Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑπάντηση του Δημάρχου Κόνιτσας, κ. Παναγιώτη Γαργάλα, προς τον κ. Χαράλαμπο Εξάρχου, πρώην Δήμαρχο

Απάντηση του Δημάρχου Κόνιτσας, κ. Παναγιώτη Γαργάλα, προς τον κ. Χαράλαμπο Εξάρχου, πρώην Δήμαρχο

Μακροσκελή απάντηση στον πρώην Δήμαρχο Κόνιτσας κ. Χαράλαμπο Εξάρχου, δίνει με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Γαργάλας, σχετικά με τα έργα που δεν προχώρησε η νυν Δημοτική Αρχή.

Η ανακοίνωση:

Με έκπληξη διαβάσαμε την ανοιχτή επιστολή του  κ. Χαράλαμπου Εξάρχου, πρώην Δημάρχου Κόνιτσας, κατά την οποία επιχειρεί να αναδειχθεί ως ο «αναμορφωτής» της Κόνιτσας, απαξιώνοντας την προσπάθεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής, να κρατήσει ζωντανή την κοινωνία μέσα σε ένα ιδιαίτερα σκληρό οικονομικό περιβάλλον.

O πρώην Δήμαρχος επί δύο χρόνια ήταν εντελώς ανύπαρκτος και μακριά από την καθημερινότητα της Κόνιτσας.  Για να κρίνεις  την πράξη ή την απραξία κάποιου, πρέπει να είσαι παρών και να εκφράζεις την άποψή σου εκ του σύνεγγυς. Ουδέποτε ο κ. Εξάρχου επισκέφτηκε το Δημαρχιακό Μέγαρο για να πληροφορηθεί σχετικά με τα τεκταινόμενα. Η παντελής απουσία του από τη ζωή  και τα πεπραγμένα του Δήμου, γεννούν ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επιστολής του.

Δεν θα ακολουθήσουμε την μικροψυχία του κ. Εξάρχου, εξάλλου ήταν και παραμένει βασική μας αξιακή θέση να μην διαιρούμε την κοινωνία ούτε να μηδενίζουμε  τα πεπραγμένα οποιασδήποτε Δημοτικής Αρχής.

Ο κ. Εξάρχου  είχε την τύχη να θητεύσει στο Δήμο προ κρίσης, την εποχή των παχιών αγελάδων  για την Ελλάδα και όλο του το έργο περιορίζεται, όπως και ο ίδιος λέει, στην ένταξη δύο έργων και στη σύνταξη κάποιων μελετών.  Είχε  και έχει την ικανότητα  να πολλαπλασιάζει το έργο  του τεχνητά, να αυτοθαυμάζεται, να αυτοπροβάλλεται και να μιλάει για μελέτες που άφησε ως παρακαταθήκη.  Πράγματι παραλάβαμε μελέτες   αλλά προβληματικές, χωρίς αντίκρισμα, πρόχειρες, ανεπαρκείς  και χαμηλής ποιότητας.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή πιστεύει στη συναίνεση και στη συνεργασία και όχι στην αλαζονεία, τον αυταρχισμό και τον εγωκεντρισμό. Αρνούμαστε την διαιρετική τακτική και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, χαρακτηριστικά του προηγούμενου Δημάρχου Κόνιτσας κ. Εξάρχου.  

Είναι επιλογή μας να μην ασχοληθούμε με τους πρώην ΟΤΑ, παρά μόνο για να αξιοποιήσουμε ό,τι καλό άφησαν. Κρατήσαμε τα θετικά επιδιώκοντας την ομαλή συνέχεια του Δήμου. Έχουμε  αποφύγει τη διαλυτική τακτική της προηγούμενης θητείας, όπου προείχε το εγώ και η αλαζονεία. Είμαστε στο εμείς και προωθούμε το δύσκολο έργο του Καλλικρατικού Δήμου και μάλιστα  εν μέσω της    πολύ δύσκολης κατάστασης της χώρας από την εφαρμογή του μνημονίου, η οποία αντανακλά και στους Δήμους.

Εφόσον όμως η πρόκληση είναι δημόσια και ανοιχτή, έχουμε υποχρέωση να εκφράσουμε την άποψή μας, προς αποκατάσταση της αλήθειας.

ΤΙ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ

1.    Ταμειακό υπόλοιπο: Πράγματι ο πρώην Δήμος Κόνιτσας άφησε ταμειακό υπόλοιπο 4.757.361,00 ευρώ, εκ των οποίων:

            α) Τακτικά 1.264.000,00€

            β) Έκτακτα ειδικευμένα  2.794.837,00€

            γ) ΣΑΤΑ  698.524,00 €

Από αυτά τα 336.916,00€ αφορούσαν οφειλές του Δήμου προς τρίτους (προμηθευτές, ελεύθερους επαγγελματίες, εργολάβους, κλπ) οι οποίες πληρώθηκαν μέσα στο 2011 και τα  1.282.387€ ήταν αναθέσεις έργων (τακτικά και ΣΑΤΑ) ενώ τα έκτακτα ειδικευμένα 2.794.837,00€ προορίζονται για συγκεκριμένο σκοπό (Δημοτική αστυνομία κλπ) και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για οτιδήποτε άλλο.  Επομένως το «ζεστό» χρήμα που επικαλείται είναι 343.221,00€.
2.    Έργα  στο ΕΣΠΑ. Στη θητεία του κ. Εξάρχου  εντάχθηκε ένα έργο στο ΕΣΠΑ και ένα στο ΕΑΠΕΚ, το γνωστό πρόγραμμα των σεισμών.
Ήτοι: 1.700.000 € για το δίκτυο ύδρευσης στο ΕΣΠΑ και 600.000€ στο ΕΑΠΕΚ για τη αξιοποίηση της  χαράδρας Αώου, έργα και τα δύο προβληματικών μελετών και απίστευτης δυσκολίας στην υλοποίησή τους, σύνολο 2.300.000 και όχι 4.700.000 που διατείνεται  ο κ. Εξάρχου. Επίσης  είναι δυνατόν να μιλάς για αξιοποίηση της χαράδρας Αώου και να μην εντάσσεις στη μελέτη την επισκευή και συντήρηση του μονότοξου γεφυριού, σύμβολο της χαράδρας και όλου του Δήμου;

3.    Μελέτη Αποχέτευσης: Από τη μελέτη αποχέτευσης, έλειπε ο βιολογικός καθαρισμός και ο τελικός αποδέκτης των λυμάτων, κάτι που είναι εκ των ουκ άνευ  στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ απαιτεί ενιαία μελέτη αποχέτευσης-βιολογικού και τα έργα συνδέονται σε επίπεδο τελικού αποδέκτη. Αρνήθηκε τότε τη χρηματοδότηση των 400.000,00 € για τη δημοπράτηση της μελέτης, επιλέγοντας το δρόμο της απευθείας ανάθεσης με χαμηλό κόστος και χαμηλή ποιότητα.
        Σεβόμαστε την αγωνία  του κ. Εξάρχου να αναδείξει το «έργο» του, αλλά  με τη λογική των αναθέσεων   και τις   πρόχειρες διαδικασίες, που δεν ανοίγουν προοπτικές για το μέλλον,   οι μελέτες και τα έργα του δεν περπατούν.

Μελέτες

4.    Αξιοποίηση πηγών Αμαράντου και μεταφορά νερού στην Κόνιτσα. Ανεπικύρωτη μελέτη, χωρίς πηγή χρηματοδότησης και χωρίς ωρίμανση.

5.    Επέκταση του κτηρίου της Δημοτικής Αστυνομίας. Ημιτελής μελέτη και έλλειψη βασικών αδειοδοτήσεων. Η όλη φιλοσοφία της επέκτασης  βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση.
 
6.    Κατασκευή αναψυκτηρίου στα Πλατανάκια. Δέσμευση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία έμεινε «στα χαρτιά». Ο χώρος,   όπως όλοι γνωρίζουν έχει αναψυκτήριο–ταβέρνα–εστιατόριο, «Τα Πλατανάκια», τα οποία δημοπρατήθηκαν δύο φορές και δεν βρέθηκε ανάδοχος. Πιστεύουμε  πως ο χώρος δε χρειάζεται επιπλέον αναψυκτήριο.

7.    Παιδικές Κατασκηνώσεις. Μελέτη χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις και ενέργειες παραχώρησης του χώρου. Μια «αεριτζίδικη» επιθυμία που δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη μόνο με ευχές.

8.    Κατασκευή δρόμου Λουτρά Καβασίλων-Γέφυρα Κρεμαστής. Δεν παραλάβαμε μελέτη με τις απαραίτητες εγκρίσεις και τους απαιτούμενους περιβαλλοντικούς όρους. Αντίθετα, ο κ. Εξάρχου ακύρωσε την άλλη πρόσβαση προς τα Λουτρά Καβασίλων, μέσω του οδικού άξονα Καλόβρυση – Λουτρά.

9.    Λουτρά Καβασίλων. Δεν υπήρχε καμία στρατηγική. Οι πισίνες που έγιναν επί θητείας του κ. Εξάρχου αποτελούν αποσπασματικό έργο, χωρίς συνοχή με το υπόλοιπο και δεν είναι δυνατή η λειτουργία τους. Η ανάπτυξη των Λουτρών απαιτεί ενιαία στρατηγική. Το περιβόητο master plan από τους Ιταλούς, που πάλευε τέσσερα χρόνια  ο κ. Εξάρχου, ακόμη το περιμένουμε. Στην ουσία δεν υπάρχει παρά μόνο στο μυαλό του.

10.    Πίστα Κανόε -Καγιάκ. Ένα έργο εγκεκριμένο από το «Αθήνα 2004», χωρίς καμία ωριμότητα και μελέτη, με την ύπαρξη ενός μόνο τοπογραφικού, για την έγκριση παραχώρησης της παραποτάμιας έκτασης από την ΚΕΔ, για την οποία έχουμε αρνητική απάντηση.

11.   Πεζοδρόμηση και κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων από τον Αγ. Νικόλαο ως το πέτρινο γεφύρι. Πρόχειρη μελέτη, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνεται το έργο, σοβαρή ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, καθώς τα σχετικά κονδύλια αναλώθηκαν με αστοχία.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ

1.     Σύνταξη μελέτης προϋπολογισμού 240.000,00€, για την επισκευή και συντήρηση του μονότοξου γεφυριού του Αώου, η οποία τελεί υπό έγκριση.

2.    Έργο Αποχέτευσης-Βιολογικού. Κατάθεση πρότασης στο ΕΠΠΕΡΑΑ για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού ως ολοκληρωμένου έργου, η οποία ενεκρίθη και είναι προϋπολογισμού 10.000.000,00 €. Ήδη τελούμε υπό την έγκριση των τευχών δημοπράτησης. Είναι ένα  σπουδαίο έργο, αναπτυξιακό και φιλοπεριβαλλοντικό.

3.    Αξιοποίηση πηγών Αμαράντου. Είμαστε στην κατεύθυνση εξεύρεσης πηγών χρηματοδότησης και στην ολοκλήρωση της υπάρχουσας μελέτης.

4.    Μελέτη επέκτασης του κτηρίου της Δημοτικής Αστυνομίας. Διόρθωση της μελέτης, ώστε να καταφέρουμε να εκδώσουμε την οικοδομική άδεια. Προσπαθούμε να κάνουμε εξορθολογισμό της μελέτης στα ρεαλιστικά δεδομένα,  για να είναι συμβατή με την προοπτική έκδοσης οικοδομικής άδειας

5.    Κατασκευή αναψυκτηρίου στα Πλατανάκια Διαφωνούμε με την κατασκευή ενός ακόμη αναψυκτηρίου και σχεδιάζουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο, ώστε να γίνει σημείο προβολής και έλξης τουριστών.

6.    Κατασκευή δρόμου Λουτρά Καβασίλων-Γέφυρα Κρεμαστής. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τις ελλείψεις της υπάρχουσας μελέτης, ώστε σύντομα να πετύχουμε την υλοποίησή της.  Επίσης προσπαθούμε να πετύχουμε την οδική σύνδεση των Λουτρών Καβασίλλων με το τελωνείο Μέρτζιανης.

7.    Λουτρά Καβασίλων. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναγνώριση των πηγών και για την έκδοση άδειας λειτουργίας των ιαματικών πηγών.

8.    Πίστα Κανόε –Καγιάκ. Έργο μεγάλης σημασίας για την περιοχή μας, που με δικές μας προσπάθειες ελπίζουμε σύντομα να ωριμάσει η μελέτη, να ξεπεραστούν και να καλυφθούν οι ελλείψεις του παρελθόντος.

9.     Μελέτη οδικού άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα.  Μόλις  στις 21-1-2013, υπογράφτηκε από τον Αν. Υπουργό κ. Καλογιάννη η χρηματοδότηση της μελέτης, προϋπολογισμού 2.000.000€. Είναι μια σημαντική απόφαση που συντείνει στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού, για την άρση της γεωγραφικής  και οδικής απομόνωσης της περιοχής μας, με την αναβάθμιση του οδικού άξονα που θα συνδέει την Ιόνια Οδό από την περιοχή του Καλπακίου,  με την Εγνατία Οδό στη Δυτική Μακεδονία διασχίζοντας την περιοχή μας.

10.    Σύνταξη μελέτης για οργάνωση των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας- ανακύκλωσης, ύψους 1.600.000,00€, η οποία θα κατατεθεί στο ΕΣΠΑ, και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων της αποθήκης, έργο προϋπολογισμού 100.000,00€, το οποίο σύντομα θα δημοπρατηθεί.

11.    Αδειοδότηση για τη νόμιμη απόληψη αδρανών υλικών, και παραχώρηση 2 εκτάσεων στον Αώο από την ΚΕΔ στο Δήμο Κόνιτσας, ένα αίτημα χρόνων της τοπικής κοινωνίας.

12.    Κατάθεση  στο ΕΣΠΑ δύο προτάσεων  που εντάχθηκαν:
α) Αντιπλημμυρικά έργα στο χείμαρρο Ντιβόικα προϋπολογισμού 1.200.000,00€
β)Αναδασώσεις στην Τ.Κ. Ηλιόρραχης προϋπολογισμού 170.000,00€

13.    Κατάρτιση μελέτης για την επισκευή και συντήρηση της νεροτριβής Διστράτου προϋπολογισμού 129.600,00€, η οποία εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από τα ΟΠΑΑΧ.

14.     Κατάθεση προτάσεων στο Interreg Ελλάδα-Αλβανία, εκ των οποίων εγκρίθηκε μία σχετικά με την προστασία των δασών μέσω δορυφορικών συστημάτων και αναμένουμε την αξιολόγηση και έγκριση των υπολοίπων.

15.    Ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης του έργου «Μουσείο Οίνου»

16.    Άμεση κατάθεση (εντός Φεβρουαρίου) τριών προτάσεων στο πρόγραμμα LEADER.

17.    Σύνταξη και υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με τον Δήμο Πρεμετής για την από κοινού αντιμετώπιση θεμάτων που μας αφορούν και προώθηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

18.    Με τις σοβαρές παρεμβάσεις μας, καταφέραμε να μείνει ζωντανό και εν τέλει να δημοπρατηθεί το έργο, «αλλαγή του τρόπου άρδευσης του κάμπου της Κόνιτσας» προϋπολογισμού 15.830.797,81 € .

19.    Η Κόνιτσα γίνεται κέντρο αθλητισμού, με τη φιλοξενία τουρνουά χάντμπολ, ημιτελικά κυπέλου Ελλάδας Βόλεϊ εφήβων, τουρνουά Μπριτζ κλπ.

Το τεχνικό πρόγραμμα του 2013 ανέρχεται στο ποσό των 7.590.000,00€ και όχι 250.000,00€ όπως αναφέρεται. Επίσης το ανωτέρω ποσό είναι πραγματικό, όπως επιβάλλεται πια, και όχι εικονικό, όπως είχε συνηθίσει ο κος Εξάρχου. Το ανωτέρω ποσό θα αυξηθεί σημαντικά όταν εγγραφούν οι εγκριθείσες πιστώσεις από το ΕΠΠΕΡΑΑ, ΟΠΑΑΧ κλπ.
Κλείνοντας να θυμίσουμε σε όλους όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά  και όχι υποκριτικά ή όψιμα γι αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του, ότι όλοι κρινόμαστε στην καθημερινή μας πρακτική, στα μικρά και στα μεγάλα, στα σημαντικά και στα ασήμαντα.
Να θυμίσουμε όμως ότι, ως νέα  Δημοτική Αρχή, είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε μια νέα πραγματικότητα. Οργανώσαμε τις υπηρεσίες ενός διευρυμένου Δήμου, σχεδόν διπλάσιου από αυτόν που είχε να διαχειριστεί η προηγούμενη δημοτική αρχή και συντάξαμε νέο κανονισμό λειτουργίας. Εξοπλίσαμε και εκσυγχρονίσαμε τις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες ήταν υποβαθμισμένες. Οργανώσαμε την Πολεοδομία και δώσαμε βάρος στην καθημερινότητα του πολίτη και στα προβλήματά του.
Εμείς, δεν αισθανόμαστε τους πολίτες αυτού του τόπου, εχθρούς, αλλά συνεργάτες και συνοδοιπόρους. Λαϊκές συνελεύσεις, απολογισμός πεπραγμένων ενώπιων των πολιτών και των φορέων, καθημερινή επαφή με τους πολίτες, αποτυπώνουν τη δικιά μας φιλοσοφία για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
Ο πολιτισμός, τα κοινωνικά θέματα, η παιδεία, το περιβάλλον, η έρευνα και η τεχνολογία για εμάς, ήταν και παραμένουν σε γραμμή προτεραιότητας, σε αντίθεση με το παρελθόν, που όλα αυτά πολεμήθηκαν.
Επανίδρυση ωδείου, λειτουργία κινηματογράφου, Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης, Ανταλλακτικό Παζάρι κ.α. είναι λίγα από τα πολλά που παράγονται από το σημερινό Δήμο Κόνιτσας. Νέες δομές, όπως η Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Κόνιτσας, το ΚΕΠΑΠΑ, σχεδιάζουν και λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας.
Ειλικρινά σεβόμαστε την αγωνία κάθε Δημάρχου να επιτελέσει έργο για τον τόπο του, αλλά η δική μας φιλοσοφία και πολιτική πρακτική δεν συνάδει με τις πρόχειρες «λύσεις» και τις κινήσεις εντυπωσιασμού. Εμείς έχουμε επιλέξει το δύσκολο δρόμο της επιστημονικής τεκμηρίωσης και όχι του ερασιτεχνισμού και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Και παρ’ όλες τις δυσκολίες, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου, αιρετοί και εργαζόμενοι, καθημερινά βάζουν το δικό τους «λιθαράκι», με ώριμες και ολοκληρωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις, που ανοίγουν σταδιακά νέους ορίζοντες και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο και ανθρώπινο νέο Δήμο Κόνιτσας.
Θα είμαστε λοιπόν στη διάθεση όσων αγαπούν τον τόπο που ζούμε, για συνεργασία, επικοινωνία και συμπόρευση σ’ αυτό το δύσκολο αγώνα.
Επειδή, κ. Εξάρχου, δεν είναι δυνατόν να παρουσιάσουμε μέσα από το παρόν έγγραφο το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι φαίνεται, σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε  τη διαδικασία του απολογισμού των πεπραγμένων  του έτους 2012, για να κρίνετε καλύτερα βάσει στοιχείων.  Επίσης είμαστε πρόθυμοι να σας παρέχουμε κάθε πληροφορία και να λύσουμε τις απορίες σας, αρκεί να έρθετε σε άμεση επαφή μαζί μας και να  είστε παρών στα τεκταινόμενα της  Κόνιτσας.

Κόνιτσα 01-2-2013

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας
Παναγιώτης Γαργάλας

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker