Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑπό την Ημερίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας

Από την Ημερίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας

Ανακύκλωση: ευθύνη πρωτίστως ατομική...


Πιο προωθημένη στη δραστηριότητα της ανακύκλωσης αποδεικνύεται η κοινωνία, ξεπερνώντας τις περισσότερες φορές και αυτούς ακόμα τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους οποίους ανήκει τυπικά η ευθύνη της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Η εικόνα της χώρας το 2009 δείχνει αρκετά καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, σύμφωνα με τον Δημήτρη Δερματά, Γενικό Διευθυντή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο οποίος έκανε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση της προόδου της χώρας μας στη διαχείριση των απορριμμάτων, στα πλαίσια μιας πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας που διοργανώθηκε χθες το πρωί, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας σε συνεργασία με τον ακριτικό Δήμο.

Η αντιδιαστολή κράτους και πολίτη σε αυτό το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε αυτό εστίασε αρκετά κατά την παρουσίαση της εισήγησής του ο κ. Δερματάς. «Ο Έλληνας έχει καταλάβει τις αρχές της ανακύκλωσης και της βιωσιμότητας και ακολουθεί το μονοπάτι της αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ από την άλλη, η χώρα μας διακρίνει τη διαδικασία της ανακύκλωσης ξεχωρίζοντας συσκευασίες και οργανικά υλικά. Χρειάζεται συνέπεια από πλευράς κράτους, ακόμα και στην περίπτωση της διαδοχής στο κυβερνητικό σχήμα που ενδεχομένως θα σημάνει η εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου. «Δεν πρέπει να αναθεωρούμε συχνά την πολιτική μας» τόνισε.

Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων είναι ήδη για πολύ κόσμο πρώτη προτεραιότητα, χρειάζεται η δέουσα προσοχή και από την πολιτεία για να προστατευτεί ο τουρισμός, από τις εικόνες των ανεξέλεγκτων χωματερών σε μέρη φυσικής ομορφιάς αλλά και για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που συνοδεύουν την κατασκευή Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο κ. Δερματάς υπεραμύνθηκε της διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων από Χ.Υ.Τ.Α., συγκρίνοντάς την με την απλή απόθεση στις χωματερές. Για δε τη χωροθέτηση, παραδέχτηκε πως δεν γίνεται με συνετό τρόπο, στις πλείστες των περιπτώσεων τουλάχιστον, αφού λείπει η επιστημονική προσέγγιση.

Επανέλαβε μάλιστα, τα κατασκευαστικά κριτήρια επιλογής μιας θέσης για τη χωροθέτηση ενός Χ.Υ.Τ.Α. και μίλησε για το ενδεχόμενο χωροθέτησης μιας μονάδας με κοινωνικά κριτήρια, έχοντας προφανώς στο μυαλό του την υποβαθμισμένη πλευρά του Νομού Αττικής που δέχεται όλα τα σκουπίδια της Αθήνας. «Δεν είναι λύση η χωροθέτηση εκεί που ζουν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα» είπε.

Ο κ. Δερματάς τάχθηκε υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων από Χ.Υ.Τ.Α. αντί της καύσης , λόγω της παραγόμενης τέφρας που θεωρείται από την Ε.Ε. επικίνδυνο απόβλητο.

Τέλος, με αφορμή την προεκλογική κουβέντα περί «πράσινης ανάπτυξης», ο κ. Δερματάς επεσήμανε πως κάθε τέτοια πολιτική πρέπει να ξεκινήσει από τα αστικά απόβλητα και τη διαχείρισή τους.

Ένα βήμα πιο μπροστά στον τομέα της ανακύκλωσης βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Κόνιτσας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΚΠΕ Κατερίνα Τσούβαλη. «Ο κόσμος στην ακριτική αυτή περιοχή είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος» τόνισε.

Πηγή: Πρωινά Νέα

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker