Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΚΚΕ- Να μη χάσει κανείς φτωχός αγροτοκτηνοτρόφος δικαιώματα και ενισχύσεις που είχε και ελάμβανε

ΚΚΕ- Να μη χάσει κανείς φτωχός αγροτοκτηνοτρόφος δικαιώματα και ενισχύσεις που είχε και ελάμβανε

Να μη χάσει κανείς φτωχός αγροτοκτηνοτρόφος δικαιώματα και ενισχύσεις που είχε και ελάμβανε

Ξαναμοιράζει την πίτα της εξισωτικής αποζημίωσης η νέα πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποκλείοντας χιλιάδες φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013.

Τα δυο βασικά κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν οριζόντια, με την ''επιστημονική'' υποστήριξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,για την επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών και πετώντας έξω μειονεκτικές περιοχές και του Νομού Ιωαννίνων είναι οι μέσοι όροι επενδύσεων και εισοδημάτων.

Είναι φυσικό επόμενο, μετά από δεκαετίες εφαρμογής της ΚΑΠ και τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκαν σε μεγαλοαγρότες και μεταποιητές, να αυξηθούν οι επενδύσεις και τα εισοδήματα των καπιταλιστών αγροτών, και ανισόμετρα από περιοχή σε περιοχή να ανεβαίνουν οι μέσοι όροι που καθορίζουν την ένταξη ή απένταξη ολόκληρων περιοχών. Με λίγα λόγιαθέλουν να μας πουν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική ''έφερε την ανάπτυξη'' της υπαίθρου στις περιοχές που απεντάσσονται.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξαναμοιράζει τα ψίχουλα της εξισωτικής ανάμεσα σε περιοχές, άλλες τις εντάσσει εξ ολοκλήρου στις μειονεκτικές περιοχές και άλλες τις πετσοκόβει, προωθώντας και το διαχωρισμό των αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτρόφων με τοπικιστικά κριτήρια.

Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ (μεγάλο κόστος παραγωγής, κατρακύλισμα στην τιμή γάλακτος, καθυστέρηση πληρωμών, ανοιχτές τιμές κ.ά.) θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα και θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτρόφων που είδαν την εξισωτική που ελάμβαναν να μειώνεται μέχρι και 50% από το 2016.

Την πολιτική της ΚΑΠ που διαχρονικά εφαρμόζεται από τις εκάστοτε αστικές κυβερνήσεις και καταστρέφει την μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στηρίζουν τόσο η Περιφερειακή Αρχή όσο και η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών. Τώρα προσπαθούν να την κρύψουν με δηλώσεις και υπομνήματα διαμαρτυρίας ζητώντας είτε την αναθεώρηση του άρθρου 24 που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος είτε καταγγέλλοντας πολιτικές παρεμβάσεις.

Οι αγροκτηνοτρόφοι έχουν συγκεντρώσει πείρα και γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι επιδοτήσεις και ο τρόπος χορήγησής τους, όλα αυτά τα χρόνια, είχαν ως στόχο τη διευκόλυνση της συγκέντρωσης παραγωγής και γης για λογαριασμό των μονοπωλίων και των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Τους καλούμε να αξιοποιήσουν την πείρα και να μην πέσουν στις παγίδες που τους στήνουν οι διάφοροι υποστηρικτές της ΚΑΠ. Να ενισχύσουν τους υπάρχοντες αγροκτηνοτροφικούς συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους και να απαιτήσουν:

§  Να υπάρξει εξειδίκευση σε κάθε Δημοτική Κοινότητα και να ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι με βάση τα πραγματικά κριτήρια μειονεκτικότητας που έχουν έναντι των καπιταλιστών αγροτών της περιοχής οι οποίοι θα πρέπει να αποκλειστούν συνολικά από τις ενισχύσεις και τα ΠΑΑ.

§  Χορήγηση των ενισχύσεων με βάση τη πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο στους αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους.

 

Γιάνννενα 12/12/2018

ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker