Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑώος "Νέτα - σκέτα" !!!

Αώος "Νέτα - σκέτα" !!!

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Κόνιτσα (Τεύχος 169)

 




Προσωποποίηση του Αώου - Γλυπτό του 2ου π.χ. αιώνα που βρέθηκε στην Απολλωνία


Ο πλανήτης μας αποτελεί μία όαση στο χάος του Γαλαξία.
Η φύση με την εναλλαγή των εποχών, την ποικιλία της χλωρίδας και πανίδας της, με τον πλούτο που προσφέρει για την διαιώνιση όλων των ειδών, θα πρέπει να είναι ένας παράδεισος.
Η Μάνα Γη φροντίζει στοργικά τα πλάσματα της, ενώ ο άνθρωπος, που αυτοχαρακτηρίζεται σοφός, γίνεται ... μητροκτόνος. Κάνει ότι μπορεί για την καταστροφή της.


Μια άπληστη μειοψηφία ανθρώπων, στο βωμό του κέρδους, μολύνει κι καταστρέφει βουνά, θάλασσες, λίμνες, ποτάμια και αέρα με δικαιολογητικό την "ανάπτυξη"... Από την μανία του κέρδους κάποιων, απειλείται στην περιοχή μας και ο Αώος, το ιστορικό ποτάμι που από την αρχαιότητα ήταν ευλογία για τους λαούς της περιοχής.


Ευεργέτησε και ευεργετεί τους κατοίκους των κοιλάδων και των πεδιάδων που διασχίζει. Οι άνθρωποι  τον λάτρεψαν για θεό και τον προσωποποίησαν σε άγαλμα και νομίσματα. Στις κοιλάδες του - περάσματα - διαδραματίστηκαν σπουδαία ιστορικά γεγονότα, από την σύγκρουση των Ρωμαϊκών και Μακεδονικών στρατευμάτων, μέχρι την πρόσφατη συντριβή της επίλεκτης μεραρχίας "Τζούλια" του Μουσολίνι το Νοέμβρη του 1940.


Αυτό το ιστορικό ποτάμι βάλθηκαν κάποιοι στις μέρες μας, να το εξαφανίσουν σχεδιάζοντας νέα εκτροπή. Δεν τους έφτασε η πρώτη που έριξε τα νερά των πηγών στο Μετσοβίτικο, τώρα σκαρφίστηκαν και άλλη εκτροπή των υπολοίπων πηγών για μεγαλεπήβολα έργα ( για ποιόν;)

Ας λάβουν υπόψη αυτοί οι "σοφοί" εγκέφαλοι που κάνουν τέτοια σχέδια, ότι οι εναπομείνοντες κάτοικοι των περιοχών Ζαγορίου και Κόνιτσας που διασχίζει ο Αώος, δεν θα περιοριστούν στίς "άχρωμες" και ακίνδυνες καθωσπρεπικές, για το κατεστημένο των συμφερόντων, διαμαρτυρίες που οδηγούν στο "σφάξε με Αγά μ΄ν΄αγιάσω" .
Όταν φτάνει "ο κόμπος στο χτένι" οι απελπισμένοι άνθρωποι αντιδρούν δυναμικά ( και ανεξέλεγκτα πολλές φορές) και δεν μπορεί καμία εξωτερική και εσωτερική "Τρόικα" να τους αναχαιτίσει!...

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker