Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΟ Αώος δεν πάει… Παμβώτιδα

Ο Αώος δεν πάει… Παμβώτιδα

Στοπ στην εκτροπή του Αώου βάζει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

Το σχέδιο της ΔΕΗ και της εταιρίας «Τέρνα Ενεργειακή» που προβλέπει την άντληση υδάτων από τον Αώο και τη διοχέτευσή τους στη λίμνη Παμβώτιδα, με την παράλληλη κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών, πάει προς απόσυρση. Όπως ανακοίνωσε χτες η κα Μπιρμπίλη, «από πλευράς υπουργείου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την απόσυρση της πρότασης».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δικαιώσει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και τον «Η.Α.», που τον τελευταίο χρόνο πάλευαν να μην υλοποιηθεί το σχέδιο της εκτροπής προκειμένου να μην υπάρξει οικολογική καταστροφή στο υδάτινο σύστημα του Αώου και στο εθνικό πάρκο της Πίνδου. Ο αγώνας αυτός δόθηκε ακόμα και μέσα στον φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Η μεταφορά νερού από τον Αώο είχε απασχολήσει πολύ την τοπική κοινωνία τους τελευταίους μήνες, και ιδίως προεκλογικά, όταν και δημοσιοποιήθηκε ότι το τότε υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΠΕΧΩΔΕ) ενέκρινε την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση του έργου.
Η σχετική δημοσιοποίηση είχε γίνει από τον Λευτέρη Καλογιάννη, τον πατέρα του υφυπουργού –εκείνη την περίοδο- Περιβάλλοντος Σταύρου Καλογιάννη. Ο Λευτέρης Καλογιάννης εξάλλου, πριν από τρία χρόνια, είχε κάνει δημόσια εκδήλωση όπου είχε παρουσιάσει το σχέδιο της μεταφοράς νερού από τον Αώο για τον εμπλουτισμό της λίμνης, για την άρδευση κ.λπ. Προεκλογικά και πάλι, η προκαταρκτική μελέτη είχε πάει για συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου. Ο φορέας αποφάσισε τότε να ζητήσει περισσότερα στοιχεία από το υπουργείο. Μετεκλογικά, η συζήτηση έγινε, και υπήρξε ισοψηφία (και η απόφαση πήρε αναβολή). Εκτός από τον πρόεδρο Σπύρο Καμπέρη, υπέρ της μεταφοράς νερού, μεταξύ άλλων, ήταν και ο νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος προωθεί τη μεταφορά νερού από τις πηγές του Αμάραντου για την κάλυψη αναγκών σε ύδρευση, όπως διατείνεται.

Ωστόσο, ο κ. Καχριμάνης είχε ξεκαθαρίσει σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στα τέλη Ιουλίου ότι θα στηρίξει την πρόταση του Λευτέρη Καλογιάννη. «Δεν έχουμε αντιπαλότητα σε αυτή, είναι ανεξάρτητη από την πρόταση που εμείς κάνουμε για ενίσχυση της ύδρευσης στο Λεκανοπέδιο και θα είμαστε αρωγοί όταν έλθει προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Το έργο είναι χρήσιμο για την περιοχή, αφορά όμως ιδιωτικές επενδύσεις και όχι δημόσιο έργο, όπως η μελέτη που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ηπείρου και την οποία θα εκπονήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων» είχε τονίσει. Εμμέσως πλην σαφώς, δήλωση υπέρ της πρότασης της ΔΕΗ είχε κάνει και ο Σταύρος Καλογιάννης. Τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά από σχετική ερώτηση, είχε εκφράσει την άποψη ότι «το νερό μπορεί να έρθει από παντού».

Εκτός από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που έδωσαν και τον μεγαλύτερο αγώνα, την αντίδρασή τους είχαν εκφράσει και κόμματα. Το τοπικό ΠΑΣΟΚ με ανακοινώσεις του, πριν από τις εκλογές, άφηνε να εννοηθεί ότι αν υλοποιηθεί το έργο, θα υπάρξει κίνδυνος για την υποβάθμιση της προστατευόμενης περιοχής, ενώ παράλληλα ζητούσε εξηγήσεις από τους αρμόδιους για τον σχεδιασμό των υδροηλεκτρικών έργων. Την αντίδρασή του έχει εκφράσει και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, ο οποίος έχει αφήσει αιχμές και για τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο που προωθεί ο νομάρχης.

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker