Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΟλο και φτωχότεροι οι Ηπειρώτες

Ολο και φτωχότεροι οι Ηπειρώτες

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την «πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας» προκαλούν αντιδράσεις στην Ηπειρο και αίτημα για αλλαγή της πολιτικής και των περικοπών. Στα 12.957 ευρώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2011, μειωμένο 8% σε σχέση με το 2010

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στην Ηπειρο η δημοσιοποίηση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή των στοιχείων για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά περιφέρεια για το 2011.

Οπως προκύπτει (βλ. και «Εφ.Συν.» 7/1), η Ηπειρος είναι η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας και καταγράφει μεγάλη πτώση (-8%) σε σχέση με το 2010, με το 2011 να έχει 12.957 ευρώ κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το 2010 14.089. Η γενική επίκληση της κρίσης και των μεγάλων περικοπών στους μισθούς δεν αρκεί και ήδη διατυπώνονται συγκεκριμένες αντιρρήσεις για το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια.

«Κάθε μέρα πιο φτωχοί»
....................

«Η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας και τέταρτη σε όλη την Ευρώπη, παρ’ όλα τα ευχολόγια της κυβέρνησης και των τοπικών της παραγόντων, οδηγείται με γεωμετρική πρόοδο στη φτώχεια και στην εγκατάλειψη. Το “ξεπούλημα” της γαλακτοβιομηχανίας “Δωδώνη”, η πλήρης απαξίωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, η μη δανειοδότηση των ηπειρωτικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες (που συνεχίζουν να χορηγούν ακόμη και προσωπικά δάνεια στους μεγαλοκαναλάρχες-εργολάβους των Αθηνών), η μη ολοκλήρωση των έργων του αεροδρομίου Ιωαννίνων και το κάκιστο οδικό δίκτυο είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία εκείνα που οδηγούν την Περιφέρεια Ηπείρου στην παρακμή».

Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν τη φτώχεια τους δεν σοκάρουν τους Ηπειρώτες γιατί τα έχουν συνηθίσει. Η Ηπειρος ήταν φτωχή και πριν από την κρίση. Αυτό που αναδεικνύεται περισσότερο είναι η αποτυχία των αναπτυξιακών προγραμμάτων που έχουν εφαρμοστεί, τουλάχιστον στο σημείο εκείνο που υπόσχονταν σύγκλιση με τις άλλες περιφέρειες.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker