Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΚΚΕ - Εκδήλωση στα Γιάννενα για τα 100 χρόνια του Κόμματος τη Δευτέρα 11 Ιούνη

ΚΚΕ - Εκδήλωση στα Γιάννενα για τα 100 χρόνια του Κόμματος τη Δευτέρα 11 Ιούνη

 

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, διοργανώνει τη Δευτέρα 11 Ιούνη, στις 8.00 μ.μ. στο ανοικτό Θέατρο Φρόντζου στα Γιάννενα, η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ ενώ θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με τον Γιώργο Μεράντζα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Τομεακή Επιτροπή δημιούργησε μία καλαίσθητη συσκευασία με καλλιτεχνικά έργα από το αρχείο του ΚΚΕ, τα οποία φτιάχτηκαν στην εξορία.

Ανάμεσα σε αυτά, και έργα του Γιαννιώτη καλλιτέχνη Χρίστου Δαγκλή.

 

 

 

 

Το κάλεσμα στην εκδήλωση:


«Το ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά…»

Για το Κόμμα μας το 2018 δεν είναι μια οποιαδήποτε χρονιά. Είναι η χρονιά που συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και δράσης.


100 χρόνια από τότε που στον Πειραιά στις 17 Νοέμβρη 1918, στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμοπλοίων, έγινε το Α Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο το οποίο αποτέλεσε το ιδρυτικό Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ) που το 1924 μετονομάστηκε σε ΚΚΕ.


100 χρόνια γεμάτα με προσφορά στον αγώνα για την κατάργηση κάθε μορφής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, για μια νέα οργάνωση της κοινωνίας, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.  Όποια πέτρα και αν σηκώσεις στη χώρα μας σε πόλεις και βουνά, σε εργοστάσια και γειτονιές, θα βρεις το αίμα χιλιάδων κομμουνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, για να προχωρήσει ο τροχός της ιστορίας μπροστά, για να μπει τέλος στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, για να νικήσει ο λαός και όχι τα παράσιτα της κοινωνίας, οι εκμεταλλευτές, που ζουν και πλουτίζουν από το δικό μας ιδρώτα.


Ταυτόχρονα το ΚΚΕ σε όλη την ιστορική πορεία του λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νεολαίας αναδείκνυε και πάλευε για τα δικαιώματα και τις ανάγκες της. Η ίδρυση της ΚΝΕ πριν 50 χρόνια εκφράζει τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο το Κόμμα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει την εξειδικευμένη  παρέμβαση στην νεολαία ώστε να προσελκύεται στην ταξική πάλη, στην επαναστατική δράση.


Το ΚΚΕ αντιπάλεψε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Από την ίδρυσή του εναντιώθηκε στην ελληνική αστική πολιτική του αντισοβιετισμού που εκφράστηκε πολύμορφα και με την ελληνική συμμετοχή στην εισβολή 14 κρατών στην Ουκρανία το 1919. Καταδίκασε την εκστρατεία του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία. Πρωταγωνίστησε στο μαζικό πολιτικό και ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα (1940-1944). Δεν υποτάχτηκε και οργάνωσε τον τρίχρονο ένοπλο λαϊκό αγώνα του ΔΣΕ (1946 - 1949) που ήταν η κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στη χώρα μας κατά τον 20ο αιώνα.


Το ΚΚΕ και σήμερα πρωτοστατεί τους αντιιμπεριαλιστικούς – αντιπολεμικούς αγώνες, αναδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα του πολέμου που μαίνεται με πολλές εστίες στην περιοχή μας και σε άλλες, με στόχο την κατάκτηση των αγορών, σφαιρών επιρροής και πλουτοπαραγωγικών πηγών. Έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας προς όφελος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, δεν πρόκειται ταυτόχρονα να δείξει καμιά εμπιστοσύνη στους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους.
Το ΚΚΕ μέσα στις συνθήκες της αντεπανάστασης, χωρίς να χάσει τα «ταξικά γυαλιά» του, μελέτησε τις εξελίξεις, την ιστορία του, έβγαλε συμπεράσματα, διαμόρφωσε την σύγχρονη προγραμματική αντίληψη και επιμένει πεισματικά για το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας. Γιατί απέναντι στον πόλεμο, τις κρίσεις, την προσφυγιά, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση που γεννάει το εκμεταλλευτικό σύστημά τους, μπορεί να αναδειχθεί το πραγματικά ελπιδοφόρο μέλλον της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας όπου εξαλείφεται η καπιταλιστική εξουσία και οι εργάτες γίνονται ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν. Αυτό είναι το πραγματικό σύγχρονο και νέο! Για το σκοπό αυτό διαθέτει και σήμερα όλες του τις δυνάμεις, είναι έτοιμο για κάθε θυσία, χωρίς να υπολογίζει κόπο και συνέπειες. Γι' αυτό το ΚΚΕ παρά τα 100 χρόνια του παραμένει το πιο νέο κόμμα στην ελληνική κοινωνία.

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker