Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταAντιδράσεις προκαλεί η φημολογία για κλείσιμο του στρατοπέδου Κόνιτσας

Aντιδράσεις προκαλεί η φημολογία για κλείσιμο του στρατοπέδου Κόνιτσας

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι ολοένα και αυξανόμενες πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Άμυνας και κάνουν λόγο για επικείμενο κλείσιμο του 583 Τάγματος Πεζικού στην Κόνιτσα, μιας και είναι το τελευταίο που λειτουργεί στα σύνορα.

Η επιβεβαίωση των πληροφοριών αυτών που σε προφορικό επίπεδο μπορεί να διαψεύδονται από τον αρμόδιο Υπουργό αλλά γραπτές εγγυήσεις δεν υπάρχουν, θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την ακριτική περιοχή της Κόνιτσας που θα δει να μετά τα τμήματα συνοριακής φύλαξης που έβαλαν λουκέτο, τα στρατιωτικά φυλάκια και τις δημόσιες υπηρεσίες να κλείνει και το στρατόπεδο.

Η ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας, το μεσημέρι της Κυριακής πήρε τη μορφή λαϊκής συνέλευσης. Δεκάδες κάτοικοι οργισμένοι να τονίζουν ότι η εγκατάλειψη δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Η απουσία αστυνομίας έχει ήδη δημιουργήσει ένα εφιαλτικό τοπίο σε όλη την παραμεθόριο, το οποίο άλλωστε πριν μερικές ημέρες περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα οι κάτοικοι του Πωγωνίου.

Οι διαρρήξεις και οι κλοπές είναι καθημερινό φαινόμενο και η ανασφάλεια έχει επιστρέψει σε όσα σπίτια απομένουν ανοιχτά.

Αυτό τόνισαν με έμφαση και οι κάτοικοι της Κόνιτσας, υπογραμμίζοντας ότι το κλείσιμο του στρατοπέδου θα δώσει την χαριστική βολή στην περιοχή τους.

Στη συνεδρίαση μεταφέρθηκε η προφορική δήλωση του Υπουργού Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου ότι το στρατόπεδο δεν θα κλείσει, όμως τονίστηκε πως ο υπουργός την ίδια δέσμευση αρνείται να τη δώσει και γραπτώς!

Κάτω από τις συνθήκες αυτές θεωρείται βέβαιο ότι το λουκέτο στο στρατόπεδο είναι πια θέμα χρόνου και ως εκ τούτου οι αντιδράσεις προμηνύονται έντονες.

«Τις τελευταίες στιγμές, πληθαίνουν οι πληροφορίες για την κατάργηση του ιστορικού 583 Τ.Π. στην Κόνιτσα. Εάν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες, διαπράττεται ακόμη ένα τραγικό λάθος, μια εγκληματική πράξη κατά του ακριτικού Δήμου και των πολιτών του. Η πολιτική ηγεσία της χώρας δείχνει το πιο σκληρό, αδιάφορο πρόσωπο, απέναντι σε ένα απομονωμένο και μεθόριο τόπο, καθιστώντας τον «ξέφραγο αμπέλι».

Κάνουμε γνωστό στους πάντες, απέναντι στη σκληρότητα και αδιαφορία του Κράτους, εμείς οι Πολίτες αυτού του τόπου, θα αντιτάξουμε την δική μας σκληρότητα, με δυναμικό τρόπο, δεν θα δεχθούμε αποφάσεις ερημοποίησης της περιοχής μας, αυξάνοντας την ανασφάλεια των πολιτών του», είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Παναγιώτης Γαργάλας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ψήφισμα που εκδόθηκε, δεσμεύτηκε να μεταφέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Οδυσσέας Πότσης, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί απόφαση.

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι μία απόφαση για κλείσιμο του στρατοπέδου από την πολιτική ηγεσία της χώρας, θα δείξει για μια ακόμη φορά το πιο σκληρό και ανάλγητο πρόσωπο, απέναντι σε ένα απομονωμένο και μεθόριο τόπο, καθιστώντας τον «ξέφραγο αμπέλι».

Την απόφασή τους για δυναμικές κινητοποιήσεις εξέφρασαν πέραν του Δημοτικού Συμβουλίου κι όλοι οι φορείς οι οποίοι παραβρέθηκαν στη λαϊκή συνέλευση.

Παρέμβαση Περιφερειάρχη

Τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την Ήπειρο και ιδιαίτερα για τις παραμεθόριες περιοχές της, η κατάργηση των ταγμάτων Πεζικού σε Κόνιτσα και Φιλιάτες, υπογραμμίζει σε επιστολή που απέστειλε προς το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι η πληροφορία περί κατάργησης των δύο στρατιωτικών μονάδων, «έρχεται σε πολύ δύσκολη περίοδο για την ακριτική Ήπειρο, που δοκιμάζεται από την αθρόα εισαγωγή ναρκωτικών και τη διέλευση εγκληματικών στοιχείων από τη γείτονα Αλβανία, σε μια περίοδο μάλιστα που έχει ήδη αποσυρθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών για φύλαξη άλλων πυλών εισόδου λαθρομεταναστών».

Ο κ. Καχριμάνης τονίζει ότι η υλοποίηση της απόφασης «θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα για την ακριτική και αιματοβαμμένη από τους εθνικούς αγώνες Ήπειρο». «Μας λυπεί – συνεχίζει- το γεγονός ότι στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, υπάρχουν θύλακες που συστηματικά δρουν κατά των στρατιωτικών δομών της Περιφέρειάς μας. Προηγήθηκε η υποβάθμιση της VIIIης Μεραρχίας, η κατάργηση του ΚΕΥΓ Άρτας, η κατάργηση των κέντρων εκπαίδευσης, που, πέραν των άλλων, έχουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέπει την απόσυρση του Ελληνικού κράτους, με το κλείσιμο στρατιωτικών μονάδων σε παραμεθόριες περιοχές και την ίδια ώρα να διατηρούνται ή να ιδρύονται νέες στην κεντρική Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες είναι και Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που μπορούν άνετα να λειτουργούν σε στρατόπεδα που βρίσκονται εγγύς των συνόρων».

 

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker