Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΣτρατιωτικό Μουσείο στο χώρο της Ταπητουργικής Σχολής στην Κόνιτσα

Στρατιωτικό Μουσείο στο χώρο της Ταπητουργικής Σχολής στην Κόνιτσα

Ίδρυση Στρατιωτικού Μουσείου ετοιμάζει ο Δήμος Κόνιτσας σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού στο χώρο της Ταπητουργικής Σχολής στην Κόνιτσα.

Ο Δήμος Κόνιτσας με την απόφαση 100/27-4-2017 παραχώρησε τη χρήση του κτιρίου της παλαιάς Ταπητουργικής Σχολής, που βρίσκεται στην Κόνιτσα, στο ΓΕΣ για τη δημιουργία Ιστορικού Στρατιωτικού Μουσείου.
Σύμφωνα με την αναρτημένη απόφαση του Δ.Σ. στην Διαύγεια, (https://yperdiavgeia.gr/pdfjs/web/viewer.html?file=/decisions/downloadPdf/29964376) το αντικείμενο και ο σκοπός του μουσείου:
«Ιστορικά γεγονότα πιο  πρόσφατα  είναι  τα  αναφερόμενα  στο  ένδοξο  έπος  του  Σαράντα.  Σ ́αυτά συμπεριλαμβάνεται  η  ιδιαίτερης  σημασίας  από  στρατιωτικής  πλευράς  νικηφόρα  μάχη  της Πίνδου, η οποία απέτρεψε τον κίνδυνο αποκοπής των μαχόμενων Ελληνικών δυνάμεων στην Ήπειρο και την Δυτ. Μακεδονία, τόνωσε το Ηθικό των Ελλήνων και έδωσε το σάλπισμα της νίκης  δίδοντας  σ ́  όλο  τον  κόσμο  παραδείγματα  ηρωισμού  και  θυσίας  με  τους  ήρωες μαχόμενους, επώνυμους και ανώνυμους, αλλά και την απαράμιλλη σε θάρρος και αυτοθυσία στάση των κατοίκων, ιδιαίτερα των γυναικών των χωριών της Πίνδου που πέρασαν στην Ιστορία ως «Ηρωίδες γυναίκες της Πίνδου».
Για τα πιο πάνω γεγονότα, τιμώντας την θυσία και τη συνεισφορά στο Εθνικό χρέος των  στρατευμένων  παιδιών  της  πατρίδας  και  των  ηρωίδων  γυναικών  της  Πίνδου,  είναι σκόπιμη  και  πολλαπλά  χρήσιμη  η  δημιουργία  ενός  Μουσείου  στην  Κόνιτσα,  όπου  θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν κειμήλια, πίνακες, φωτογραφίες, στολές και προσωπικά είδη αγωνιστών, τα οποία θα αποτελέσουν πηγή μνήμης για τους παλαιότερους και γνώσης για τους νεότερους και τους πιο αξιόπιστους και ασφαλείς ξεναγούς στις πτυχές της Ιστορίας και των αγώνων της».


Να σημειώσουμε εδώ ότι στο συγκεκριμένο χώρο από τον Νοέμβριο του 2007  με έξοδα και προσωπική δουλειά της Ορειβατικής Λέσχης Κόνιτσας "ΝΟΜΑΣ" και χωρίς καμία ενίσχυση από φορείς και οργανισμούς, λειτουργεί εσωτερική πίστα αναρρίχησης για όλους του Κονιτσιώτες.

Εξ όσων γνωρίζουμε χώρος και τρόπος μετεγκατάστασης της πίστας δεν έχει βρεθεί.
Καλό θα είναι ο Δήμος Κόνιτσας αλλά και ο αδρανής Ορειβατικός Σύλλογος να φροντίσουν να μην πάει χαμένη αυτή η προσπάθεια.

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker