Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑνακύκλωση σε όλο το νομό

Ανακύκλωση σε όλο το νομό

Προωθεί ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων

-Μετά το Πάσχα οι αποφάσεις της διοίκησης για να ακολουθήσει ο διαγωνισμός, αφού γίνει προμήθεια κάδων.

Σε δυο μέτωπα κινείται αυτό το διάστημα ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νομού Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στην προώθηση των μελετών για τους σταθμούς μεταφόρτωσης και την εφαρμογή της ανακύκλωσης σε όλους του ΟΤΑ. Το τρίτο μέτωπο, αυτό της αποκατάστασης της χωματερής Δουρούτης αποτελεί θέμα στο οποίο εμπλέκονται και άλλοι και η δημοπράτηση του έργου έχει γίνει...μπαλάκι μεταξύ ΔΕΥΑΙ και Περιφέρειας.

Μετά το Πάσχα αναμένεται να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα για να αποφασίσει επί των σταθμών και της ανακύκλωσης, ώστε να δρομολογηθεί η κατασκευή των πρώτων, η προμήθεια κάδων ανακύκλωσης και ο διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει προσωρινά την αποκομιδή και διαχείριση των υλικών προς ανακύκλωση.

Η εκτίμηση του αντιπροέδρου και δημάρχου Πασσαρώνας Σάκη Βλέτσα είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να γίνουν τα πρώτα βήματα για ανακύκλωση και να έχει δρομολογηθεί η κατασκευή των τριών ή δυο σταθμών.

Ανακύκλωση ούτως ή άλλως...

Σε ότι αφορά την ανακύκλωση στην οποία ο νομός Ιωαννίνων είναι ουραγός στην Ήπειρο αφού σε κανέναν ΟΤΑ δεν εφαρμόζεται πλήρες πρόγραμμα παρά μόνο σε πιλοτικό στάδιο, η επιλογή είναι να ανατεθεί με διαγωνισμό σε εταιρεία η αποκομιδή και διαχείριση.

Η εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και ένα χρόνο μεταξύ δήμου Ιωαννιτών και Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για τη υπογραφή της σύμβασης ..μπερδεύει κάπως τα πράγματα, αφού ανακύκλωση χωρίς τον δήμο Ιωαννιτών δεν νοείται. Ο κύριος όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών παράγεται στο λεκανοπέδιο και στον μεγάλο δήμο και ο Φορέας στη μελέτη που συνέταξε για την ανακύκλωση συμπεριέλαβε, όπως είναι λογικό, και το δήμο Ιωαννιτών, αφού απάντηση από την Ε.Ε.Α.Α δεν υπάρχει.

Ο Φορέας ήρθε σε επαφή με την Ε.Ε.Α.Α για να αναλάβει όλο το νομό, αλλά τέτοια προοπτική δεν υπάρχει και αναγκαστικά θα γίνει διαγωνισμός.

Αυτή η μελέτη για το πόσοι κάδοι χρειάζονται και πως θα κατανεμηθούν παραλήφθηκε από την εκτελεστική επιτροπή του Φορέα, και αναμένεται να εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας ώστε να παρουσιαστεί στο διοικητικό συμβούλιο και να αποφασίσουν οι αιρετοί για το επόμενο βήμα που είναι η προμήθεια κάδων ανακύκλωσης για όλο το νομό.

Προμήθεια κάδων και διαγωνισμός

Η προμήθεια θα γίνει από τον Φορέα για όλους τους ΟΤΑ και με βάση τη μελέτη προβλέπονται 1400-1500 κάδοι εκ των οποίων οι 850 περίπου αφορούν το δήμο Ιωαννιτών. Αυτό γίνεται για να μειωθεί το κόστος της ανάληψης του έργου της αποκομιδής, αφού η εταιρεία που μέσω διαγωνισμού θα επιλεγεί θα αναλάβει μόνο την αποκομιδή και την διαχείριση σε κέντρο διαλογής που η ίδια θα επιλέξει.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά μετά το Πάσχα μπορεί να γίνει η προμήθεια κάδων και να ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει. Πάντως ο κ. Βλέτσας σημειώνει ότι η σύμβαση θα αφορά το πολύ μια διετία, αφού στόχος είναι να αναλάβει με δικά του μέσα και προσωπικό το σύστημα ανακύκλωσης. Με την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας που προωθεί η Περιφέρεια και πιθανές άλλες μεθόδους διαχείρισης θα μειωθεί κατά πολύ ο όγκος των απορριμμάτων που θα οδηγούνται σε ΧΥΤΥ, εκτός κι αν στην πορεία δούμε και τη λύση της πυρόλυσης...

Πιστώσεις για τους κάδους υπάρχουν διαθέσιμες στην Περιφέρεια και όσο για το κόστος λειτουργίας του συστήματος, αυτό θα καλυφθεί μέσα από τις εισφορές των ΟΤΑ στον Φορέα και δεν είναι μεγάλο και κάθε πολίτης θα επιβαρυνθεί με 3-4 ευρώ ετησίως.

Δύο ή τρείς οι σταθμοί

Πιο προχωρημένες είναι οι μελέτες για την χωροθέτηση των σταθμών μεταφόρτωσης οι οποίες αναμένονταν να εγκριθούν κι αυτές από την Περιφέρεια και να γίνει η παρουσίαση τους στο διοικητικό συμβούλιο. Αυτές καταλήγουν σε τρεις σταθμούς στο νομό, αλλά ενδέχεται ο ένας να μην επιλεγεί τελικά, αυτό θα κριθεί σύντομα.

Θα ακολουθήσει η μελέτη κατασκευής και οι αδειοδοτήσεις, εφόσον δεν υπάρξουν αντιδράσεις για τα σημεία που επιλέγονται, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να δημοπρατηθεί το έργο.

Ο ένας σταθμός χωροθετείται κοντά στον κόμβο Αράχθου και ειδικότερα στο πλάτωμα επί της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Τρικάλων λίγο πριν τη διασταύρωση προς Δεμάτι για να εξυπηρετεί τους δήμους Μετσόβου, κοινότητες Μηλέας και Βοβούσας και το δήμο Ανατολικού Ζαγορίου.

Ο δεύτερος κοντά στη θέση Βίγλα μεταξύ Καλπακίου και Κόνιτσας επί της εθνικής οδού για όλη την επαρχία Κόνιτσας, το Πωγώνι, το κεντροδυτικό Ζαγόρι και τους δήμους Καλπακίου, Άνω Καλαμά.

Για τον τρίτο...υποσταθμό όπως χαρακτηρίζεται υπάρχει προβληματισμός αν τελικά θα πρέπει να κατασκευαστεί στην περιοχή πλησίον της Λευκοθέας για τους δήμους Ευρυμενών, Ζίτσας και Μολοσσών κυρίως, αφού πρέπει να εκτιμηθεί το κόστος του ή αν είναι συμφερότερο να μεταφέρονται απευθείας στον ΧΥΤΑ τα σκουπίδια ή να μεσολαβεί ο σταθμός. Οι ίδιοι οι ΟΤΑ θα αποφασίσουν στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα.

Οι σταθμοί θα είναι κλειστού τύπου, δηλαδή κτίρια και δεν θα προκύπτει κάποια επίπτωση στο περιβάλλον και στην περιοχή που θα τους φιλοξενήσει, ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση-χωροθέτηση ας κρατάμε επιφυλάξεις για τυχόν αντιδράσεις...

 

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker