Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΠτήσεις με ελικόπτερο από το ελικοδρόμιο της Κόνιτσας

Πτήσεις με ελικόπτερο από το ελικοδρόμιο της Κόνιτσας

Την από ...αέρος μεταφορά, μέσω ελικοπτέρων, έρχεται να αναλάβει ιδιωτική εταιρία ιδιοκτησίας ενός Κονιτσιώτη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τις πτήσεις της στο προσεχές διάστημα σε ολόκληρη την Ήπειρο. Με έδρα το ελικοδρόμιο της Κόνιτσας, το οποίο μίσθωσε για 30 χρόνια και που αποτελεί το πρώτο πανελληνίως κρατικό ελικοδρόμιο το οποίο ενοικιάζεται σε ιδιώτη, μετά την ψήφιση του σχετικού προεδρικού διατάγματος την άνοιξη του 2009, η εταιρία HelliTeam Hellas έρχεται να δώσει πνοή και να ξαναζωντανέψει τα ελικοδρόμια του νομού αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου τα οποία παρέμεναν μέχρι και σήμερα ουσιαστικά ανενεργά, αλλά και να τονώσει τον «ακριβό» τουρισμό της περιοχής.

Το πρώτο κρατικό ελικοδρόμιο που νοικιάζεται σε ιδιώτη

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Αθανάσιος Μήσιος, μεγάλωσε στην Γερμανία άλλα η καταγωγή του είναι από την Κόνιτσα. Έτσι λόγω συναισθηματικού δεσίματος με την περιοχή και έπειτα από συνεννόηση και συμφωνία με τον Δήμαρχο Χαράλαμπο Εξάρχου, αλλά και την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αποφασίστηκε η παραχώρηση του ελικοδρομίου για 30 χρόνια, έναντι βέβαια κάποιου ενοικίου, στην εταιρία HelliTeam Hellas, προκειμένου να στήσει την βάση της εκεί.

Η αρχική σκέψη της εταιρίας είναι να υπάρχει ένα ελικόπτερο, τύπου Bell 206, μόνιμα εγκατεστημένο στην Κόνιτσα με προοπτική, αν όλα εξελιχτούν όπως τα σχεδιάζουν, να ενισχυθεί η παρουσία του με ένα ακόμα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι «Ν.Α» με τον κ. Εξάρχου μας τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί, τόσο για την Κόνιτσα όσο και για την ευρύτερη περιοχή, καθώς, όπως είπε, μια τέτοια επιχείρηση με έδρα την Κόνιτσα μπορεί να προσελκύσει κόσμο ποιότητας και να φέρει έναν αέρα ανάπτυξης.

Η μίσθωση του ελικοδρομίου από την εταιρία του κ. Μίσιου είναι η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα από ιδιώτη, ύστερα από την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος το οποίο εκδόθηκε την άνοιξη του 2009 και σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται πλέον στους Δήμους οι οποίοι έχουν στην επικράτεια τους κάποιο ελικοδρόμιο να το μισθώνουν σε ιδιώτες εισπράττοντας κάποιο αντίτιμο.

Ο κ. Εξάρχου δήλωσε ότι πλέον είναι ευθύνη της εταιρίας να προβεί στις απαραίτητες βελτιώσεις που έχουν να κάνουν με τον φωτισμό, τα μηχανήματα και τα συμπληρωματικά έργα στο χώρο του ελικοδρομίου, σε συνεργασία βέβαια με τη Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η οποία είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση των χώρων αυτών.

Ερωτώμενος τι σημαίνει αυτή η μίσθωση για τα υπόλοιπα ελικόπτερα που μπορεί να χρειαστούν το ελικοδρόμιο της Κόνιτσας, όπως για παράδειγμα κάποια στρατιωτικά ή άλλα που πρόκειται να συμμετάσχουν σε αποστολές διάσωσης ή μεταφοράς τραυματιών και κατά πόσο θα επιτρέπεται πλέον η χρήση τους από αυτά, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες αυτές συμπεριλαμβάνονται και έχουν προβλεφθεί από το προεδρικό διάταγμα χωρίς ωστόσο να μπορεί ο ίδιος να μας πει με βεβαιότητα τι ακριβώς προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.



Αφορμή το όνειρο της κόρης του

Στην παρουσίαση που έγινε χθες το πρωί σε Ξενοδοχείο της πόλης, ο κ. Μίσιος συνοδευόμενος με τον συνεταίρο του κ. Πήτερ Τόμα, αλλά και μέλη του πληρώματος τα οποία στελεχώνουν τα ελικόπτερα, δήλωσε πως η αφορμή για τη δημιουργία της επιχείρησης αυτής ήταν το όνειρο της κόρης του η οποία ήθελε να γίνει πιλότος ελικοπτέρων.

Έτσι με αφετηρία το όνειρο αυτό δημιούργησε μαζί με τον κ. Τόμα την HelliTeam Hellas με την οποία πλέον πετάει και η κόρη του κατέχοντας ένας πανευρωπαϊκό ρεκόρ, αφού είναι η μικρότερη σε ηλικία πιλότος ελικοπτέρων σε όλη της Γηραιά Ήπειρο.

Ο λόγος που παρακίνησε τους ιδιοκτήτες της HelliTeam Ηellas να προβούν σε αυτό το τόσο σοβαρό εγχείρημα ήταν, εκτός από τους συναισθηματικούς, λόγω της καταγωγής του κ. Μίσιου από την Κόνιτσα, και η κατάσταση του οδικού δικτύου στην περιοχή η οποία, όπως τόνισε ο κ. Μίσιος, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

«Η περιοχή είναι δύσβατη και ειδικά το καλοκαίρι λόγω των θερμοκρασιών γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη», τόνισε.



Τριών ειδών υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρία αυτή χωρίζονται σε τριών διαφορετικών ειδών πτήσεις. Υπάρχουν οι πτήσεις που περιλαμβάνουν μεταφορά σε κάποιο μέρος, ακόμα και εκτός της Ηπείρου, όπως για παράδειγμα τα νησιά του Ιονίου, αυτές που έχουν να κάνουν με μια οργανωμένη ολιγόλεπτη πτήση πάνω από περιοχές και αξιοθέατα της περιοχής και τέλος μια υπηρεσία που κινείται σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο και έχει να κάνει με την μεταφορά τραυματιών ή ακόμα και ανθρώπων που χρήζουν άμεσα ιατρικής ή και νοσοκομειακής περίθαλψης και οι οποίοι βρίσκονται σε απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα μέρη.

Τα κόστος των οργανωμένων πτήσεων που περιλαμβάνουν μια βόλτα στον ουρανό της Ηπείρου για περίπου δέκα με δεκαπέντε λεπτά δε ξεπερνά τα 50 με 60 ευρώ, ενώ αν κάποιος επιθυμεί να ταξιδέψει με ένα ελικόπτερο της εταιρίας θα χρειαστεί να καταβάλει σχεδόν 30 ευρώ για κάθε λεπτό πτήσης.

Για παράδειγμα ένα ταξίδι μέχρι την Κέρκυρα διαρκεί 30 λεπτά ,οπότε αν κάποιος θελήσει να μεταβεί με ελικόπτερο στο νησί των Φαιάκων θα χρειαστεί σχεδόν 1.800 ευρώ αφού τόσο είναι περίπου το κόστος για να πας και να έρθεις. Τα ελικόπτερα βέβαια δεν είναι ατομικά και χωρούν από πέντε μέχρι επτά άτομα όποτε και το κόστος διαιρείται αναλόγως.

Στο πρόγραμμα της εταιρίας περιλαμβάνονται και άλλου είδους υπηρεσίες οι οποίες δεν είναι και πολύ συνηθισμένες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Αυτές έχουν να κάνουν με πτήσεις παρακολουθήσεων αλλά και ελέγχου, με την ανάρτηση διαφημίσεων στον ουρανό ακόμα και με πτήσεις για τη μεταφορά της νύφης στην εκκλησία.



Προσωπικό με εμπειρία

Ο κ. Τόμα από την πλευρά του στάθηκε στην υποδοχή που του επιφύλαξαν στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και που, όπως είπε, ήταν πολύ θερμή. Τόνισε παράλληλα πως η συνεργασία του με τον πύργο ελέγχου και το υπόλοιπο προσωπικό της ΥΠΑ ήταν άψογη.

Ο κ. Τόμα εκτός από συνιδιοκτήτης της εταιρίας είναι και ένας από τους πιλότους της με πάνω από 26.000 ώρες πτήσεις καθώς πιλοτάρει μέχρι και σήμερα αεροπλάνα τύπου Boeing 777 για Σιγκαπούρη δύο φορές την εβδομάδα.

Όπως μας εξήγησε και οι υπόλοιποι πιλότοι, 14 τον αριθμό, κουβαλούν εμπειρία με περισσότερες από 10.000 ώρες πτήσεως ο καθένας. 

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker