Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΦέρνουν νερό από παντού...

Φέρνουν νερό από παντού...

 

Ενώ η νομαρχία προωθεί λύση από Αμάραντο, ο δήμος υιοθετεί την πρόταση του Ελ. Καλογιάννη

Η εκδήλωση του δήμου Ιωαννιτών και της ΔΕΥΑΙ για την (προχθεσινή)  παγκόσμια ημέρα νερού.... έκρυβε και μια σημαντική είδηση η οποία ανατρέπει το σκηνικό, ως προς την ... κατεύθυνση υδροληψίας για τη μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο.

Σε ερώτημα των «Ν.Α» ο δήμαρχος και πρόεδρος της επιχείρησης Νίκος Γκόντας αποκάλυψε ότι ο δήμος υιοθετεί την παλιά πρόταση του πρώην βουλευτή Ελευθερίου Καλογιάννη, όπως και ο πρόεδρος του ΣΥΔΚΛΙ Γιάννης Εμμανουηλίδης δηλαδή για πηγή υδροληψίας τις πηγές  Αώου και την ευρύτερη περιοχή και την ίδια ώρα η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση προωθεί την εκπόνηση της οριστικής μελέτης για μεταφορά νερού από τις πηγές Αμαράντου, έχοντας ήδη παρουσιάσει την προμελέτη ενός τέτοιου έργου.

Πλήρης ασυνεννοησία στην αυτοδιοίκηση και χωρίς κανείς να έχει αποφανθεί αν όντως χρειάζεται η μεταφορά νερού, αφού στην περίπτωση του Αμαράντου θα πρόκειται μόνο για ύδρευση.

Οι αντικρουόμενες αυτές κινήσεις δείχνουν περίτρανα ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και συνεργασία για ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο να θυμίσουμε ότι απασχολεί τον τόπο πολλά χρόνια και θέτει εν αμφιβόλω η πρωτοβουλία του δήμου Ιωαννιτών, την δρομολογημένη διαδικασία από τη νομαρχία, στην οποία ... πέταξε η Περιφέρεια την ... καυτή πατάτα και τα κονδύλια που προορίζονταν για τη μελέτη του έργου.

Επίκαιρη η πρόταση Ελ. Καλογιάννη

Αν και ο δήμαρχος δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για την παλιά πρόταση του κ. Καλογιάννη για μεταφορά νερού από τον Αώο και τον Μετσοβίτικο-Άραχθο και για εμπλουτισμό της λίμνης ή για την νεότερη που αφορά την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της Πίνδου (και η οποία προβλέπει και ... κωπηλατοδρόμιο στο Ζαγόρι), επέμεινε ότι αυτή είναι επίκαιρη.

Ειδικότερα ο κ. Γκόντας όταν ρωτήθηκε για την επάρκεια και την ποιότητα του νερού, τόνισε:

«Η ποιότητα στο νερό είναι αναμφισβήτητα άριστη, εκείνο όμως που πρέπει να δούμε και να σκεφθούμε, είναι πολύ σημαντικό αυτό που θα πω, είναι διάφορες προτάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει. Θυμίζω, πρόσθεσε,  την πρόταση του Λευτέρη Καλογιάννη η οποία είναι επίκαιρη ακόμη και στις μέρες μας, είχαμε μια συνεργασία και συνάντηση και σε λίγες μέρες θα είναι ανακοινώσιμο και το θέμα του προγραμματισμού και του δήμου και της ΔΕΥΑΙ για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού στο λεκανοπέδιο».

Στην επισήμανση μας ότι ήδη η νομαρχία επέλεξε να μελετηθεί η πρόταση για νερό από τον Αμάραντο ο δήμαρχος επέμεινε:

«Δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή, αναφέρθηκα σε μια πρόταση που είναι διαφορετική από αυτή που λέτε, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική, 15 χρόνια μετά και επίκαιρη η πρόταση Καλογιάννη»

Και ο ΣΥΔΚΛΙ στο παρελθόν και πρόσφατα ο επανεκλεγείς πρόεδρος Γιάννης Εμμανουηλίδης έχει ταχθεί υπέρ της μεταφοράς νερού στο λεκανοπέδιο και αν και οι δυο πλευρές που διαχειρίζονται (ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΚΛΙ) την ύδρευση σε όλο το λεκανοπέδιο ... βλέπουν προς Καλογιάννη, τίθεται το ερώτημα ποιο ρόλο παίζει η πρωτοβουλία της νομαρχίας για τον Αμάραντο;

Πηγές Αμαράντου η λύση;

Όταν  ανέλαβε καθήκοντα ο  σημερινός ΓΓΠΗ, βρήκε προς ανάθεση την επικαιροποίηση της  μελέτης της ΔΕΗ για μεταφορά νερού και ενώ ο υφυπουργός  ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης τον κάλεσε το 2004 δημόσια να την προωθήσει, είχαμε παρέμβαση του Ελευθερίου Καλογιάννη κατά της διαδικασίας και των κατευθύνσεων που δίνονταν στους μελετητές και τελικά αυτή η ανάθεση ποτέ δεν προχώρησε, χωρίς κανείς να καταλάβει την αιτία...

Βλέποντας ο κ. Πανοζάχος ότι το θέμα έιναι ακανθώδες, μεταβίβασε την χρηματοδότηση από το ΠΕΠ στη νομαρχία Ιωαννίνων, προκειμένου να αναλάβει εκείνη να προωθήσει την μελέτη.

Φυσικά δεν σήμαινε αυτό ότι θα ακολουθηθεί η πρόταση Καλογιάννη ή η μελέτη της ΔΕΗ και αυτό δεν άργησε να αποδειχτεί. Η Ν.Α προχώρησε σε προκαταρκτική μελέτη για την μεταφορά νερού από τις πηγές Αμαράντου Κόνιτσας, υιοθετώντας στην ουσία παλιότερη πρόταση-μελέτη του Π. Κουτσούκου, η οποία είχε απορριφθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Η πρόταση αυτή αφορά νερό μόνο για κάλυψη αναγκών ύδρευσης και η νομαρχία προσανατολίζεται στην προώθηση της μελέτης για ένα τέτοιο μεγάλο έργο. Μετά τον... αντιπερισπασμό από το δήμο Ιωαννιτών, μένει να δούμε την κατάληξη και αν τελικά θα επανέλθει η περιοχή στις ατέρμονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις επί της πρότασης του Ελ.  Καλογιάννη (και ποια εκδοχή της, αυτή που έγινε προ 15 ετών ή την νέα) και βέβαια αν θα ζητηθεί ποτέ να αποφανθούν οι επιστήμονες για την αναγκαιότητα μεταφοράς νερού.

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker