Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΤο νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την περιοχή μας

Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την περιοχή μας

Κανόνες και κριτήρια για αειφόρο ανάπτυξη και ανάδειξη πόλεων και παραδοσιακών οικισμών (Γιάννινα, Ζαγόρι, Μέτσοβο, Τζουμέρκα, Άγραφα, Κόνιτσα, Πωγώνι, ακτές Πρέβεζας – Θεσπρωτίας κ.ά.)

Προϋποθέσεις ανάπτυξης του Ηπειρωτικού τουρισμού δημιουργεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την περιοχή μας. Η διατήρηση και ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και του τοπίου, καθώς και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επίτευξη ενός αειφόρου τουρισμού στην Ήπειρο, ο οποίος θα επιδράσει με θετικό τρόπο στην απασχόληση και την ανάπτυξη.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

Η πόλη των Ιωαννίνων εντάσσεται στο πλαίσιο του αστικού τουρισμού και προτείνεται η κατά προτεραιότητα προώθηση δράσεων, που αφορούν στην ανάδειξη και αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και λοιπών αξιόλογων στοιχείων του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντός της. Κάτι που με επιτυχία κάνει εδώ και χρόνια η σημερινή Δημοτική Αρχή.  Ακόμη τα Γιάννινα διαθέτουν την δυνατότητα του συνεδριακού τουρισμού, αφού έχουν  επαρκή συγκοινωνιακή σύνδεση (κυρίως αεροπορική, αλλά και τώρα με την Εγνατία οδική) και ευκαιρίες εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού (μουσεία, εκθέσεις, κ.ά.), γαστρονομίας, επίσκεψης αξιοθέατων, κλπ.
Οι περιοχές της Πίνδου (περιλαμβάνεται και το Μέτσοβο), του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων, εντάσσονται στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές, καθώς συγκεντρώνουν ιδιαίτερα στοιχεία φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Αυτές οι περιοχές παρουσιάζουν δυνατότητα μεγαλύτερης διαφοροποίησης και εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος, σε σύγκριση με τις ήδη αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές. Η αρτιότητα για την ανέγερση ξενοδοχείων αυξάνεται στην Πίνδο, στο Ζαγόρι και στα Τζουμέρκα από τα 4 στρέμματα στα 15.
Οι ακτές της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας, όπως και ο Αμβρακικός Κόλπος, ανήκουν στην θαλάσσια ενότητα (υπάρχουν 11 συνολικά), που αποτελούν η  Κέρκυρα και η Λευκάδα, με ακτίνα επιρροής τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας.
Τα Άγραφα εντάσσονται στις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος με μειονεκτικά χαρακτηριστικά και κυρίαρχες χρήσεις άλλες από τον τουρισμό. Μεταξύ των παρεμβάσεων που κρίνονται αναγκαίες για την περιοχή αυτή, είναι η στήριξη αγροτικών δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς και ο προσανατολισμός των συνεχιζόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον αγροτικό χώρο (Leader+, ΟΠΑΑΧ) προς μια ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη, πέραν της αποκλειστικής χρηματοδότησης καταλυμάτων. Σε κάθε περίπτωση οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού δεν πρέπει να θίγουν τις κυρίαρχες χρήσεις, αλλά να λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτές.

Η Κόνιτσα και το Πωγώνι εντάσσονται στον ορεινό τουρισμό, όπου επιβάλλεται ο περιορισμός  της δόμησης νέων υποδομών φιλοξενίας, εστίασης και λοιπών σχετικών με τον τουρισμό υποδομών εντός οικισμών, καθώς και σε μια ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα όριά τους, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται σχετικός κορεσμός. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για την επέκταση υφισταμένων εγκαταστάσεων, λόγω βιωσιμότητας των μονάδων.  Για τη δημιουργία ειδικών τουριστικών υποδομών με ή χωρίς υποδομές φιλοξενίας που συνδέονται με την αξιοποίηση πόρων με έντονη χωρική εξάρτηση π.χ. (ιαματικές πηγές).
Επιπλέον δεν ισχύει στους στάσιμους οικισμούς με πληθυσμό, κατά την τελευταία απογραφή, μικρότερο των 300 κατοίκων. Ειδικά για τους οικισμούς αυτούς η δόμηση νέων υποδομών φιλοξενίας, εστίασης και λοιπών σχετικών με τον τουρισμό υποδομών περιορίζεται εντός οικισμών, καθώς και σε μια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τα όριά τους με τους παρακάτω όρους: αρτιότητα δύο στρέμματα, συντελεστής δόμησης 0.3 και πυκνότητα κλινών ανά στρέμμα 15.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Θα δημιουργηθεί μηχανισμός ελέγχου των χρήσεων γης στους παραδοσιακούς οικισμούς, βάσει των εξής κριτηρίων: Επιφάνεια δομημένου χώρου, συνολικός αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων με έδρα ή πραγματική λειτουργία στον οικισμό, αριθμός υπαρχόντων κλινών. Στόχος είναι η διαφύλαξη της αξίας του πόρου και η προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό εκτιμάται ότι θα  βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας, θα εξασφαλιστεί η προστασία της βιωσιμότητας των πόρων και θα ενδυναμωθεί η τοπική οικονομία. Με τον κατάλληλο χωρικό σχεδιασμό, επιδιώκεται η τουριστική ανάπτυξη να επηρεάσει ένα σημαντικό τμήμα των λοιπών παραγωγικών δραστηριοτήτων της Ηπείρου.
Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης παρέχει κατευθύνσεις, κανόνες και κριτήρια για τη χωρική διάρθρωση, οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού στον Ηπειρωτικό χώρο και των αναγκαίων προς τούτο υποδομών, και διατυπώνει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη δεκαπενταετία (2009 – 2024).
Ειδικότερα μπορεί να επιτευχθεί: Η αειφόρος και ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής μας, σύμφωνα με τις φυσικές, πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητές της, με έμφαση στην προστασία, ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου και συγκεκριμένα στην προστασία των υδατικών πόρων και του εδάφους και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Η θεματική, χρονική και χωρική διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ηπειρωτικού τουριστικού προϊόντος, με ειδική μέριμνα για την ανάδειξη και προβολή της ταυτότητας του.
Η βελτίωση του συνολικού (άμεσου και έμμεσου) οικονομικού αποτελέσματος της τουριστικής δραστηριότητας και του βαθμού απόδοσής της.

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker