Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΠρος ανάθεση η μελέτη μεταφοράς νερού, για ύδρευση, από τον Αμάραντο

Προς ανάθεση η μελέτη μεταφοράς νερού, για ύδρευση, από τον Αμάραντο

Στις 22 Ιουλίου υπογράφεται η σύμβαση νομαρχίας-αναδόχου

Την ερχόμενη Πέμπτη 22 Ιουλίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και τον ανάδοχο που επιλέχθηκε να εκπονήσει τη μελέτη για τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Έστω και με καθυστέρηση, λόγω προσφυγής στο ΣτΕ, μελετητικού γραφείου που αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών, η διαδικασία του διαγωνισμού ολοκληρώνεται με την υπογραφή της σύμβασης.

Η μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο και μόνο για τις ανάγκες ύδρευσης είναι έργο που αμφισβητήθηκε, ως προς την σκοπιμότητα και αναγκαιότητα του, αλλά η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αναλαμβάνοντας από την Περιφέρεια το 2005 να προωθήσει τη μελέτη, έφτασε πλέον ένα βήμα πριν την ανάθεση της. Επικαλείται την άποψη επιστημονικής επιτροπής που συγκρότησε και ιδίως του ΙΓΜΕ, για να απαντήσει σε όσους διαφωνούν με το έργο.

Θα καταλήξει σε έργο;

Η μελέτη ανατίθεται λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά το ζητούμενο είναι αν θα καταλήξει σε έργο ή απλά θα δαπανηθούν χρήματα που δεν θα αξιοποιηθούν, όπως έγινε με πολλές άλλες μελέτες.

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε δια του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ανδρέα Ανδρεαδάκη σε προ μηνών επίσκεψη του στα Γιάννινα, για ημερίδα του ΤΕΕ. Η μεταφορά νερού από μια πλεονασματική σε μια ελλιπή περιοχή δεν ...απαγορεύεται, αλλά πρώτα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες, ήταν επιγραμματικά η θέση του. Υπάρχει βέβαια και το...κενό του Διαχειριστικού Σχεδίου που δεν εκπονήθηκε ακόμη στα πλαίσια υποχρέωσης της χώρας από την Κοινοτική Οδηγία 2000/60. Αυτό το Σχέδιο για την Ήπειρο λογικά ανατέθηκε, αφού ήταν ανάμεσα στα πρώτα για τη χώρα, όμως υπάρχει και η μελέτη για το υδάτινο δυναμικό της Ηπείρου που εκπονήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και ποτέ δε παρουσιάστηκε στους φορείς. Προβλέπει πάντως μεταφορά νερού, χωρίς να προσδιορίζει την πηγή υδροληψίας.

Ο κ. Ανδρεαδάκης ουσιαστικά δεν μετέφερε κάποια αρνητική θέση του υπουργείου και εμμέσως δεν διαφωνεί για το έργο και η σημερινή κυβέρνηση, αλλιώς δεν θα επέτρεπε να συνεχιστεί ο διαγωνισμός. Δεν υπάρχει ωστόσο και κάποια δέσμευση ότι θα χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο...

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός

Η αρμόδια επιτροπή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ολοκλήρωσε πρόσφατα τον διαγωνισμό (μετείχαν επτά μελετητικά γραφεία) που είχε μείνει στάσιμος, λόγω της προσφυγής στο ΣτΕ του τέταρτου κατά σειρά βαθμολογίας μελετητικού γραφείου, αφού είχε απορριφθεί και σχετική ένσταση του από την επιτροπή. Προ διμήνου περίπου απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή και ακολούθησε το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, η αξιολόγηση και των οικονομικών προσφορών, δηλαδή το ευκολότερο αφού δίνεται το ανώτατο όριο έκπτωσης του 20%.

Όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΙ Γιώργος Βελογιάννης η μελέτη ανατίθεται στον ανάδοχο που είχε επιλεγεί και συγκεκριμένα σε σύμπραξη μελετητικών γραφείων και μελετητών («Θαλής Μελετητική Ε.Ε, Υδροδυναμική ΕΠΕ, Πέτρος Μπούγιας, Δημήτρης Κονταξής, Νίκος Δερέκας και Αριστείδης Μαγγιώρος») και στις 22 Ιουλίου έχουν κληθεί για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Η μελέτη προβλέπει όλα όσα απαιτούνται για το έργο, μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να εκπονηθεί η μελέτη και να φτάσει σε επίπεδο τευχών δημοπράτησης το έργο και φυσικά να αναζητηθεί η πηγή χρηματοδότησης.

Η πρόβλεψη είναι να μεταφερθεί το νερό από τις πηγές Αμαράντου με φυσική ροή, με κλειστό αγωγό το νερό και στη διαδρομή να υδροδοτηθούν τόσο η Κόνιτσα, όσο και άλλες περιοχές μέχρι να φτάσει στο λεκανοπέδιο.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού είχε εγκριθεί τον Απρίλιο του 2009 από την ΜΟΠΑΔΙΣ (αρμόδια υπηρεσία) και στις 6 Μαΐου 2009 δόθηκε η προέγκριση δημοπράτησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Γ΄ Π.Ε.Π. Ηπείρου.

Η δημοπράτηση έγινε στο τέλος του 2009 και φτάσαμε στον Ιούλιο του 2010 για την σύμβαση.

Εισηγήθηκε θετικά επιστημονική επιτροπή

Η νομαρχιακή αρχή δέχτηκε αυστηρή κριτική και από την αντιπολίτευση στο νομαρχιακό συμβούλιο και από άλλους φορείς για την απόφαση να αναθέσει τη μελέτη. Ο νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης επικαλείται την γνωμοδότηση Επιστημονικής Επιτροπής που είχε συστήσει με απόφασή του και μετείχαν εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου (τμ. Ηπείρου), του ΙΓΜΕ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Υδραυλικών Έργων της Ν.Α.Ι.,

Η επιτροπή εξέτασε όλες τις προτάσεις που υπήρχαν (και αυτή του πρώην βουλευτή Ελ. Καλογιάννη για μεταφορά νερού από την Πίνδο) και κατέληξε στον Αμάραντο.

Το επιχείρημα που προβλήθηκε είναι ότι οι πηγές Κρύας και Τούμπας και οι πολλές γεωτρήσεις προκαλούν υπεράντληση από τον υδροφόρο ορίζοντα και αυξάνουν και το κόστος και θα έρθει η περίοδος που δεν θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες κατανάλωσης στο λεκανοπέδιο, αν αυξηθεί μάλιστα και ο πληθυσμός.

Σύμφωνη γνώμη έχει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το οποίο έκανε έρευνες και μετρήσεις.

Πάντως για τη λειψυδρία το καλοκαίρι στο λεκανοπέδιο δεν ευθύνονται τα αποθέματα νερού, αλλά κυρίως στην κακή διαχείριση και χρήση, στο κακό δίκτυο με πολλές διαρροές, όμως όλα αυτά προφανώς για όσους αποφάσισαν να μεταφερθεί νερό, αποτελούν ένα μέρος του προβλήματος.

Από τη δεκαετία του 1990 στο 2004...

Τα ... τραγελαφικά στη δεκαετία του 1990 που οδήγησαν το, εξαγγελθέν από πρωθυπουργούς, έργο εμπλουτισμού της λίμνης στις καλένδες και σε απώλεια Κοινοτικών πόρων, συνεχίστηκαν. Στην Περιφέρεια και στο Γ΄ ΠΕΠ υπήρχε πρόβλεψη για μελέτη μεταφοράς νερού από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για χρόνια δεν προωθούνταν. Στο τέλος του 2003 ή αρχές του 2004 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για συγκριτική μελέτη που αφορούσε τη μεταφορά νερού για ύδρευση, άρδευση και εμπλουτισμό της λίμνης. Ήταν δηλαδή εντελώς διαφορετική η επιλογή τότε σε σχέση με αυτό που τώρα επιλέχθηκε και αφορά μόνο ύδρευση.

Υπήρχε η παλιά μελέτη της ΔΕΗ αλλά και η επίσης παλιά πρόταση (επανήλθε με τη νέα πρόταση για τον Αώο και την ενεργειακή αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της Πίνδου) του πρώην βουλευτή Ελευθερίου Καλογιάννη. Τον Μάρτη του 2004 αναλαμβάνοντας ο ΓΓΠΗ Δ. Πανοζάχος βρήκε σε εξέλιξη τη διαδικασία της δημοπράτησης.

Καταγγέλθηκε ως...φωτογραφική η διακήρυξη, από τον Ελευθέριο Καλογιάννη, δηλαδή οδηγούσε, όπως υποστήριζε, στην επιλογή της παλιάς μελέτης της ΔΕΗ και έτσι η συγκριτική μελέτη ποτέ δεν ανατέθηκε, αφού ακυρώθηκε ο διαγωνισμός.

Το 2005 η Περιφέρεια για να απεμπλακεί μεταβίβασε την ευθύνη στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μαζί με το κονδύλι που προβλέπονταν και επιλέχθηκε ο Αμάραντος.

Λύση με την οποία, αξίζει να αναφερθεί, δεν ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της, τουναντίον μάλιστα, τόσο ο δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Νίκος Γκόντας, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΔΚΛΙ και δήμαρχος Ανατολής Γιάννης Εμμανουηλίδης οι οποίοι προτιμούσαν την πρόταση του Ελ. Καλογιάννη.

 

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker