Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΤρία προγράμματα εθελοντικής εργασίας υλοποιήθηκαν το καλοκαίρι στα Μαστοροχώρια

Τρία προγράμματα εθελοντικής εργασίας υλοποιήθηκαν το καλοκαίρι στα Μαστοροχώρια

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ!

Τρία προγράμματα εθελοντικής εργασίας υλοποίησαν ο δήμος Μαστοροχωρίων και η μη κυβερνητική οργάνωση ΕΛΙΞ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στόχευαν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου.

Τα προγράμματα αποτελούν συνέχεια της κοινής δράσης της ΕΛΙΞ και του Δήμου Μαστοροχωρίων για 16η χρονιά, ενώ πολύτιμος αρωγός της φετινής προσπάθειας αποτέλεσε η εταιρία ΟΠΑΠ Α.Ε. που συγχρηματοδότησε το έργο.

Όλος ο κόσμος μια παρέα

Τα προγράμματα στο Δήμο Μαστοροχωρίων υλοποιήθηκαν στα χωριά Δροσοπηγή και Κεφαλοχώρι, από 20 Ιουλίου ως 22 Αυγούστου και από 23 Ιουλίου ως 8 Αυγούστου. Συνολικά έλαβαν μέρος 41 εθελοντές. Οι εθελοντές προέρχονταν από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Κορέα, την Αγγλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, την Κολομβία, την Αρμενία, την Ιαπωνία και τη Ρουμανία. Οι εργασίες για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς έγιναν με την καθοδήγηση ειδικών, ενώ τις δράσεις των ομάδων συντόνισαν 6 ομαδάρχες, εκπαιδευμένοι από την ΕΛΙΞ.

Εργασία και χαρά

Και στα τρία προγράμματα, κύριες εργασίες των εθελοντών ήταν η αποκατάσταση παραδοσιακών πέτρινων κτιρίων της περιοχής, όπου αφαιρέθηκε ο σοβάς από τις πέτρινες προσόψεις και ανανεώθηκε το αρμολόι και η διάνοιξη μονοπατιών που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους καθαρίζοντάς τα από πέτρες και χορτάρια. Επίσης, οι εθελοντές συντήρησαν κοινόχρηστους χώρους, όπως παιδικές χαρές και πλατείες.

Στον ελεύθερο χρόνο τους οι εθελοντές γνώρισαν τις ομορφιές του τόπου, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία του και φυσικά τους φιλόξενους κατοίκους του, που αγκάλιασαν τους εθελοντές και θαύμασαν την προσπάθειά τους.

Η ΜΚΟ ΕΛΙΞ

Η μη κυβερνητική οργάνωση ΕΛΙΞ καλλιεργεί την εθελοντική συνείδηση και προωθεί την εθελοντική προσφορά από το 1987. Βασικός στόχος της ΕΛΙΞ είναι η συμβολή στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και η εξέλιξή του ως πολίτη του κόσμου, μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Η ΕΛΙΞ πραγματοποιεί διεθνείς δράσεις εθελοντικής συμμετοχής με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά.


Πηγή: Πρωινά Νέα

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker