Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑφανίζουν τα αγριόγιδα

Αφανίζουν τα αγριόγιδα

Στο έλεος των λαθροκυνηγών εξακολουθούν να βρίσκονται τα εναπομείναντα αγριόγιδα, είδος που προστατεύεται, στη βόρεια Πίνδο,  και ιδιαίτερα τον φετινό χειμώνα που έχουν κατέβει χαμηλότερα λόγω των πολλών χιονοπτώσεων.



Πολλές είναι οι ανώνυμες καταγγελίες για περιστατικά εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, αλλά ο εντοπισμός και η σύλληψη των λαθροθήρων μόνο εύκολος δεν είναι, όταν μάλιστα δεν υπάρχει και το αναγκαίο προσωπικό, στον Φορέα του Εθνικού Πάρκου, στις αρμόδιες υπηρεσίες και στη Θηροφυλακή.



Την ίδια στιγμή καταδικάστηκε τη Δευτέρα  από  δικαστήριο στα Γιάννινα, για παράνομο κυνήγι αγριόγιδου, άτομο που είχε συλληφθεί,  από Θηροφύλακες προ τριών ετών περίπου, στην περιοχή του Σκαμνελίου, ωστόσο οι περιπτώσεις που φθάνουν στη δικαιοσύνη είναι λίγες για το συγκεκριμένο είδος.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα

Το αγριόγιδο αποτελεί ένα από τα σπανιότερα και απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος κίνδυνος, δεν είναι άλλος από το παράνομο κυνήγι, αν και έχει απαγορευθεί και προστατεύεται από τη νομοθεσία

Και συγκεκριμένα το Νομοθετικό Διάταγμα 86/69 Περί Δασικού Κώδικα, άρθρο 258, παράγραφος 1Δ.

Η πιο πρόσφατη πληροφορία για παράνομο κυνήγι, αφορούσε την εξόντωση δυο αγριόγιδων στον Εθνικό Δρυμό,  στην Τύμφη, πάνω από τη μονή Στομίου στην περιοχή της Κόνιτσας, ενώ και στο Ζαγόρι δεν λείπουν τα κρούσματα.

Πάντα ήταν θέμα, αλλά τον τελευταίο καιρό στην Κόνιτσα η κοινή γνώμη ασχολείται καθημερινά σχεδόν με αυτό, πολλοί μάλιστα μιλούν και με ονόματα για λαθροθήρες που  τα σκοτώνουν και πουλούν το κρέας τους. Επίσης σε μπλογκς στο διαδίκτυο αναφέρονται στοιχεία και ονόματα ανθρώπων που παρανομούν, όμως χωρίς αποδείξεις κανείς δεν μπορεί να επέμβει.

Κατέβηκαν χαμηλά για τροφή

Τα πολλά χιόνια το φετινό χειμώνα ανάγκασαν τα αγριόγιδα που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα, να κατέβουν χαμηλά σε αναζήτηση τροφής. Τα έχουν δει ορειβάτες αλλά και οι λαθροθήρες ταυτόχρονα... Έτσι δόθηκε η... ευκαιρία στους ασυνείδητους που τα κυνηγούν, να τα βρίσκουν ευκολότερα και αν τα σκοτώνουν.

Πυροβολισμοί ακούγονται συχνά μέσα στο Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, όπου... υποτίθεται ότι απαγορεύεται γενικώς το κυνήγι και σε περιοχές όπως η «Νταβαλίτσα», «Λάκκος Καρβούνη», «Δέση» και άλλες, αλλά η.... αστυνόμευση δεν μπορεί να είναι συνεχής και αποτελεσματική, ούτε φυλάγεται η είσοδος στο Δρυμό, από την περιοχή της Κόνιτσας. Λέγεται μάλιστα ότι χρησιμοποιούνται ακόμη και πολεμικά όπλα, όπως «Καλάσνικοφ» στο παράνομο κυνήγι, ακόμη ότι τα όπλα είναι κρυμμένα εντός του Δρυμού... Ένα ακόμη που κυκλοφορεί στην Κόνιτσα είναι ότι οι λαθροθήρες προσλαμβάνουν και ... βοηθούς (κυρίως Αλβανούς) για να τους μεταφέρουν τα θηράματα και να κάνουν την... λάντζα σε κάθε εξόρμηση τους.

Το αν είναι κυνηγοί που μετατρέπονται σε λαθροκυνηγούς ή απλά πρόκειται για άτομα που τους ενδιαφέρει μόνο το κρέας («κρεατάδες» όπως τους λένε) δεν μπορεί να αποδειχτεί.

Είχαν βιντεοσκοπήσει τεμαχισμό...

Και στο παρελθόν υπήρξαν πολλά κρούσματα, όπως το φθινόπωρο του 2002, όταν ομάδα του WWF Ελλάς ... έπεσε (για να ακριβολογούμε εντόπισε από μακριά) πάνω σε δυο λαθροθήρες, σε οροπέδιο κοντά στην περιοχή «Μεγάλο Λιθάρι», εντός του Εθνικού δρυμού,   την ώρα που έγδερναν και  τεμάχιζαν αγριόγιδο και βιντεοσκοπήθηκε η σκηνή από απόσταση. Ειδοποιήθηκε η θηροφυλακή αλλά όταν έφτασε ήταν ήδη αργά. Τελικά το βίντεο αυτό δεν βοήθησε στο να εντοπιστούν και συλληφθούν οι δράστες, οι οποίοι πήραν το κρέας και άφησαν το δέρμα, προκειμένου να μην έχουν πάνω τους... αποδεικτικά στοιχεία. Αυτή ήταν μια τυχαία αποκάλυψη, δεν έφερε αποτέλεσμα, δηλαδή να συλληφθούν οι δράστες, έδειξε όμως ότι οι καταγγελίες δεν είναι βγαλμένες από τη ... φαντασία κάποιων και ότι όντως υπάρχει πρόβλημα.

Ακόμη και τώρα που έληξε η κυνηγετική περίοδος (στη διάρκεια της ... μπερδεύονται οι νομοταγείς κυνηγοί με τους λαθροκυνηγούς) οι λαθροθήρες δεν σταματούν και δεν φαίνεται πως θα τους ... συνετίσουν οι αρμόδιοι, όταν ο έλεγχος είναι σχεδόν υποτυπώδης και επαφίεται σε λίγους και ευσυνείδητους υπαλλήλους να σταθούν εμπόδιο.

Ανεπαρκής ο έλεγχος και αναποτελεσματικός

Ο έλεγχος, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέξαμε,  θα ήταν ευκολότερος αν υπήρχε συντονισμός και οργάνωση όσων εμπλέκονται και με δεδομένο ότι η φύλαξη του Εθνικού Δρυμού δεν μπορεί να γίνει με ελάχιστους ανθρώπους όλες τις μέρες και ώρες.

Το Δασαρχείο Κόνιτσας έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα να παρεμβαίνει, όμως δεν διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό ( μόλις 14 άτομα υπηρετούν για μια τεράστια έκταση και πολλά αντικείμενα)  και δυστυχώς μόνον δυο δασοφύλακες οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, συνεργαζόμενοι και με τους  δυο θηροφύλακες της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου-Κέρκυρας, αλλά και με τους συνοριοφύλακες οι οποίοι θέλουν να συνδράμουν, αλλά χρειάζεται να λάβουν εντολή από την αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων. Σε ότι αφορά τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πίνδου οι δυο ιδιωτικοί φύλακες και δεν επαρκούν για όλη την έκταση και επιπλέον δεν έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν οι ίδιοι, πρέπει να ειδοποιήσουν το Δασαρχείο ή τους θηροφύλακες.

Ουσιαστικά το πάρκο και ειδικά ο Δρυμός Βίκου-Αώου είναι αφύλαχτοι από πλευράς του Φορέα και ό,τι γίνει επαφίεται στο δασαρχείο και στη θηροφυλακή, με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουν.

Είναι επομένως ... λογικό να μην πτοούνται όσοι παρανομούν και η εξόντωση του προστατευόμενου αυτού είδους να γίνεται χωρίς  πολλά εμπόδια και το φόβο να συλληφθούν, αφού μόνο από σύμπτωση μπορεί να πέσουν πάνω τους οι δασοφύλακες και  οι θηροφύλακες. Για αγροφύλακες ούτε λόγος να γίνεται, για ενασχόληση με αυτό το αντικείμενο.

8 μήνες φυλάκιση

Σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή  και δικαίωμα έφεσης, καταδικάστηκε την Δευτέρα λαθροκυνηγός που είχε συλληφθεί  από θηροφύλακες πριν από τρία περίπου χρόνια, σε περιοχή του Σκαμνελίου, την ώρα που κυνηγούσε αγριόγιδα. Το δικαστήριο αναμένονταν να επιβάλλει και χρηματική ποινή στον καταδικασθέντα. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις για παράνομο κυνήγι αγριόγιδου που φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες και τούτο γιατί η σύλληψη των λαθροκυνηγών δεν έιναι εύκολη με τον τρόπο που λειτουργούν οι αρμόδιοι.

Ο πρόεδρος της Ε΄ ΚΟΗ Π. Τσιλίκης με αφορμή την καταδίκη αυτή, ανέφερε ότι την κυνηγετική περίοδο που έληξε η θηροφυλακή της Ομοσπονδίας κατέγραψε 60 περιπτώσεις λαθροθηρίας και σε ότι αφορά το αγριόγιδο, σημείωσε ότι η θηροφυλακή με τα 8 άτομα που διαθέτει στο νομό Ιωαννίνων συμβάλλει όσο μπορεί και συνεργάζεται με το δασαρχείο Κόνιτσας. Μάλιστα είχε προτείνει η Ομοσπονδία στον Φορέα του Πάρκου Πίνδου, να μην προσλάβει τους δυο  ιδιωτικούς φύλακες, αλλά με τα χρήματα που διατίθενται να προσληφθούν τέσσερις θηροφύλακες αποκλειστικά για το Εθνικό Πάρκο, κάτι που δεν υιοθετήθηκε. 

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker