Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΞεκινά η χρηματοδότηση του νέου «Βοήθεια στο Σπίτι

Ξεκινά η χρηματοδότηση του νέου «Βοήθεια στο Σπίτι

Για 86 δομές στην Ήπειρο και 4.700 ωφελούμενους

boh8eia_sto_spitiΜε απόφασή του ο ΓΓΠΗ κ. Δημήτρης Πανοζάχος ενέκρινε τους πίνακες χρηματοδότησης, της συνέχισης ουσιαστικά με Κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ,  του προγράμματος  «Βοήθεια στο Σπίτι» («Ενέργειες ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων & ατόμων που χρήζουν κατ' οίκον βοήθειας» στην Περιφέρεια Ηπείρου).

Συνολικά χρηματοδοτούνται 86 δομές δήμων και κοινοτήτων της Ηπείρου και στην ουσία  καμιά από υποβληθείσες προτάσεις των επιχειρήσεων ΟΤΑ και ενός ιδιώτη δεν «κόπηκε» στα στάδια ελέγχου και έτσι οι  συνολικά  ωφελούμενοι ανέρχονται περίπου σε 4700 άτομα σε όλη την Ήπειρο.

Οι περισσότερες συμβάσεις που θα υπογραφούν αφορούν τον κατώτερο αριθμό ωφελουμένων, δηλαδή 50 και ορισμένοι δήμοι, με πρώτο το δήμο Ιωαννιτών (με 180 ο ίδιος και 40 ιδιώτης)  θα εξυπηρετούν περισσότερους ωφελούμενους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός (και αρχικός αφού μπορεί να αυξηθεί) ανέρχεται σε 10,6 εκ. ευρώ και η διάρκεια του προγράμματος σε πρώτη φάση θα είναι 1,5 έτους.

Για κάθε ωφελούμενο η επιχείρηση των ΟΤΑ λαμβάνει ετησίως 1260, 50 ευρώ ποσό που προσαυξάνεται κατά 15% για απομακρυσμένους και ορεινούς ΟΤΑ. Με την υπογραφή της σύμβασης θα καταβάλλεται, όπως ίσχυε, το 40% του ποσού που αναλογεί ετησίως. Έτσι σε σχετικό πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια τα ποσά για κάθε δομή ποικίλουν ανάλογα με την ορεινότητα και τον αριθμό των ωφελουμένων.

Δήλωση ΓΓΠΗ

«Με την απόφασή μας, ενισχύεται ο ευαίσθητος τομέας, όπως είναι αυτός της υγείας και της πρόνοιας για τους ηλικιωμένους καθώς και για τα άτομα που έχουν την ανάγκη της βοήθειας στο σπίτι τους. Η Περιφέρεια Ηπείρου αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση από τη συνέχιση του προγράμματος, που αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας για τον τόπο και τους κατοίκους του. Ακόμα, η κοινωνική ευαισθησία για τους ανήμπορους ανθρώπους, είναι το μέτρο του πολιτισμού της κοινωνίας μας», υπογραμμίζει σε δήλωση του  ο κ. Πανοζάχος.

Οι δομές ανά ΟΤΑ

Δυο δομές των 50 και 75  ωφελουμένων αντίστοιχα, εντάσσει ο δήμος Ανατολής με επιχειρήσεις του (Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο Ανατολής και Κοινοτική επιχείρηση Νεοκαισάρειας), επίσης δυο των 50 ο δήμος Παραποτάμου, τρεις  ο δήμος Αρταίων η μία δική του και οι δυο για τους δήμους Βλαχέρνας και  Αμβρακικού, δυο δομές ο δήμος Συβότων, οκτώ δομές των 50 ωφελουμένων σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα για το μεγάλο δήμο Φιλιατών, δυο δομές των 50 και 65 ωφελουμένων ο δήμος Μετσόβου ( η μία με τη «ΜΕΡΙΜΝΑ»), τρεις δομές των 50 ατόμων για το δήμο Κομποτίου, οι δυο εκ των οποίων για λογαριασμό των δήμων Γ. Καραϊσκάκη και Ηρακλείας, δυο δομές των 50 ωφελουμένων ο δήμος Πασσαρώνας, έξι δομές των 50 ατόμων ο δήμος Παραμυθιάς, τρεις δομές των 50 ο δήμος Φιλιππιάδας, η μία για το δήμο Ανωγείου, τέσσερις δομές ο δήμος Ηγουμενίτσας, η μια για το δήμο Σαγιάδας, δυο δομές στο δήμο Ιωαννιτών η μία της Αναπτυξιακής Επιχείρησης για 180 ωφελούμενους και η άλλη από ιδιώτη για 40 θέσεις, δυο ο δήμος Θεσπρωτικού, για 50 άτομα η δική του και για 90 άτομα στην κοινότητα Κρανέας, δυο δομές των 65 ωφελουμένων και μια των 90 για το δήμο Κόνιτσας, δυο δομές 50 και 75 ατόμων ο δήμος Αγίου Δημητρίου.

Ο δήμος Πραμάντων με τη κοινότητα Μελισσουργών δομή 50 ατόμων, το ίδιο και ο δήμος Αράχθου με την κοινότητα Κομμένου, επίσης ο δήμος Δελβινακίου με την κοινότητα Λάβδανης για 50 ωφελούμενους, ο δήμος Αθαμανίας με την κοινότητα Θεοδώριανων και ο δήμος Ανατολικού Ζαγορίου με την κοινότητα Βοβούσας.

Ο δήμος Μαστοροχωρίων με τις κοινότητες Αετομηλίτσας και Φούρκας για 90 άτομα, μαζί οι τέσσερις κοινότητες, Ματσουκίου, Καλαρρυτών, Συρράκου και Βαθυπέδου για 50 θέσεις, οι δήμοι Τζουμέρκων και Δερβιζιάνων από μια δομή 50 θέσεων μέσω της εταιρείας της Ν.Α «Η Μέριμνα», ο δήμος Άνω Πωγωνίου δομή 75 ωφελουμένων, ο δήμος Ευρυμενών δομή 90 ατόμων.

Από μια δομή των 50 ωφελουμένων οι δήμοι, Μπιζανίου, Άνω Καλαμά, Σελλών, Ζίτσας, Κατσανοχωρίων, Εγνατίας, Μολοσσών, Καλπακίου, Κεντρικού Ζαγορίου, Δωδώνης, περάματος, Εκάλης, Παμβώτιδας, Τύμφης, Μαργαριτίου, Τετραφυλίας, Ξηροβουνίου, Πρέβεζας, Πάργας, Ζαλόγγου, Φαναρίου, Αγνάντων, Λούρου, Φιλοθέης και οι κοινότητες, Μηλέας, Διστράτου, Πωγωνιανής και Πέρδικας.

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker