Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΛουκέτο σε νηπιαγωγεία

Λουκέτο σε νηπιαγωγεία

Συνεχίζεται η διαρροή μαθητικού δυναμικού από σχολεία της περιφέρειας



- Κανονικά θα λειτουργήσουν τη νέα χρονιά τα γυμνάσια Τύριας και Μηλιωτάδων
Άδεια κτίρια χωρίς παιδικές φωνές να αντηχούν θα παραμείνουν την ερχόμενη σχολική χρονιά αρκετά νηπιαγωγεία της Ηπείρου, αποτέλεσμα της ερήμωσης της περιφέρειας και της μείωσης του μαθητικού πληθυσμού.

Επτά νηπιαγωγεία του νομού Ιωαννίνων, πολλά εκ των οποίων όχι σε ακριτικές περιοχές αλλά κοντά σε αστικά κέντρα, βάζουν «λουκέτο», έπειτα από την απόφαση των στελεχών της διοίκησης.
Πρόκειται για τα νηπιαγωγεία Καλεντζίου, Κοπάνης, Μουζακαίων, Χαροκοπίου, Χριστών, Μαζίου Κόνιτσας και Παπίγκου τα οποία τα τελευταία χρόνια λειτουργούν τυπικά, ωστόσο δεν διαθέτουν παιδάκια.


Τα περισσότερα από αυτά σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ιωαννίνων, Γρηγόρη Τζίμα, δεν είχαν καμία εγγραφή για τα τελευταία 3 έως 5 χρόνια και βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας τους.

«Τα σχολεία δεν κλείνουν χωρίς λόγο, αλλά κλείνουν γιατί δεν υπάρχουν παιδιά», σημείωσε ο κ. Τζίμας υπογραμμίζοντας πως κανένας εκπαιδευτικός δε χάνει την οργανική του θέση, αλλά μεταφέρεται σε άλλα σχολεία.
Μάλιστα, οι επτά οργανικές θέσεις που «χάνονται», αναπληρώνονται σε νέες θέσεις που δημιουργούνται σε ολοήμερα σχολεία που λειτουργούν στο νομό Ιωαννίνων. ά στην Ήπειρο κλείνουν ακόμη τέσσερα νηπιαγωγεία, δύο στο νομό Άρτας, τα νηπιαγωγεία Παχυκαλάμου και Βουργαρελίου και στο νομό Θεσπρωτίας τα νηπιαγωγεία Αμπελιάς και Φροσύνης.
Θετικό στοιχείο είναι πως δεν καταργούνται δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, τουλάχιστον στο νομό Ιωαννίνων. Η μόνη αλλαγή είναι η συγχώνευση του 6/θέσιου δημοτικού σχολείου Μπάφρας με το 3/θέσιο δημοτικό σχολείο Νεοκαισάρειας, που θα στεγάζεται στο νεόδμητο κτίριο στην Μπάφρα.
Εξάλλου στο 3/θέσιο σχολείο της Νεοκαισάρειας μέχρι σήμερα οι μαθητές δεν μπορούσαν να παρακολουθούν όλα τα μαθήματα, όπως δεύτερη ξένη γλώσσα, μουσική και γυμναστική.

Αντιδράσεις από την ΔΟΕ
Η συρρίκνωση των σχολικών μονάδων της χώρας και κυρίως της περιφέρειας προκαλεί αντιδράσεις στην Διδασκαλική Ομοσπονδία που θεωρεί ότι οι καταργήσεις των σχολικών μονάδων έχουν ως μόνο στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων, μέσω της μείωσης των θέσεων εργασίας και των λειτουργικών δαπανών.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Τζίμας δεν τίθεται θέμα οικονομίας σε ζητήματα παιδείας. Εκτός από την αναπλήρωση των οργανικών θέσεων στα σχολεία που κλείνουν σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια στο νομό Ιωαννίνων λειτουργούσαν νηπιαγωγεία μόλις με ένα νήπιο.
«Πέρυσι ανοίξαμε ξανά το νηπιαγωγείο Βωβούσας απασχολώντας μια νηπιαγωγό, μόνο για ένα νήπιο καθώς δεν ήταν δυνατή η μετακίνηση στο νηπιαγωγείο Μηλιωτάδων. Αυτό κάθε άλλο παρά οικονομία είναι», σημείωσε ο κ. Τζίμας.
Επιπλέον η Διδασκαλική Ομοσπονδία ζητά την αύξηση των διορισμών ώστε να καλυφθούν άμεσα όλα τα λειτουργικά κενά στην εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τον κ. Τζίμα ωστόσο, οι συνταξιοδοτήσεις είναι περισσότερες σε αριθμό σε σχέση με τις αποφοιτήσεις νέων δασκάλων, και αυτός είναι ο λόγος που δημιουργούνται κενά.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker