Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότητα«Μπάχαλο» στη λειτουργία του Κέντρου Παιδικής Προστασίας της Κόνιτσας - Σταμάτησαν οι προμήθειες σε τρόφιμα - Φόβοι για οριστικό κλείσιμο

«Μπάχαλο» στη λειτουργία του Κέντρου Παιδικής Προστασίας της Κόνιτσας - Σταμάτησαν οι προμήθειες σε τρόφιμα - Φόβοι για οριστικό κλείσιμο

Μετέωρη η λειτουργία του Κέντρου Παιδικής Προστασίας της Κόνιτσας!
Σύγχυση για τον τρόπο κάλυψης των δαπανών για τους ανήλικους μετανάστες

ΑΘ. ΤΣΑΝΗΣ: (Πρόεδρος Κέντρων Κοιν. Πρόνοιας Ηπείρου):
Περιμένουμε απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας για τη σίτιση των παιδιών κ.ά.

Γραφειοκρατία, σύγχυση αρμοδιοτήτων και ο παραδοσιακός Ελληνικός «ωχαδερφισμός», προκαλούν ένα έντονο κοινωνικό ζήτημα με επίκεντρο την Κόνιτσα.


Η  ενοποίηση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου, σε συνδυασμό με την αλλαγή  χρόνου, έφεραν στο προσκήνιο τον, τουλάχιστον,  ανεδαφικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το Κέντρο Παιδικής Προστασίας Κόνιτσας (πρώην Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας), στο οποίο με εισαγγελικές εντολές είχαν μεταφερθεί και φιλοξενούνται μαζί με τα πέντε παιδιά του,  άλλοι πενήντα περίπου αλλοδαποί ανήλικοι.   Αποτέλεσμα,  να είναι μετέωρη η ομαλή λειτουργία του κέντρου και να προκαλούνται προβλήματα στη σίτιση των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτό.


Η χρηματοδότηση  για τους πέντε μαθητές,  γινόταν από το πρώην  Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και  για τους 50 αλλοδαπούς ανήλικους με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω της «ΜΕ­ΡΙΜ­ΝΑΣ», βάσει προγραμματικής σύμβασης της τελευταίας με το αρμόδιο Υπουργείο.


Με την ενοποίηση των Κέντρων Προστασίας Κοινωνικής Πρόνοιας,  ήλθε στο φως ένα «μπάχαλο», σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Πρόεδρός τους κ. Θανάσης Τσάνης:  Οι προμήθειες και οι δαπάνες γίνονταν από το Κέντρο Προστασίας για όλους τους φιλοξενούμενους, ενώ θα έπρεπε να γινόταν αναλογικά και βάσει των υποχρεώσεων που είχε ο κάθε Φορέας. Η «ΜΕΡΙΜΝΑ» μάλιστα, όπως  προσθέτει ο κ. Θανάσης Τσάνης, δεν είχε καταβάλει ούτε ένα ευρώ για τις δαπάνες που της αντιστοιχούσαν για το 2013, παρά το γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες έλαβε το ποσό των 230.000 ευρώ για να καλύψει υποχρεώσεις του τρίτου τριμήνου του 2013.

Έντονο το πρόβλημα
Και όσον αφορά τις  περυσινές δαπάνες , για τις οποίες τα εντάλματα δεν έχουν υπογραφεί καθώς υπάρχει η συγκεκριμένη εκκρεμότητα, το θέμα αφορά μόνο οικονομικά – λογιστικά ζητήματα. Όμως για το μήνα που διανύουμε το πρόβλημα  έχει λάβει και ανθρωπιστικές διαστάσεις, αφού σταμάτησαν οι προμήθειες σε τρόφιμα  και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς  η  «ΜΕΡΙΜΝΑ» - η οποία σημειωτέον έχει προσλάβει και δικό της προσωπικό για τους αλλοδαπούς ανήλικους - δεν αναλαμβάνει τις  σχετικές διαδικασίες.


Οι λόγοι  δεν έχουν ξεκαθαριστεί σαφώς, αν και  σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η Διεύθυνσή της,  επικαλείται λήξη της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο,  η οποία  θα έπρεπε να έχει ήδη ανανεωθεί.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Τσάνης, από την πλευρά του δηλώνει ότι το Δημόσιο, δηλαδή το Κέντρο, αναλαμβάνει το κόστος για τα πέντε παιδιά της δύναμής του, ζητώντας να κάνει το ίδιο και η «ΜΕΡΙΜΝΑ». Στο πλαίσιο αυτό επέστρεψε τα εντάλματα πληρωμής του περασμένου τριμήνου, προκειμένου να εξοφληθούν, από την ίδια.  

Ανησυχία στην Κόνιτσα
Στην Κόνιτσα πάντως έχει αρχίσει να προκαλείται ανησυχία, καθώς η εμπλοκή που παρουσιάζεται οδηγεί στην αβεβαιότητα τους 14 μόνιμους υπαλλήλους του Κέντρου Προστασίας Κοινωνικής Πρόνοιας (πρώην Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας) που είναι μόνιμοι υπάλληλοι, τους 15 που έχει προσλάβει η «ΜΕΡΙΜΝΑ», αλλά και την τοπική κοινωνία που φοβάται ότι μπορεί να επέλθει οριστικό κλείσιμο του Κέντρου. Αυτό κυρίως προέρχεται από τη διαπίστωση του αδιεξόδου που υπάρχει και τον ορατό κίνδυνο το Υπουργείο παρεμβαίνοντας, να καταλήξει σε λύση τέτοια, που να οδηγήσει μόνιμους υπαλλήλους του Κέντρου σε μετάθεση, ή ακόμη και να κλείσει οριστικά το Κέντρο, στερώντας από την περιοχή μια ακόμη – αν και αποδυναμωμένη – δομή.  

Ο Αθ. Τσάνης
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου κ. Τσάνης, σύμφωνα με επιστολή του προς ηλεκτρονική σελίδα που απηχεί απόψεις Κονιτσιωτών  από την πλευρά του και στην περίπτωση που δεν διασφαλιστεί  η αναλογική συμμετοχή στις δαπάνες, θέτει θέμα μεταφοράς των πέντε μαθητών στο αντίστοιχο κέντρο της Πωγωνιανής, μαζί και των εργαζομένων Δημοσίων Υπαλλήλων ώστε να μη χάσουν την εργασία τους  και το Κέντρο να λειτουργήσει αποκλειστικά ως Κέντρο για τους Μετανάστες με αποκλειστική ευθύνη της «ΜΕΡΙΜΝΑΣ» ή άλλου Φορέα.
Απαντώντας σε ερώτηση του «Π.Λ.» ο κ. Τσάνης είπε ότι έχει ενημερώσει για το πρόβλημα που έχει προκληθεί το Υπουργείο Εργασίας, ζήτησε οδηγίες για την αντιμετώπισή του, τονίζοντας ότι η εκκρεμότητα αυτή δεν μπορεί να διαιωνίζεται και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση. Όσον αφορά το ενδεχόμενο το Κ.Κ. Π. Ηπείρου να προβεί στις απαραίτητες προμήθειες για τον τρέχοντα μήνα, τόνισε ότι παρότι ανησυχεί έντονα για τη σίτιση των παιδιών,  δεν  υπάρχει  νόμιμη βάση για κάτι τέτοιο.

Τέλος όσον αφορά τις προτάσεις του, είπε ότι πέραν της λύσης να μεταφερθούν τα πέντε παιδιά στην Πωγωνιανή, έχει προτείνει στο Υπουργείο να εξετάσει τη δυνατότητα ανάθεσης εξ ολοκλήρου στο Κ.Κ.Π. Ηπείρου το πρόγραμμα με τους ανήλικους αλλοδαπούς, εκχωρώντας όμως και τα ανάλογα ευρωπαϊκά κονδύλια.


• Το ζήτημα που άνοιξε, φαίνεται ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο, ωστόσο εκείνο που επείγει είναι να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν τη διαμονή των παιδιών και των ανήλικων.

Πηγή: Πρωϊνός Λόγος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker