Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΈλληνες, Γάλλοι και Ισπανοί κτηνοτρόφοι αντάμωσαν στον Γράμμο

Έλληνες, Γάλλοι και Ισπανοί κτηνοτρόφοι αντάμωσαν στον Γράμμο

Γάλλοι και Ισπανοί κτηνοτρόφοι βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στα μεγάλα βοσκοτόπια, έπειτα από πρόσκληση των Ελλήνων συναδέλφων τους

Στην αλπική ζώνη του Γράμμου, σε υψόμετρο 2.500 μέτρων, σε έναν απέραντο φυσικό βοσκότοπο, βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες Γάλλοι κι Ισπανοί κτηνοτρόφοι.

Δεν έκαναν τουρισμό, ούτε άφησαν πίσω τους ισχυρές κτηνοτροφικές μονάδες με σύγχρονα μηχανήματα. Είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, ή αλλιώς ποιμενικοί, που κάθε καλοκαίρι ανεβαίνουν στα ψηλά με τα κοπάδια τους και κάθε Οκτώβριο κατεβαίνουν στα χαμηλά μαζί με τα αιγοπρόβατα ή τα βοοειδή για να ξεχειμωνιάσουν.
Εκεί είδαν πώς ξεκαλοκαιριάζουν οι Ελληνες μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή τους και απήλαυσαν παραδοσιακές λιχουδιές

Οι Γάλλοι και οι Ισπανοί βρέθηκαν στον Γράμμο προσκεκλημένοι της νεοσύστατης Ενωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου (ΕΜΚΗ) στην 1η συνάντηση που έγινε στα Γιάννενα με στόχο να δημιουργηθεί μία ένωση σε ευρωπαϊκό πεδίο και σε αυτήν πήραν μέρος πάνω από 1.000 άτομα.

Ανταπόκριση
«Η συμμετοχή ήταν ανέλπιστη. Οταν διοργανώναμε αυτήν τη συνάντηση προσκαλέσαμε συναδέλφους από όλη την Ευρώπη, αλλά δεν φανταζόμασταν πως θα υπάρξει τέτοια ανταπόκριση. Αρχικά περιμέναμε και Ιταλούς ποιμενικούς, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν. Πιστεύουμε ότι του χρόνου θα έχουμε συμμετοχές από περισσότερες χώρες και από όλη την Ελλάδα», δήλωσε στο «Εθνος», ο πρόεδρος της ΕΜΚΗ, Γιάννης Δεκόλης.

Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και έγιναν αντικείμενο συζήτησης σε ολόκληρη την Ηπειρο για τη μεγάλη επιτυχία τους.

Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι ανέβηκαν το πρωί του Σαββάτου στον Γράμμο για να δουν κοπάδια συναδέλφων τους και στη συνέχεια γευμάτισαν στην Αετομηλίτσα, ένα βλαχοχώρι της Κόνιτσας, το οποίο κατοικείται μόνο το καλοκαίρι από οικογένειες κτηνοτρόφων, που ανεβάζουν τα κοπάδια τους και τον χειμώνα κατηφορίζουν στα χαμηλά.

Στην Αετομηλίτσα, τους Γάλλους, Ισπανούς αλλά και τους Ηπειρώτες μετακινούμενους κτηνοτρόφους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της κοινότητας, Χρ. Νιτσιάκος, καθώς και άλλοι κτηνοτρόφοι, από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά που ξεκαλοκαιριάζουν στο Ντέτσικο - που σημαίνει προσήλιο.

Το 1ο αντάμωμα των μετακινούμενων κτηνοτρόφων συνεχίστηκε στο Δολό της επαρχίας Πωγωνίου, όπου Ελληνες και ξένοι αντάλλαξαν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους για την ποιμενική κτηνοτροφία του μέλλοντος.

«Ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι συμβάλλουμε στην παραμονή του πληθυσμού στις ορεινές περιοχές, ότι τα προϊόντα μας είναι όλα βιολογικά, ότι προστατεύουμε το περιβάλλον, γιατί παράγουμε τα προϊόντα μας με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον. Τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή μας είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον των ορεινών περιοχών και παράγουν προϊόντα εξαιρετικής γεύσης», σημείωσε ο κ. Δεκόλης.

Κόστος
Το μεγάλο κόστος μεταφοράς των κοπαδιών ήταν το θέμα που απασχόλησε τους ποιμενικούς. Κτηνοτρόφοι από την Ηπειρο υποστήριξαν ότι χρειάζονται μέχρι και 4.000 ευρώ τον χρόνο για να μεταφέρουν τα κοπάδια τους στο Γράμμο και άλλοι από τη Λάρισα περισσότερα χρήματα για να τα πάνε στα Αγραφα.

Οι Ευρωπαίοι ποιμενικοί παρουσίασαν την εμπειρία από τις χώρες τους κι ως πρώτης προτεραιότητας στόχο έβαλαν την παράκαμψη των μεσαζόντων για την πώληση των προϊόντων τους, έτσι ώστε να μην αδικούνται.

«Η ποιμενική κτηνοτροφία είναι προοδευτική, εναλλακτική μέθοδος κτηνοτροφικής παραγωγής, που συνδυάζει όλες τις απαιτήσεις που η σύγχρονη κοινωνία απαιτεί από τη διαδικασία παραγωγής τροφίμων», τόνισαν οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι.

ΓΕΜΙΣΑΝ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ
Το παραδοσιακό γλέντι και ο «εξελιγμένος ευρωβλάχος»

Το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία του Δολού στήθηκε ένα παραδοσιακό γλέντι, με τους Ευρωπαίους ποιμενικούς να μην πιστεύουν στα μάτια τους. Τριάντα προβατίνες θυσιάστηκαν για χάρη τους και όλες ψήθηκαν σε φούρνους -οι μισές στο Δελβινάκι κι άλλες μισές στο Κεφαλόβρυσο- και προσφέρθηκαν με ρύζι, σαλάτες, μυζήθρα, χλωρό τυρί, πίτες, άφθονο τσίπουρο και κρασί.

Παρόντες και οι πολιτικοί. Μάλιστα ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, βουλευτής Ιωαννίνων, Κ. Τασούλας, εμφανίστηκε με κοστούμι και γραβάτα, μίλησε στα... Αγγλικά και στα Γαλλικά στους περίπου 1.000 κτηνοτρόφους και απέσπασε το σχόλιο πως είναι «εξελιγμένος ευρωβλάχος».

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Γεωργίας, Β. Αργύρης, αναφέρθηκε στα προβλήματα των ποιμενικών κτηνοτρόφων και τόνισε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση, ο κλάδος θα σβήσει. Ο έτερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Παντούλας, έδωσε μια λογοτεχνική νότα στη βραδιά, παραφράζοντας στίχους του Εθνικού Υμνου, αφιερωμένους στους κτηνοτρόφους, και προσέφερε στους ξένους προσκεκλημένους φωτογραφίες με τσοπάνηδες και κοπάδια από τη δεκαετία του 60.

Η βραδιά έκλεισε με τον γεροτσέλιγκα Σπύρο Κιόση από το Κεφαλόβρυσο, ο οποίος συνόδευε το φαγητό των καλεσμένων με τη φλογέρα του και μελωδίες που ακούγονταν πέρα έως πέρα στα βουνά και στα λαγκάδια.

«Οι ποιμενικοί κτηνοτρόφοι είναι άνθρωποι που αγαπούν περισσότερο από τον καθένα την ύπαιθρο. Την προστατεύουν και τη φροντίζουν, γιατί ξέρουν ότι ζουν από αυτήν», δήλωσε ο κ. Δεκόλης και προσέθεσε:

«Η Ενωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου είναι μια δυναμική ομάδα 130 κτηνοτρόφων, από τους οποίους οι 8 εκτρέφουν ζώα σπάνιων φυλών και σύντομα θα ανοιχτεί στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη».

Πηγή: Εφ. Έθνος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker