Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΣε εγκατάλειψη η Μονή Ζέρμας

Σε εγκατάλειψη η Μονή Ζέρμας

Η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Ζέρμα, στην περιοχή της Κόνιτσας, είναι από τα ιστορικότερα μοναστήρια του νομού Ιωαννίνων, αλλά δυστυχώς και από τις πλέον εγκαταλειμμένες.

Μέσα σε πέντε χρόνια η πύλη του μοναστηριού έχει ρημάξει, ενώ άγνωστοι έχουν αφαιρέσει τα λιθανάγλυφα, τις βαριές σκαλισμένες πέτρες που σχημάτιζαν το τόξο της πύλης. Μέχρι το 2004, η πύλη ήταν ακόμη σε καλή σχετικά κατάσταση, η εικόνα της όμως πριν από λίγες μέρες, είναι απογοητευτική. Η πύλη έχει καταρρεύσει σχεδόν και τα περισσότερα λιθανάγλυφα λείπουν.

Ο Γρηγόρης Παπανώτης, δημοτικός σύμβουλος Μαστοροχωρίων και τέως δήμαρχος, λέει ότι «είναι αδιανόητο να εγκαταλείπεται προκλητικά περιφρονημένο το ιστορικό μοναστήρι της Ζέρμας» και αποδίδει ευθύνες στους υπεύθυνους του Δήμου «που δε φρόντισαν λόγω άγνοιας ή ανεπάρκειας, να διασώσουν την κεντρική πύλη». Η μονή της Ζέρμας χρονολογείται από το 1618, ενώ ανακαινίστηκε το 1656 και το 1802.

Το λιθανάγλυφο τόξο της ήταν από τις σημαντικές της ιδιαιτερότητες, δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει πια.  «Αν είχαν φροντίσει να σκεπαστεί με σχιστόπλακες η στέγη της κεντρικής πύλης της μονής και να είχε γίνει αντιστήριξη του λιθανάγλυφου τόξου της δεν θα κατέρρεε  ολοκληρωτικά και δεν θα είχαν κλαπεί τα λιθανάγλυφα.

Το κόστος αυτών των εργασιών δεν θα ξεπερνούσε τις 4 χιλιάδες ευρώ» υποστηρίζει ο κ. Παπανώτης. «Η κεντρική πύλη της μονής αποτελεί πια παρελθόν. Ας διασωθούν τα υπόλοιπα» καταλήγει.

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker