Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑπό αέρος οι εμβολιασμοί άγριων ζώων για τη λύσσα

Από αέρος οι εμβολιασμοί άγριων ζώων για τη λύσσα

Εμβολιακά δολώματα από αέρος προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της λύσσας θα πέσουν εντός του Νοεμβρίου και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.

 

Τα δολώματα θα είναι σε σχήμα κύβου, χρώματος καφέ και θα μοιάζουν με σοκολάτα. Θα περιέχουν κάψουλα με υγρό εμβόλιο της λύσσας και θα καλύψουν κυρίως δασικές εκτάσεις.

Αν τυχόν κάποιος βρει τέτοιο δόλωμα, θα πρέπει να ξέρει ότι πρόκειται για εμβόλιο και δεν πρέπει να το ανοίξει.

Η επιχείρηση εμβολιασμού θα ξεκινήσει από το Πολύκαστρο Κιλκίς και στη συνέχεια οι ρίψεις των δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε 24 περιφερειακές ενότητες: Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα, Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες, Πρέβεζα, Άρτα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Καβάλα (εκτός νήσου Θάσου), Ευρυτανία, τμήμα της ΠΕ Φθιώτιδας, Μαγνησία (πλην των νήσων Σποράδων) και σε τμήμα της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Ο από του στόματος εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπάνω ασθένειας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα από το 1987 ως και τον Οκτώβριο του 2012 ήταν ελεύθερη λύσσας. Στις 19 Οκτωβρίου 2012 απομονώθηκε το πρώτο θετικό στη λύσσα ζώο (κόκκινη αλεπού) στην περιοχή της Σιάτιστας στην Κοζάνη. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 29 κρούσματα λύσσας σε ζώα (25 σε κόκκινες αλεπούδες, 3 σε σκυλιά και 1 σε γάτα).

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker