Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑπάτη μεγατόνων καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι από την Αετομηλίτσα

Απάτη μεγατόνων καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι από την Αετομηλίτσα

Σοβαρές καταγγελίες κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ για το μοίρασμα των βοσκοτόπων

Ξετυλίγεται σιγά – σιγά, το «κουβάρι» µε τα κλεμμένα βοσκοτόπια και αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταγγελλόμενης ως πρωτοφανούς απάτης που έχει γίνει σε βάρος γνήσιων αγροτών – κτηνοτρόφων, οι οποίοι, ενώ διατηρούν εδώ και χρόνια μόνιμη σχέση µε συγκεκριμένες χορτολιβαδικές εκτάσεις, βρέθηκαν ξαφνικά, στα χαρτιά του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς δυνατότητα ενεργοποίησης δικαιωμάτων και φυσικά χωρίς επιδοτήσεις!

Το «κουβάρι» μιας υπόθεσης που έχει αναστατώσει τον κτηνοτροφικό κόσμο τους τελευταίους μήνες, σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω των επιπτώσεων που είχε το πρόβλημα με την εξαίρεση χιλιάδων στρεμμάτων βοσκήσιμων εκτάσεων από την επιλεξιμότητα των κοινοτικών ενισχύσεων και όχι μόνο... άρχισε να ξετυλίγεται από μια ομάδα μετακινούμενων κτηνοτρόφων από την Αετομηλίτσα της Κόνιτσας Ιωαννίνων. Με τη συνδρομή βέβαια τοπογράφων και δικηγόρων από τα Γιάννενα, έρχεται στο φως μια μεγάλη απάτη που έχει γίνει από συγκεκριμένο κύκλο συμφερόντων, µέλη του οποίου βρέθηκαν ξαφνικά µε βοσκότοπους χιλιάδων στρεμμάτων να εισπράττουν κοινοτικές επιδοτήσεις εκατομμυρίων, στερώντας τις από τους πραγματικούς δικαιούχους.

Έλεγχος για ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο «κροίσος» ανεπάγγελτος αγρότης...

Αυτό το οποίο θα πρέπει να ελεγχθεί κατά το επόμενο διάστημα, είναι κατά πόσο στην απάτη εμπλέκονται συγκεκριμένα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ ή και πολιτικοί προϊστάμενοι της εν λόγω υπηρεσίας. Αντίθετα, οι διεξάγοντες την έρευνα, που εδώ και εβδομάδες έχουν καταθέσει ήδη μηνυτήριες αναφορές, έχουν φθάσει σε ονόματα, τα οποία από το πουθενά και χωρίς σχέση µε τις περιοχές όπου βρίσκονται τα βοσκοτόπια, βρέθηκαν να έχουν «καπαρώσει» χιλιάδες στρέμματα και να έχουν ενεργοποιήσει τα αντίστοιχα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται άτομο από τη Δράμα που εμφανίζεται ως κάτοχος βοσκότοπου μεγάλου μέρους, από τα 27.000 στρέμματα της Αετοµηλίτσας, χωρίς να κατέχει ζωικό κεφάλαιο και χωρίς να έχει επισκεφθεί ποτέ, ούτε και εθιµοτυπικά, την περιοχή. Ανάλογη έρευνα γίνεται για τρία ονόματα από το Κιλκίς, το ένα από τα οποία έχει υπάρξει και πολιτευτής, τα οποία φέρονται ως κάτοχοι μεγάλων εκτάσεων στην περιοχή.

Η πρώτη επιστολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η πρώτη κρούση στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τους καταγγέλλοντες κτηνοτρόφους, έγινε στα τέλη Γενάρη, όταν με επιστολή τους προς το γραφείο Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρη Αποστολάκο, οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι από την Αετομηλίτσα, κατήγγειλαν τα εξής: «Όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν αντιμετωπίζαμε προβλήματα στις πληρωμές των επιδοτήσεων (τσεκ, εξισωτική, άρθρο 68). Από το 2013 όμως, ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτροφών από την ομάδα µας, εισέπραξε μειωμένη την εξισωτική αποζημίωση. Το 2014 τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν. Οι καταγόμενοι από την Αετοµηλίτσα κτηνοτρόφοι, δεν εισέπραξαν την εξισωτική ή την εισέπραξαν αρκετά μειωμένη.

Η απάντηση που λάβαμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προφορικά, είναι ότι δεν υπάρχει βοσκότοπος στην Αετοµηλίτσα!

Εμείς όμως, από επίσημα στοιχεία μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι η Αετοµηλίτσα διαθέτει 27.000 στρέμματα βοσκότοπο και 26.000 στρέμματα δάσους, σύνολο 53.000 στρέμματα.

Σας ενημερώνουμε, πως από πλευράς µας, υποβάλαμε όλα τα δικαιολογητικά όπως πράτταμε όλα τα χρόνια. Απευθυνόµενοι σε σας, ζητούµε να µας απαντήσετε γραπτώς για ποιο λόγο δεν έγιναν κανονικά οι πληρωμές αυτών των ετών, 2013-2014 και γιατί φαινόμαστε απορριπτόμενοι; Οι ανεπίσημες πληροφορίες που εμείς συλλέξαμε ρωτώντας είναι ότι: Τα βοσκοτόπια παραχωρήθηκαν σε αγνώστους Χ. Ζητάμε πίσω τα βοσκοτόπια, για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε τις πληρωμές των ετών 2013 & 2014 και γραπτή απάντηση σε κάθε κτηνοτρόφο που απορρίπτεται και για ποιο λόγο».

Πώς γίνεται η κατανομή;

Η ομάδα των μετακινούμενων κτηνοτρόφων από την Αετομηλίτσα, καταθέτει εξώδικο στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη βοήθεια γνωστής δικηγόρου των Ιωαννίνων.

Όπως λέει στην «Έρευνα» ένας εκ των κτηνοτρόφων που ξεκίνησαν την όλη προσπάθεια αποκάλυψης της φερόμενης απάτης, «έχουμε βρει την άκρη που ξεκινάει από την Ανατολική Μακεδονία. Εκεί υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν δήλωσαν αυτοί οι ίδιοι βοσκοτόπια αλλά τους τα έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εγώ λοιπόν που δεν είχα βοσκότοπο, τι έκανα; Πήγαινα στο βουλευτή, ο οποίος παίρνει το ΑΦΜ μου και κάνει τις διαδικασίες και βρίσκομαι δικαιούχος από το πουθενά...» σημειώνει ο κτηνοτρόφος.

Και συνεχίζει: «Το «κουβάρι» άρχισε να ξετυλίγεται από εμάς. Εγώ έχω 900 στρέμματα στην Αετομηλίτσα, εδώ και δεκαετίες. Διαθέτω και στάβλο εκεί και ξαφνικά φέτος, με πετάνε εκτός συστήματος και μου ορίζουν εκτάσεις διάσπαρτες σε άλλες περιοχές της χώρας. Αυτοί με βάζουν για παράδειγμα, στο Δίλοφο Φαρσάλων, όπου εγώ όχι μόνο δεν έχω στάβλο αλλά αν δεν διαπίστωνα από την αρχή τα ψιλά γράμματα των δηλώσεων, θα μπορούσαν αύριο να έλθουν και να μου ζητάνε τα ρέστα και να βρίσκομαι σε θέση κατηγορούμενου...».

Η απορία του καταγγέλλοντος κτηνοτρόφου, είναι πολύ απλή και βασίζεται στα λεγόμενα του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης: «Κατά τον κ. Καρασμάνη, στη χώρα μας υπάρχουν 15 εκατ. στρέμματα βοσκήσιμων και άρα επιλέξιμων εκτάσεων. Έχουμε περίπου 100.000 γελάδια από 10 στρέμματα που αναλογεί σε κάθε μια αγελάδα, μας κάνουν 1 εκατ. στρέμματα. Τα υπόλοιπα 14 εκατ. στρέμματα τι έγιναν; Πώς είναι δυνατόν να μοιράστηκαν και να τα πήραν κάποιοι πιθανά και μη κτηνοτρόφοι, όταν το 95% των αιγοπροβατοτρόφων στη χώρα σήμερα, έχουν προβλήματα με τις εξισωτικές αποζημιώσεις τους, δεν πήραν καθόλου ή πήραν ελάχιστα από τα χρήματα που δικαιούνταν άλλες χρονιές;».

«Ποιοι τα πήραν αυτά τα 14 εκατ. στρέμματα;» αναρωτιέται ο κτηνοτρόφος και παραπέμπει σε αντίστοιχες υποθέσεις του παρελθόντος, όταν στις ποσοστώσεις που μοιράζονταν για το γάλα ή για τα καπνά, βρίσκονταν δικαιούχοι, άνθρωποι που καμία σχέση δεν είχαν με την πραγματική παραγωγή.

Αναμένεται αντίδραση από το Υπουργείο

Την προηγούμενη Τετάρτη, κτηνοτρόφοι που έχουν γνώση της υπόθεσης, συνάντησαν τον Βαγγέλη Αποστόλου, αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στη Λάρισα, όπου βρέθηκε για να εγκαινιάσει την 10η Γεωργική, Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Έκθεση.

Του έθεσαν υπ' όψιν τις καταγγελίες, κανόνισαν να έχουν μια νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα και αυτός του ζήτησε να περιμένουν μερικές μέρες, ώστε να ερευνήσει τη βασιμότητα των καταγγελιών. Από τη στιγμή δε που θα ξεκινήσουν έρευνες από το ίδιο το Υπουργείο, εξυπακούεται πως οι κινήσεις με το εξώδικο κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ θα «παγώσουν».

 

Πηγή: Νέοι Αγώνες

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker