Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΜελέτη μεταφοράς νερού από τις πηγές Αμαράντου Κόνιτσας, στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Μελέτη μεταφοράς νερού από τις πηγές Αμαράντου Κόνιτσας, στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή για το διαγωνισμό της μελέτης

 

-Αναμένεται να συνεχιστεί με τις οικονομικές προσφορές και να καταλήξει, αφού και το ΥΠΕΚΑ δεν είναι αρνητικό στο έργο, παρά τις αντιδράσεις φορέων

Απορρίφθηκε από το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή που είχε καταθέσει μελετητικό γραφείο για τη βαθμολογία που έλαβε στην τεχνική αξιολόγηση των προσφορών στον διαγωνισμό για την μελέτη μεταφοράς νερού από τις πηγές Αμαράντου Κόνιτσας, στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και την αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού, αναμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση απόρριψης και στην συνέχεια να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο η διαδικασία με το άνοιγα και των οικονομικών προσφορών.

Αν και η μελέτη αυτή έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις και ενστάσεις, δηλαδή για την αναγκαιότητα μεταφοράς νερού για ύδρευση, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχοντας ως πρόσθετο επιχείρημα και την γνωμοδότηση επιστημονικής επιτροπής που συγκρότησε, προχώρησε στον διαγωνισμό.

Δεν είναι αρνητικό το ΥΠΕΚΑ

Αν και πότε θα καταλήξει σε έργο, είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να προδικάσει σήμερα. Πάντως και ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ανδρέας Ανδρεαδάκης, σε δηλώσεις του πρόσφατα στα Γιάννινα δεν τάχθηκε κατά του έργου, προβλέπεται η μεταφορά νερού γενικώς και αορίστως, από την διαχειριστική μελέτη που εκπονήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης για το υδατικό διαμέρισμα της Ηπείρου, όμως εκκρεμεί η σύνταξη του διαχειριστικού σχεδίου που θα καθορίζει επακριβώς τα έργα και τις παρεμβάσεις, στα πλαίσια κοινοτικής οδηγίας για τα νερά. Ο κ. Ανδρεαδάκης ουσιαστικά δεν μετέφερε κάποια αρνητική θέση του υπουργείου. Εμμέσως, λοιπόν, η στάση της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι αρνητική για το έργο, αλλιώς δεν θα συνέχιζε τον διαγωνισμό, όμως δεν αποκλείεται να έχουμε μια καλοπληρωμένη μελέτη στο συρτάρι, εφόσον δεν επιλεγεί να υλοποιηθεί το έργο, με το διαχειριστικό σχέδιο που προκηρύχθηκε πρόσφατα από το ΥΠΕΚΑ.

Ο διαγωνισμός έμεινε στις τεχνικές προσφορές

Η προκήρυξη του διαγωνισμού εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2009 από την ΜΟΠΑΔΙΣ (αρμόδια υπηρεσία) και στις 6 Μαΐου δόθηκε η προέγκριση δημοπράτησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Γ΄ Π.Ε.Π. Ηπείρου.

Η δημοπράτηση έγινε στο τέλος του 2009 και ο διαγωνισμός στον οποίο μετέχουν επτά μελετητικά γραφεία περιλαμβάνει δυο φάσεις. Άνοιγμα τεχνικών προσφορών, βαθμολόγηση και ακολουθούν οι οικονομικές προσφορές. Ένα εκ των συμμετεχόντων μελετητικών γραφείων, η τέταρτη τεχνική προσφορά κατά την κατάταξη που έγινε κατέθεσε ένσταση που απορρίφθηκε από την επιτροπή, αλλά συνέχισε και προσέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι η βαθμολογία που έλαβε τον αδικεί. Η απόρριψη της προσφυγής από το ΣτΕ, μόλις καθαρογραφεί (θέμα ημερών ίσως) θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Η μελέτη που προβλέπει μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης και μόλις συνεχιστεί και καταλήξει ο διαγωνισμός θα γνωρίζουμε και τον ανάδοχο.

Με τη γνώμη επιστημονικής επιτροπής

Η νομαρχιακή αρχή στην κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση στο νομαρχιακό συμβούλιο και όχι μόνο, επικαλέστηκε την γνωμοδότηση Επιστημονικής Επιτροπής που είχε συστήσει με απόφασή του ο νομάρχης και μετείχαν εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου (τμ. Ηπείρου), του ΙΓΜΕ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Υδραυλικών Έργων της Ν.Α.Ι.,

Η επιτροπή αφού εξέτασε όλες τις προτάσεις που υπήρχαν κατέληξε στην πρόταση για τον Αμάραντο με το αιτιολογικό ότι οι πηγές Κρύας και Τούμπας και οι πολλές γεωτρήσεις που συνιστούν υπεράντληση και κόστος, κάποια στιγμή δεν θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες κατανάλωσης.

Σύμφωνη γνώμη έχει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, όπως καταγράφηκε σε σχετικό ρεπορτάζ των «Ν.Α».

Είναι όμως γνωστό ότι η λειψυδρία το καλοκαίρι στο λεκανοπέδιο οφείλεται κυρίως στο κακό δίκτυο με πολλές διαρροές και στη χρήση του νερού για πότισμα και δεν είναι τόσο απλή η απόφαση μεταφοράς νερού.

Έρχεται από μακριά το έργο

Η μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο ως σύνθετο έργο και για άρδευση, ύδρευση και εμπλουτισμό της λίμνης έχει παρελθόν, αλλά στην περίπτωση του Αμαράντου η επιλογή είναι μόνο για ύδρευση με αγωγό και φυσική ροή, ενώ στην διαδρομή θα μπορούν να καλυφθούν υδρευτικές ανάγκες και της περιοχής Κόνιτσας.

Στην Περιφέρεια και στο Γ΄ ΠΕΠ υπήρχε πρόβλεψη για τέτοια μελέτη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όμως επί σειρά ετών δεν ανατίθονταν τέτοια μελέτη.

Πριν τις εκλογές του 2004 προκηρύχθηκε τελικά διαγωνισμός για την συγκριτική μελέτη που αφορούσε τη μεταφορά νερού για ύδρευση, άρδευση και εμπλουτισμό της λίμνης.

Υπήρχε η μελέτη της ΔΕΗ αλλά και η πρόταση του πρώην βουλευτή Ελευθερίου Καλογιάννη που ήταν αντικρουόμενες σε πολλά σημεία. Ο τότε ΓΓΠΗ Δ. Πανοζάχος αναλαμβάνοντας καθήκοντα βρήκε σε εξέλιξη τη διαδικασία της δημοπράτησης.

Αν και ο τότε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης ζητούσε από τον ΓΓΠΗ να προχωρήσει τον διαγωνισμό παρενέβη ο Ελευθέριος Καλογιάννης και κατήγγειλε ως ..φωτογραφική την διακήρυξη, δηλαδή οδηγούσε, όπως υποστήριζε, στην επιλογή της παλιάς μελέτης της ΔΕΗ και έτσι η συγκριτική μελέτη ποτέ δεν ανατέθηκε, αφού ακυρώθηκε ο διαγωνισμός.

Μετά από την ακύρωση του διαγωνισμού, το 2005 η Περιφέρεια μεταβίβασε την ευθύνη για την μελέτη με την ανάλογη πίστωση, στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και επιλέχθηκε ο Αμάραντος.

 

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker