Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότητα1ο αντάμωμα Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων στο Δολό Πωγωνίου

1ο αντάμωμα Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων στο Δολό Πωγωνίου

Το 1ο αντάμωμα Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων στο Δολό Πωγωνίου, άφησε εποχή… Πέρα από το ότι καταδείχθηκαν και αναδείχθηκαν τα προβλήματα της ποιμενικής κτηνοτροφίας, ήταν πρωτοφανής η συμμετοχή κόσμου. Τόση μεγάλη προσέλευση (πάνω από 1.000 (!) άτομα) ούτε οι οργανωτές την περίμεναν.
Από το Μέτσοβο έως την Αετομηλίτσα. Από τα Πράμαντα έως την Κόνιτσα. Από την Πρέβεζα έως την Θεσπρωτία.
Μάλιστα οι παριστάμενοι πολιτικοί άδραξαν την ευκαιρία και ήρθαν σε επαφή με πολλά άτομα από ολόκληρη την Ήπειρο. Τους βρήκαν συγκεντρωμένους και το… εκμεταλλεύτηκαν.

Το αντάμωμα οργανώθηκε στο αγροτοτουριστικό συγκρότημα Κωσταρά, σ’ ένα υπέροχο πραγματικά περιβάλλον. Όσοι βρέθηκαν εκεί το απόλαυσαν.
Ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος Χριστόφορος Κωσταράς και η σύζυγός του Μαριάννα, έβαλαν τα δυνατά τους ώστε να μην μείνει κανείς παραπονούμενος… Και κατάφεραν να κερδίσουν το στοίχημα.
Άλλωστε είναι έμπειροι στην άριστη φιλοξενία, αφού ως γνωστόν εκεί έκανε πασχαλινές διακοπές δυο χρονιές ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η οικογένειά του.
Ο Φόρης είναι και ο ίδιος τσέλιγκας, καθώς έχει 500 γιδοπρόβατα. Και είναι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων. Έτσι εξηγείται και η ιδιαίτερη περιποίηση και φιλοξενία προς τους συναδέλφους του.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Τασούλας ήταν μια… ιδιαίτερη παρουσία στο αντάμωμα. Ενδεδυμένος με κοστούμι και γραβάτα, σχεδόν ο μόνος, απέσπασε την προσοχή των περισσότερων.
Και όχι μόνο αυτό. Μίλησε στα Γαλλικά και στα Αγγλικά με τους εκπροσώπους των ξένων αντιπροσωπειών. Γλωσσομαθής γαρ…
Έτσι παριστάμενος σχολίασε: «Φαίνεται πως είναι εξελιγμένος... Ευρωβλάχος».

Ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης δήλωσε ότι είναι στο πλευρό των μετακινούμενων κτηνοτρόφων. Δεν θα μπορούσε να συμβεί και διαφορετικά, αφού ο Βαγγέλης ήταν χρόνια συνδικαλιστής στον αγροτικό χώρο και ξέρει από πρώτο χέρι τι… τραβάνε οι κτηνοτρόφοι.
Στην λογοτεχνία και στην ποίηση το… έριξε κατά την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας. Οι κτηνοτρόφοι μάλλον δεν γνωρίζουν πολύ από ποίηση και λογοτεχνία, όμως τον Μιχάλη τον άκουσαν προσεκτικά.
Μάλιστα τους προσέφερε και δύο φωτογραφίες με τσοπαναραίους και κοπάδια από την δεκαετία του 60. Στην διπλωματία δεν πιάνεται ο Μιχάλης Παντούλας.

Ο Δήμαρχος Νίκος Γκόντας, γόνος κτηνοτροφικής οικογένειας (η μάνα του έχει ακόμη πρόβατα), δεν ήταν δυνατόν να λείψει από την συνάντηση. Και να μην εκφράσει το άμεσο και ζωηρό ενδιαφέρον του για τα κτηνοτροφικά ζητήματα. Γνωρίζει καλά τις ταλαιπωρίες των κτηνοτρόφων από τους γονείς του.
Ο Κεφαλοβρυσιώτης γεροτσέλιγκας Σπύρος Κιόσης «καθήλωσε» τους πάντες με το εκπληκτικό παίξιμο της φλογέρας του. Και τους ταξίδεψε στα βουνά και στα λαγκάδια της υπαίθρου.

Αναμνηστικά δώρα προσέφερε ο Πρόεδρος της Πωγωνιανής Στέλιος Κουκουλάρης στους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων από την Γαλλία και την Ισπανία που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
Και να έρθουμε τώρα στο ψητό. Απ’ όλα είχε ο μπουφές. Σαλάτες, μυζήθρα και χλωρό τυρί, πίτες, τσίπουρο, κλπ.
Το κυρίως μενού όμως ήταν προβατίνα με ρύζι. Πεντανόστιμο, αφού το μαγείρεψε ο μετρ του είδους Πάνος Μπούμπας από το Κεφαλόβρυσο. Και ό,τι μαγειρεύει ο Πάνος γίνεται ανάρπαστο…
Τριάντα προβατίνες… θυσίασαν οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, τις οποίες έψησαν μισές σε φούρνο του Δελβινακίου και μισές σε φούρνο του Κεφαλοβρύσου. Πού να χωρούσαν χίλιες μερίδες σ’ έναν φούρνο!..
Έγλειφαν τα δάχτυλά τους αυτοί, σχεδόν όλοι, που έφαγαν προβατίνα σε λαδόκολλα.
Άψογο το σέρβις από τα τσοπανόπουλα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα τραπέζια ήταν στρωμένα με τραπεζομάντηλα, μαχαιροπήρουνα, κανάτες, ποτήρια και πιάτα όλα γυάλινα, θύμιζαν… εστιατόριο πέντε αστέρων!..

Και να σκεφτεί κανείς πως όλα αυτά προσφέρθηκαν δωρεάν. Η χαρά της βραδιάς συμπληρώθηκε με τα τραγούδια της δημοτικής ορχήστρας του Χαλιγιάννη και τα τραγούδια του Βαγγέλη Ντάκα.
Εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσικάς, που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς. Και φυσικά καταχειροκροτήθηκε.
Η ειδική γραμματέας της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, η Άρτεμις, ήταν σε συνεχή κινητικότητα ώστε όλα να κυλήσουν ρολόι. Και, πράγματι, εξελίχθηκαν, ομαλά, αφού δεν παρουσιάστηκε ούτε ένας δυσαρεστημένος.

Αλλά και άλλοι κτηνοτρόφοι βοήθησαν και η συμβολή τους ήταν καθοριστική. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:  Δημήτρη Νάτσια και Μιχάλη Νατσίκο (από την Πωγωνιανή),  Αλέκο Μεντή (από το Κεφαλόβρυσο),  Πάνο και Κώστα Κούρο (από το Δολό),  Χρήστο Ζήσο (από την Μικρή Γότιστα), Γιώργο Κυργιάκο (από το Δεμάτι) και Βασίλη Μάντζιο (από τον Ανθρακίτη).

Πηγή: Πρωϊνός Λόγος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker