Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΝέες προδιαγραφές για τα λειτουργικά ορειβατικά καταφύγια

Νέες προδιαγραφές για τα λειτουργικά ορειβατικά καταφύγια

Νέες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές για τα ορειβατικά καταφύγια, που εγκρίθηκαν από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού.

Δείτε τον νέο κανονισμό εδώ:

Το  καταφύγιο  πρέπει να βρίσκεται σε προσβάσιμο σημείο και να είναι προσιτό, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης να μη βρίσκεται κοντά σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος χιονοστιβάδας (λ.χ. με μεγάλες κλίσεις) και ένα νότιο-νοτιοδυτικό προσανατολισμό (όπου επιτρέπεται). Η κεντρική είσοδος πρέπει να προστατεύεται από ανεμοθραύστη.

Στο εσωτερικό, πρέπει να υπάρχει διακριτός χώρος υποδοχής, με ντουλαπάκια για άρβυλα και σακίδια των επισκεπτών και για διασωστικό εξοπλισμό. Μπορεί επίσης να υπάρχει χώρος στεγνώματος ρούχων και, αν έχει φύλακα, μικρό πωλητήριο με είδη για την ασφαλή κίνηση στο βουνό (όχι σουβενίρ).

Το καθιστικό πρέπει να έχει αντιολισθητικά πλακάκια που διατηρούν την ιδιότητά τους και σε συνθήκες ψύχους. Η κουζίνα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές των αντίστοιχων χώρων. Οι κοιτώνες ή τα δωμάτια των επισκεπτών πρέπει να έχουν όγκο τουλάχιστον 5 κ.μ. ανά θέση και μέχρι 10 κρεβάτια το καθένα. Τα στρώματα πρέπει να έχουν επένδυση με καλύμματα που, όπως και οι κουβέρτες πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο (εκεί ο νομοθέτης δεν εξαντλεί την αυστηρότητά του). Τα WC πρέπει να βρίσκονται μέσα στο κτίριο του ξενώνα, ενώ αν υπάρχουν ντους, να είναι κατ’ελάχιστο ένα για κάθε είκοσι άτομα.

Προβλέπονται για πρώτη φορά προδιαγραφές για τα καταφύγια έκτακτης ανάγκης, σταθερά (έως 6 ατόμων) ή μεταφερόμενα (2-3 ατόμων).

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή είναι ότι οι νέοι κανονισμοί αφορούν μόνο τα μελλοντικά καταφύγια και όχι τα υφιστάμενα ή υπό ανέγερση. Για τα υφιστάμενα ο κανονισμός… προτρέπει να νομιμοποιήσουν τις παρανομίες τους (κάτι που έγινε εφικτό ακόμα και μέσα σε δάση, με τον ν.4280/14 που έμεινε όχι άδικα γνωστός ως «αντιδασικός»).

Φορείς διαχείρισης των ορειβατικών πάντως παραμένουν οι ίδιοι: η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης, σωματεία ορειβατών/ πεζοπόρων/ αναρριχητών, δήμοι και Περιφέρειες, που θα πρέπει να εκπονήσουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση ενός καταφυγίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker