πρόκληση κατολισθήσεων ή από τυχαία σύγκρουση των ελικοπτέρων με μεγαλόσωμα είδη πουλιών που φωλιάζουν και πετούν καθημερινά στο φαράγγι», υπογραμμίζει η τοπική κίνηση του κόμματος. Ο πρόεδρος της κοινότητας Παπίγκου, Λεωνίδας Τσουμάνης, καλεί τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν για την προστασία της άγριας πανίδας στις προστατευόμενες περιοχές.

Προκαλούν φόβο

Ο κοινοτάρχης θεωρεί ότι τα ελικόπτερα προκαλούν εκφοβισμό στα είδη της πανίδας, ειδικά στο αγριόγιδο και την αρκούδα, καθώς και στα κοπάδια αιγοπροβάτων των κτηνοτρόφων. «Με τις συχνές χαμηλές πτήσεις του ελικοπτέρου προκαλούμε φόβο και τρόμο στα ζώα με αποτέλεσμα τη διατάραξη της ησυχίας τους και κατ’ επέκταση της ισορροπίας της φύσης και της αλυσίδας ζωής τους», τονίζει ο κ. Τσουμάνης. Σφοδρές επικρίσεις κατά όλων των εμπλεκόμενων διατυπώνουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι. «Η εθνική μας κληρονομιά βιάζεται από τα κεδροσκοπικά τουριστικά συμφέροντα μιας μειοψηφίας που εισβάλει βάναυσα στα τελευταία παρθένα καταφύγια της χώρας μας, αδιαφορώντας πλήρως για την εθνική και διεθνή νομοθεσία, παραβιάζοντας τις τελευταίες κιβωτούς της βιοποικοιλότητας της πατρίδας μας, εκεί όπου το μοναστήρι της Μονής Στομίου αποτέλεσε για αιώνες ησυχαστήριο των μοναχών, των αετών και των αγριόγιδων (και των λαθροκυνηγών), σε μία περιοχή που η πρόσφατη νομοθεσία επιτρέπει μόνο την πρόσβαση πεζοπόρων περιηγητών», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.


Βολές κατά Καλογιάννη

Οι βολές του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων στρέφονται ευθέως και κατά του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρου Καλογιάννη, τον οποίο παραπέμπουν σε δηλώσεις του περί «νομοθετικής θωράκισης» των εθνικών πάρκων και «άρτιας στελέχωσης» των υπηρεσιών. Επιπλέον, θέτουν ζήτημα ολοκλήρωσης των μελετών διαχείρισης, ερωτούν τον υφυπουργό αν γνωρίζει ότι εδώ και δύο εβδομάδες η εταιρία διαφημίζει στην Κόνιτσα τις δραστηριότητές της και επιρρίπτουν ευθύνες στη διοίκηση του φορέα διαχείρισης. «Κύριε Καλογιάννη, αυτά τα εθνικά πάρκα ονειρεύεστε στα Τζουμέρκα και στον Γράμμο, βορά των κεδροσκόπων;» αναφέρουν και κατηγορούν όσους σιωπούν και κερδοσκοπούν.    

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker