Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΌχι στην απέλαση αλλοδαπών βοσκών!

Όχι στην απέλαση αλλοδαπών βοσκών!

 

 

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων ζητά την νομιμοποίησή τους

Στα βουνά της Ηπείρου είναι οι μόνοι που φυλάνε κοπάδια, αφού ο Έλληνας τσοπάνης είναι... είδος προς αφανισμό!..

Πρόσφατα ο «Π.Λ.» είχε μεταφέρει την… κραυγή αγωνίας των ακριτών κατοίκων των επαρχιών Φιλιατών, Πωγωνίου και Κονίτσης, που ζητούσαν να μην απελαθούν οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι ζουν μόνιμα εδώ και πολλά χρόνια  στα Ηπειρωτικά χωριά. Και αυτό, γιατί προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στους λιγοστούς κατοίκους των χωριών και… κρατούν κάποιες πόρτες σπιτιών ανοιχτές, που διαφορετικά θα είχαν αμπαρωθεί..

ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΙΤΗΜΑ!

Παρόμοιο αίτημα διατυπώνει και επίσημα τώρα η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, ζητώντας τη  νομιμοποίηση όλων των αλλοδαπών βοσκών που εργάζονται χωρίς «χαρτιά» σε κτηνοτροφικές μονάδες.
Μάλιστα ο Πρόεδρός της Δημήτρης Καμπούρης επισημαίνει, μιλώντας στον Σταύρο Τζίμα της «Καθημερινής»,  ότι «ζητάμε από τις αρχές να δείξουν κατανόηση, ανοχή, αντί να κάνουν επιχειρήσεις “σκούπα” στις στάνες και τα μαντριά και να τους μαζεύουν».
Εξηγεί πως  «σπάνια θα βρεις ελληνικό κοπάδι σήμερα που να μην έχει ένα ή και δύο ξένους για να το προσέχουν. Η παλιά παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση, όπου απασχολούνταν όλα τα μέλη της με τα ζώα, έχει τελειώσει».
Και προσθέτει:  «Οι νέοι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για κτηνοτροφία, προτιμούν να γίνουν σερβιτόροι παρά να ασχοληθούν με τα ζώα παρότι, αν τα προσέξεις, αφήνουν ένα σχετικά καλό εισόδημα», προσθέτει.

ΜΕ ΓΚΛΙΤΣΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ!

Στις βουνοκορφές της Μουργκάνας, του Πωγωνίου και της Κόνιτσας  συναντά κανείς λαθρομετανάστες να  σαλαγάνε κοπάδια από πρόβατα, γίδια και αγελάδες.
Στο ένα χέρι κρατούν την γκλίτσα και στο άλλο το κινητό καρτοτηλέφωνο, αφού η εξέλιξη έχει προχωρήσει.  Οι αλλοδαποί στην περιοχή μας, που απασχολούνται στη φύλαξη κοπαδιών αιγοπροβάτων και βοοειδών, κυρίως στα ορεινά μέρη, καλύπτουν ένα μεγάλο κενό, το οποίο έχει προκαλέσει η αποστροφή των Ηπειρωτών νέων, αλλά και μεγαλύτερων στην ηλικία, στη ζωή που επιτάσσει η κτηνοτροφία. Στα βοσκοτόπια της Ηπείρου κυρίως Αλβανοί αλλά και  Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Πακιστανοί, ακόμη και Ιρανοί, φυλάνε κοπάδια, αφού ο Ηπειρώτης τσομπάνης είναι... είδος προς αφανισμό!
Καλύτερη επίδοση φαίνεται να έχουν οι Αλβανοί, αφού οι περισσότεροι μιλάνε ελληνικά και μαθαίνουν εύκολα την δουλειά, γνωρίζοντας βασικά στοιχεία της από την χώρα τους.

Η αλήθεια είναι πως η ζωή στην ορεινή ύπαιθρο δεν είναι καθόλου εύκολη για τους νέους ανθρώπους. Η κτηνοτροφική ζωή δεν είναι καθόλου ελκυστική για τους περισσσότερους Ηπειρώτες της νέας γενιάς, που με την πρώτη ευκαιρία παίρνουν των «ομματιών τους», αναζητώντας καλύτερη τύχη στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τρέμουν στην ιδέα ότι θα περάσουν τα καλύτερά τους χρόνια σε κάποιον ορεινό όγκο, μακριά από στοιχειώδεις κοινωνικές δραστηριότητες και αδυνατώντας να δημιουργήσουν οικογένειες, αφού σπάνια θα βρεθούν νέες κοπέλες που θα παντρευτούν τσομπάνη και θα καθηλωθούν σε ένα απόμακρο και απομονωμένο χωριό. Πάντως δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος ο μισθός που παίρνουν, αν σκεφθεί κανείς ότι διαμένουν και διατρέφονται δωρεάν. Όπως έλεγε κτηνοτρόφος από τους Φιλιάτες «ο μισθός κυμαίνεται από εφτακόσια έως οχτακόσια ευρώ, συν φαγητό και κατάλυμα. Τι να κάνουμε, από τους δικούς μας δεν δέχεται κανένας να φυλάξει κοπάδι...».


Πηγή: Πρωϊνός Λόγος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker