Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΓια την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ

Για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ

Με δριμύτητα επιτίθεται για μία ακόμη φορά κατά του Υπουργείου Υγείας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χατζηκώστα με αφορμή αυτή τη φορά την πρόταση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ.


Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων η πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο, «βλάπτει σοβαρά την υγεία» καθώς η  πρόταση του κ. Λοβέρδου επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό του διαλόγου που επιχείρησαν να κάνουν οι φορείς της υγείας, σαν τερατούργημα και εξελίσσεται σε κακόγουστο σίριαλ.


Ακόμη η πρόταση επιβεβαιώνει την άποψη των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, πως το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει κανένα όραμα και προχωρά σε παλινωδίες χωρίς αρχή και τέλος.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα τονίζει πως το Υπουργείο Υγείας αγνοεί την πρόληψη, την προνοσοκομειακή φροντίδα, την αναδιάταξη του ΕΚΑΒ, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την αναδιάταξη βάσει του «Καλλικράτη» και επιχειρεί να «κατεδαφίσει» ό,τι απέμεινε από το ΕΣΥ, παραδίδοντας με κάθε επισημότητα τμήματα του Νοσοκομείου για να «λύσει την δυσπραγία των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλοεργολάβων», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.


Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο Χατζηκώστα καταθέτουν και οκτώ ερωτήματα, αλλά και συγκεκριμένες παρατηρήσεις προς το Υπουργείο, ενώ για μία ακόμη φορά υπενθυμίζουν τις πάγιες θέσεις τους.
Οι εργαζόμενοι ζητούν να μάθουν τι θα γίνει με τις εξαγγελίες του ΕΣΠΑ, πόσο στοίχισε ο «χάρτης υγείας», τι γίνεται με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αιρετή Περιφέρεια και γιατί υπάρχει όλη αυτή η αναταραχή στο χώρο της υγείας, για ένα οικονομικό όφελος περίπου 150 εκ. ευρώ, την ώρα  που όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι τα «μεγάλα ψάρια» διαφεύγουν.


Αναφορικά με τις παρατηρήσεις που καταθέτουν, τονίζουν πως το Υπουργείο έχει λάθος στοιχεία για τα νοσοκομεία Χατζηκώστα και Φιλιατών, ελλιπή στοιχεία για το νοσοκομείο Χατζηκώστα, αφού δεν αναφέρεται πουθενά το Πολυδύναμο Κέντρο, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως δημιουργείται με την πρόταση Λοβέρδου, ένα διογκωμένο σύστημα που θα αποτελείται από δύο νοσοκομεία, εννέα Κέντρα Υγείας, 75 περιφερειακά ιατρεία, ένα αυτόνομο ΤΕΠ, δύο Σχολές Μέσης Εκπαίδευσης, ένα Πολυδύναμο Κέντρο και πολλές ψυχιατρικές δομές και στους δύο Νομούς.


Χαρακτηριστικά, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων σημειώνει στις παρατηρήσεις και προβλήματα που δημιουργούνται με διάσπαρτες δομές υγείας σε δύο νομούς με μεγάλες αποστάσεις, όπως για παράδειγμα η απόσταση 80 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο Νοσοκομείων, Χατζηκώστα και Φιλιατών και οι ακραίες δομές που υπάρχουν σε απόσταση 170 χλμ., δηλαδή τα Κέντρα Υγείας Κόνιτσας και Μαργαριτίου.


Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι το πολύπλοκο αυτό σύστημα δεν μπορεί να διοικηθεί από την πρόταση του Υπουργείου, και γι’ αυτό προτείνουν τη δημιουργία αυτόνομων νοσοκομείων που να είναι πιο λειτουργικά και ανθρώπινα, άμεση πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, και ζητούν να μην υπάρξει καμία απόλυση, καμία μετάταξη και καμία μετακίνηση.

Πηγή: epirusonline.gr

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker