Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΤα Ατμόλουτρα Αμαράντου πόλος έλξης ιαματικού τουρισμού

Τα Ατμόλουτρα Αμαράντου πόλος έλξης ιαματικού τουρισμού


Μια πλήρως ανανεωμένη εικόνα παρουσιάζουν σήμερα οι εγκαταστάσεις των Ιαματικών Ατμόλουτρων στον Αμάραντο Κόνιτσας. Ένας χώρος που σε τίποτε πλέον δεν θυμίζει τις παλιές εκείνες ημέρες της εγκατάλειψης, όταν αυτός παρέμενε ουσιαστικά αναξιοποίητος, παραδομένος στη φθορά του χρόνου. Εδώ και δύο περίπου χρόνια οι εγκαταστάσεις των Ιαματικών Ατμόλουτρων, τα οποία βρίσκονται βορειοδυτικά της Κόνιτσας, μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο σε υψόμετρο 1.240 μέτρων, έχουν ανακαινιστεί πλήρως και με τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή, προσφέρονται στους επισκέπτες κάθε ηλικίας όλες οι σύγχρονες ανέσεις διαμονής, εστίασης και αναψυχής, με επίκεντρο φυσικά την χρήση του ιαματικού ατμού που φημίζεται για τις πλούσιες θεραπευτικές του ιδιότητες.

Φιλοδοξία των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τη νέα αυτή προσπάθεια ανάδειξης των Ατμόλουτρων, τα οποία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μοναδικά στο είδος τους σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι η ευρύτερη περιοχή του Αμάραντου, ιδιαίτερα προικισμένη από την φύση, να μπει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, με κινητήρια δύναμη φυσικά τους νέους ανθρώπους της, που έχουν πλέον κίνητρα ώστε να μην εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο Αμάραντος, όπου και οι πηγές του περίφημου ιαματικού ατμού, είναι ένα πανέμορφο ακριτικό χωριό βορειοδυτικά της Κόνιτσας, κοντά στα Ελληνο – Αλβανικά σύνορα και σε απόσταση 92 χιλιομέτρων από τα Γιάννινα.
Μέσα σ’ ένα καταπράσινο ορεινό περιβάλλον, ανάμεσα σε δάση από πεύκα και έλατα, συναντά κανείς δύο ξεχωριστά κτίρια που διαθέτουν 11 συνολικά σύγχρονες ατομικές καμπίνες (λουτήρες) για ατμοθεραπεία και εισπνοθεραπεία καθώς και θάλαμο ξεκούρασης. Μέσα στους λουτήρες διοχετεύονται από 25 ρωγμές του εδάφους οι ιαματικοί ατμοί, με μέση θερμοκρασία 33 έως 38ο C και υγρασία που αγγίζει το 97 με 100%, οι οποίοι περιέχουν ίχνη ροδανίου. Οι συνθήκες αυτές κάνουν τα ατμόλουτρα στον Αμάραντο μοναδικά στο είδος τους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα Ατμόλουτρα Αμαράντου φημίζονται για τις σπάνιες θεραπευτικές τους ιδιότητες και την αναζωογονητική τους επίδραση σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.  Μεταξύ των ασθενειών που βοηθούν στην θεραπεία, είναι τα αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα, οι ρευματοπάθειες, οι οστεοαρθρίτιδες, παθήσεις του δέρματος, βρογχίτιδες, παθήσεις οργάνων όπως οι πνεύμονες το ήπαρ και οι νεφροί, ενδοκρινολογικά προβλήματα, νευραλγίες, ρινίτιδες και παθήσεις του κυκλοφορικού.

Παράλληλα, τα Ατμόλουτρα προσφέρουν στον σύγχρονο άνθρωπο ο οποίος κινείται καθημερινά σε έντονους ρυθμούς και εργάζεται υπό συνθήκες άγχους, χαλάρωση, σωματική τόνωση και πνευματική ευεξία. Μέσω του ιαματικού ατμού, αυξάνει η κυκλοφορία και η ροή οξυγόνου στο δέρμα και αποβάλλονται απ’ αυτό οι τοξίνες, ενώ μειώνεται κατακόρυφα το στρες. Τα λουτρά βοηθούν επίσης στο αδυνάτισμα, καταπολεμούν το τοπικό πάχος, ενώ συμβάλλουν ακόμα και στην μείωση της κυτταρίτιδας!
Η διαμονή εντός των λουτρών διαρκεί 20 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει μόλις 3,5 ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο χώρος διαθέτει και ειδική πρόσβαση για ανάπηρους.


Σήμερα, στην περιοχή των Λουτρών Αμαράντου βρίσκει ο επισκέπτης όλες τις σύγχρονες υποδομές διαμονής και εστίασης. Συνολικά λειτουργούν επτά ξενώνες, ανάμεσά τους και ο γραφικός πέτρινος κοινοτικός ξενώνας, οι οποίοι διαθέτουν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές  για την πλήρη εξυπηρέτηση και την άνετη φιλοξενία των επισκεπτών. Ο κοινοτικός ξενώνας, με θέα το Σμόλικα και τον Γράμμο, διαθέτει 13 συνολικά δωμάτια, όλα με τηλεόραση, ψυγείο, κεντρική θέρμανση και ατομικό μπάνιο, καθώς και εστιατόριο όπου μπορεί κανείς να γευτεί παραδοσιακές συνταγές της περιοχής.
Οι τιμές για δίκλινο δωμάτιο κυμαίνονται από 20 έως 50 ευρώ και περιλαμβάνουν πρωινό.

Στην περιοχή του Αμάραντου ο επισκέπτης μπορεί, πέρα από την ατμοθεραπεία να συμμετάσχει και σε μια μεγάλη ποικιλία φυσικών δραστηριοτήτων, ερχόμενος σε επαφή με το παρθένο περιβάλλον του τόπου. Ανάμεσα στα άλλα μπορεί να κάνει ορειβασία, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και διαδρομές με 4Χ4.


Μιλώντας στον «Π.Λ.» για την αξιοποίηση των Ατμόλουτρων Αμαράντου τα τελευταία χρόνια και για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής η υπεύθυνη των Λουτρών καθώς και του κοινοτικού ξενώνα κ. Ελένη Βέλλη τόνισε ότι η περιοχή αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για απόδραση από την καθημερινότητα όχι μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και για όλες τις εποχές του χρόνου. Εξάλλου, σημείωσε ότι στόχος τους είναι από φέτος τα Ατμόλουτρα να λειτουργούν πλέον και τον χειμώνα, τουλάχιστον για τριήμερα και γιορτές. Τα λουτρά, όπως είπε, δεν απευθύνονται μόνο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και σε νέους, αφού θεραπεύουν ένα πλήθος παθήσεων, ενώ η περιοχή προσφέρεται και για άλλες δραστηριότητες, χάρη στο φυσικό της κάλλος και τους δασικούς δρόμους που έχουν διανοιχτεί σε αυτήν.

Αναφορικά με την μέχρι σήμερα επισκεψιμότητα των Ιαματικών Ατμόλουτρων, η κ. Βέλλη σημείωσε ότι αυτή είναι αρκετά ικανοποιητική και ότι φέτος κυμαίνεται σε οριακά καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Παράλληλα, ζήτησε και την στήριξη των αρχών -Νομαρχία, Δήμος Κονίτσης κ.λ.π.- στην προσπάθεια που γίνεται για ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ανέφερε ως παράδειγμα τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στον αγροτικό δρόμο ο οποίος συνδέει τα Λουτρά Αμαράντου με την Πυρσόγιαννη, ώστε αυτός να γίνει πιο βατός και να  αποτελέσει μια ακόμη ενδιαφέρουσα διέξοδο των επισκεπτών της περιοχής. Παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με την χαλικόστρωση της οδού.

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker