Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑνάδειξη της προβιομηχανικής Κληρονομιάς στο χωριό Πάδες και στην ευρύτερη περιοχής της Λάκκας Αώου

Ανάδειξη της προβιομηχανικής Κληρονομιάς στο χωριό Πάδες και στην ευρύτερη περιοχής της Λάκκας Αώου

Μια ενδιαφέρουσα εργασία της Πολιτικού μηχανικού Στέλλας Τσούκα , η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια του μαθήματος της Βιομηχανικής κληρονομιάς και επικεντρώνεται κυρίως στον οικισμό των Παδών και λιγότερο στα γειτονικά χωριά Παλαιοσέλλι και Άρματα.

Η καταγραφή που έχει γίνει βασίζεται σε επιμέρους πήγες από διάφορα site στο Διαδίκτυο, σε προσωπική έρευνα και παρατήρηση και σε πολύτιμες μαρτυρίες κάποιων κατοίκων.

Aναφέρουμε ενδεικτικά:

Ο συσχετισμός τόσο της κατασκευαστικής όσο και της προβιομηχανικής κληρονομιάς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής παράδοσης και της ιστορίας της περιοχής, ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία και ως τώρα δεν εχει αναγνωριστεί η αξία τους τόσο από τους κατοίκους, όσο και από την Πολιτεία, σε σχέση με το σύνολο των οικισμών της Λάκκας Αώου.


 Συνοψίζοντας στην περιοχή της Λάκκας Αώου παρατηρείται:

  • Περιθωριοποίηση, ερήμωση και υποβάθμιση της περιοχής.
  • Έλλειψη ενημέρωσης περιηγητών(αλλά και κατοίκων!) για τα δείγματα πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Μειωμένο ενδιαφέρον κατοίκων για συντήρηση και αποκατάσταση παραδοσιακών κτιρίων
  • Έλλειψη συνεργασίας και άσκοπος ανταγωνισμός μεταξύ των οικισμών.
  • Ανάδειξη μόνο του φυσικού τοπίου και προώθηση κυρίως δραστηριοτήτων αθλητικού τουρισμού.
  • Ανάδειξη Πολιτιστικών δραστηριοτήτων – κυρίως Τοπικά πανηγύρια και Σύλλογοι παραδοσιακών χορών



Ο οικισμός των Παδών θα πρέπει να κερδίσει τη προσοχή που του αξίζει. Μέχρι στιγμής δεν έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της πολιτείας, αφού άλλες περιοχές της Κόνιτσας διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση και δεν είχαν υποστεί καμία μεγάλη καταστροφή που να τις αλλοιώσει. Ούτε όμως και οι ίδιοι οι κάτοικοι δείχνουν να αναγνωρίζουν την αξία αυτών των στοιχείων, πέρα από την ιδιαίτερη αγάπη που έχουν για τον τόπο τους. Όμως αυτά τα απομονωμένα ταπεινά χωριουδάκια, δείγματα ύστερης λαϊκής αρχιτεκτονικής με τα επιμέρους στοιχεία τους και σε συνδυασμό με τα μεγαλόπρεπα βουνά, τα πλούσια και πυκνά δάση, τα ορμητικά νερά και τα δύσβατα μονοπάτια συνθέτουν ένα τραχύ και επιβλητικό τοπίο που προκαλεί τον θαυμασμό και το δέος σε όσους έτυχε να τα επισκεφτούν.



Προτάσεις

Η συνολική στάσιμη κατάσταση ερήμωσης και σταθερότητας καθώς και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού δικαιολογούν την απουσία κοινωνικής υποδομής που διαπιστώνεται. Ωστόσο, η επιθυμητή διάχυση των τουριστικών δραστηριοτήτων στους υπάρχοντες οικισμούς και η παράταση διαμονής των εποχικών κατοίκων μπορεί να ενισχυθεί από τη δημιουργία μικρού μεγέθους υποδομών υποδοχής, εξυπηρέτησης και αναψυχής, διαμορφωμένων χώρων δραστηριοτήτων για παιδιά και νέους με έμφαση στις φυσικές δραστηριότητες κλπ. αλλά και παρεμβάσεις ανάδειξης των στοιχείων φυσικού ή/και πολιτιστικού ενδιαφέροντος κλπ
Καταρχήν θα μπορούσε να γίνει ένα σχέδιο τουριστικής οργάνωσης της όλης της περιοχής της Λάκκας Αώου, σε συνεργασία δηλαδή με τα γειτονικά χωριά που το καθένα χωριστά, αλλά ταυτόχρονα όλα μαζί να δώσουν μια άλλη πνοή στην περιοχή. Ήδη σε κάποια χωριά γίνονται κάποιες προσπάθειες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα και για τους Πάδες και όλα τα χωριά να αποδώσουν συμπληρωματικά σε μια ολοκληρωμένη εικόνα της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου.

Όπως επιβάλλεται από το χαρακτηρισμό της ευρύτερης περιοχής ως Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου, σε κάθε περίπτωση βασικός άξονας όλων των μέτρων και δράσεων στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να είναι η εμπεριστατωμένη ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η άμεση ενεργοποίηση της κοινής γνώμης σε ζητήματα περιβάλλοντος και ειδικότερα σε θέματα προστασίας και διατήρησης της φύσης, έτσι ώστε οι όποιες δραστηριότητες ανάπτυξης της περιοχής, αύξησης της ελκυστικότητας και άρα της επισκεψιμότητάς της, τόνωσης των υπαρχουσών οικονομικών δραστηριοτήτων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, να έχουν απαρέγκλιτα αειφορικό χαρακτήρα και προωθούν το σεβασμό του ανθρώπου προς τη φύση σε συνθήκες αρμονικής συνύπαρξης.
Σε αυτό θα ήθελα να προσθέσω παράλληλα και την ευαισθητοποίηση και η άμεση ενεργοποίηση της κοινής γνώμης σε ζητήματα οικιστικού περιβάλλοντος και ειδικότερα σε θέματα προστασίας και διατήρησης πολιτισμού, εντάσσοντας και τα δείγματα προβιομηχανικής κληρονομιάς.

Οι προτάσεις ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς λοιπόν είναι οι εξής:

  • Δημιουργία κέντρου πληροφόρησης δίπλα στου Ανάσα τον Οντά(παλιά Αποθήκη)
  • Ενημέρωση των κατοίκων και ευαισθητοποίησή τους για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους και τις προοπτικές αξιοποιήσής της
  • Συλλογική δραστηριοποίηση των οικισμών της Λάκκας Αώου για την αύξηση της ελκυστικότητας και άρα της επισκεψιμότητάς της περιοχής
  • Αποκατάσταση του μύλου του Νεοπτόλεμου, ένταξή του στα δείγματα προβιομηχανικής κληρονομιάς και ανάδειξη τους.
  • Αποκατάσταση & συντήρηση λοιπών παραδοσιακών κτιρίων και κατοικιών
  • Διαμόρφωση- αναβάθμιση χώρων διαμονής και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.
  • Ανάδειξη εκκλησιαστικής κληρονομιάς της περιοχής


  Όλη η εργασία δημοσιεύθηκε στο facebook στην σελίδα των ΠΑΔΕΣ - PADES

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker