Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΈλεγχοι στα ελικοδρόμια για πιστοποίηση

Έλεγχοι στα ελικοδρόμια για πιστοποίηση

Με κύριο σκοπό τον έλεγχο και την πιστοποίηση των ελικοδρομίων της χώρας η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποκτά ένα δικινητήριο πενταθέσιο ελικόπτερο BO 105 γερμανικής κατασκευής, ιδίου τύπου με αυτά που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία και το οποίο ανήκει στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.


Με αυτό θα γίνει ο έλεγχος και η πιστοποίηση από αέρος των περίπου 70 ελικοδρομίων σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων
έξι βρίσκονται στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και εδώ και χρόνια έχουν περάσει ως προς τη διαχείριση και συντήρηση τους στους δήμους, ενώ η κατασκευή έγινε την δεκαετία του 1990 μέσα από το πρόγραμμα Interreg.

Τα ελικοδρόμια στο νομό Ιωαννίνων είναι τρία, στο Δελβινάκι, στην Κόνιτσα και στο Μονοδένδρι (Βίκου) και ισάριθμα και στη Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Κεραμίτσα(φωτο) και στο Λιά το οποίο κατασκευάστηκε ως επιπλέον και εκτός Interreg.

Κατασκευάστηκαν με σκοπό να καλύψουν ανάγκες έκτακτων μεταφορών από τις ορεινές αυτές περιοχές και για τουριστικούς λόγους, αλλά για πολλά χρόνια παρέμεναν ανενεργά, αφού οι ελλείψεις ήταν πολλές και την περίοδο 1998-1999 έγινε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια να ελεγχθούν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και να παραληφθούν. Τα ελικοδρόμια κατασκευάστηκαν από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και πλέον έχουν μεταβιβαστεί στους δήμους για τη λειτουργία, έχοντας τη σχετική άδεια, αφού προηγήθηκαν οι αναγκαίοι έλεγχοι.

Οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να συντηρούν και να λειτουργούν τα ελικοδρόμια και μέχρι πριν λίγα χρόνια ελάμβαναν περίπου 5.000 ευρώ το χρόνο για το κόστος, αλλά αυτό το ποσό δεν διατίθεται πλέον. Η πιστοποίηση που ξεκινά έστω και τώρα περιλαμβάνει πλήρη έλεγχο της ασφάλειας και του εξοπλισμού, αλλά και της κατάστασης των εγκαταστάσεων, τα όργανα, δεξαμενή νερού, ανεμούρια, τον φωτισμό και φυσικά την ασφαλή προσέγγιση των ελικοπτέρων, δηλαδή να μην υπάρχουν φυσικά ή άλλα εμπόδια, όπως δέντρα και υψηλή βλάστηση.

Στο δήμο Κεντρικού Ζαγορίου που έχει την ευθύνη του ελικοδρομίου στο Μονοδένδρι, ο δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου μας ενημέρωσε ότι προ ημερών έφτασε έγγραφο της ΥΠΑ (από τη διεύθυνση ελικοδρομίων στο Άκτιο) στο οποίο διατυπώνονται οι παρατηρήσεις από έλεγχο που έγινε και αφορούν μόνο την κοπή χόρτων και την πλήρωση δεξαμενής νερού, αλλά και τις γραμμές στο δάπεδο προσγείωσης. Όλα τα υπόλοιπα δεν παρουσιάζουν πρόβλημα ή ελλείψεις και αναμένεται να τακτοποιηθούν όλα άμεσα. Το ελικοδρόμιο αυτό λειτουργεί και την ευθύνη έχει αναλάβει δημοτικός σύμβουλος.

Σε ότι αφορά την πιστοποίηση που ξεκινά η ΥΠΑ ενημέρωση δεν έχει ο δήμαρχος, προφανώς οι έλεγχοι που γίνονται στο έδαφος θα συμπληρωθούν από αέρος με το ελικόπτερο που παρέλαβε η ΥΠΑ. Στο συγκεκριμένο ελικοδρόμιο γίνονται πτήσεις ελικοπτέρων, όπως και σε άλλα στην Ήπειρο και το ζητούμενο είναι να βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα και για έκτακτες ανάγκες.

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker