Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΕνημερωτική συνάντηση για το αρδευτικό Κόνιτσας

Ενημερωτική συνάντηση για το αρδευτικό Κόνιτσας

Τους καλλιεργητές, ως άμεσα ενδιαφερόμενους και ... θιγόμενους από την επικείμενη έναρξη κατασκευής του αρδευτικού έργου στον κάμπο της Κόνιτσας, ενημέρωσε για τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία του έργου ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας Ευρυπίδης Βάσσος.

Στην ενημερωτική συνάντηση που οργάνωσε η δημοτική αρχή Κόνιτσας, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις για τους αγρότες κατά την κατασκευαστική περίοδο, μετείχε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας στο χαιρετισμό του ότι έργο αλλαγής του τρόπου άρδευσης στον κάμπο της Κόνιτσας (από τα καναλέτα στους κλειστούς αγωγούς και τεχνητή βροχή, όπως στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων), θα βελτιώσει ριζικά την κατάσταση στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, παρέχοντας πολλαπλά οφέλη στους αγρότες. Εκτός του δημάρχου Παναγιώτη Γαργάλα, παραβρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι και κλιμάκιο τεχνικών της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα επιβλέπει την κατασκευή του έργου.

Όπως είχαν γράψει πρόσφατα οι «Ν.Α» το έργο έχει ανάδοχο την εταιρεία «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ» η οποία προσέφερε έκπτωση 44,23% επί του προϋπολογισμού δημοπράτησης που ήταν 15.830.797,81 ευρώ (με ΦΠΑ) και η σύμβαση ανάθεσης 8.829.346,31 ευρώ.

Ολοκλήρωση σε 24 μήνες

Στο διαγωνισμό (που από τον Ιούνιο του 2012 έγινε τελικά τον Φεβρουάριο του 2013), μετείχαν 12 εργοληπτικές εταιρείες (και μια Γιαννιώτικη σε κοινοπραξία) και δεν κατατέθηκε κάποια ένσταση, μέχρι πρόσφατα ήταν σε εξέλιξη ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αρχικά, το 2009, το έργο είχε ενταχθεί με προϋπολογισμό 16.345.000 ευρώ. Στον νέο προϋπολογισμό δημοπράτησης που ήταν μικρότερος δεν συμπεριλαμβάνονται οι απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις και σύνδεση των αντλιοστασίων με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και προλαβαίνει, εκτός απροόπτου να ολοκληρωθεί εντός των χρονικών ορίων του ΕΣΠΑ, το 2015.

Το έργο θα καλύψει έκταση 14 και πλέον στρεμμάτων και το δίκτυο που θα κατασκευαστεί φθάνει τα 85 χιλιόμετρα.

Η Περιφέρεια θα συμβάλλει στην άρτια κατασκευή

Ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του στην συνάντηση αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου, στη μελέτη που εκπονήθηκε από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, στις προσπάθειες που έγιναν για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» και τελικά – μετά από τις παλινδρομήσεις των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης – στη δημοπράτηση του.

«Το έργο έχει πλέον ανάδοχο και η Περιφέρεια θα συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην άρτια κατασκευή του, εξασφαλίζοντας παράλληλα την εκτέλεση των εργασιών χωρίς να διασαλεύονται οι καλλιέργειες, ώστε να μη πληγεί το εισόδημα των παραγωγών. Για μας αυτό το έργο είναι η σημαία μας και σταδιακά ανάλογα έργα θα πρέπει να κατασκευαστούν και στους άλλους κάμπους της Ηπείρου, προκειμένου να αλλάξουν προς το καλύτερο οι συνθήκες και τα κόστη παραγωγής. Προσπαθήσαμε να προωθήσουμε ορισμένα από αυτά στο «ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», δίχως όμως αποτέλεσμα, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν λάθος σχεδιασμένο, αλλά και λάθος διαχειρίστηκε. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι Περιφέρειες ζητούν τη δημιουργία κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 13 περιφερειακών προγραμμάτων, προκειμένου να προσαρμοσθούν στις ανάγκες κάθε περιοχής», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

 

Πηγή: Νέοι Αγώνες

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker