Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΟι Αφγανοί από την Πάτρα δεν... στέριωσαν στην Κόνιτσα

Οι Αφγανοί από την Πάτρα δεν... στέριωσαν στην Κόνιτσα

Επέλεξαν να φύγουν από το Κέντρο Φιλοξενίας για να βγάλουν χρήματα

Με 69 ανήλικους ομοεθνείς τους συνεχίζεται το πρόγραμμα και μόλις γίνουν αναγκαίες προσλήψεις θα υποδεχθεί κι άλλους μέχρι να γίνουν 100.


Στο δρόμο της παράνομης διαμονής στη χώρα μας με κίνδυνο να απελαθούν, αφού δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο, επέστρεψαν και οι 45 ανήλικοι Αφγανοί οι οποίοι είχαν μεταφερθεί με εισαγγελική εντολή από τον καταυλισμό που ισοπεδώθηκε στην Πάτρα, στο Κέντρο Φιλοξενίας της Κόνιτσας, αφού από τις πρώτες μέρες μετά την μεταφορά τους, προ μηνός περίπου, εγκατέλειψαν την ακριτική κωμόπολη, οι τελευταίοι μάλιστα αφού προκάλεσαν επεισόδιο...

Η παραμονή στο Κέντρο δεν είναι υποχρεωτική και η επιλογή τους να φύγουν, βάζοντας υπογραφή ότι αποχωρούν οικιοθελώς, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είχαν ... συνηθίσει να εργάζονται και να βγάζουν χρήματα, ενώ στο Κέντρο προσφέρεται διαμονή, σίτιση και εκπαίδευση, με την προοπτική να αποκτήσουν κάποια στιγμή νόμιμη παραμονή στη χώρα ή να μεταβούν σε άλλες Ευρωπαϊκές.

Έτσι τώρα στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρένων που έχει μετατραπεί σε κέντρο για τη φιλοξενία προσφύγων, διαμένουν 69 παιδιά από το Αφγανιστάν και αναμένεται εντός του μήνα, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Χρήστος Φασούλης, να αυξηθεί ο αριθμός τους, δεδομένου ότι μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 100 ανήλικους και 15 ακόμη παιδιά που προΰπήρχαν στο κέντρο και κατάγονται από την Αλβανία κυρίως.

Υποδέχθηκε 140 ανήλικους

Υπάρχουν βέβαια κάποια προβλήματα που οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού και τα οποία θα αντιμετωπιστούν άμεσα με προσλήψεις που θα γίνουν.

Κατά τα λοιπά το Κέντρο δεν αντιμετωπίζει κανένα σοβαρό πρόβλημα με τη φιλοξενία των παιδιών αυτών, πολλά εκ των οποίων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μάθουν τέχνες, Ελληνικά και αγγλικά.

Μέχρι τώρα στο Κέντρο, δηλαδή στους επτά μήνες λειτουργίας, έφτασαν συνολικά

140 ανήλικοι Αφγανοί, (με την έλευση των παιδιών από την Πάτρα είχαν φτάσει τα 102 προσωρινά), αλλά υπήρξαν αποχωρήσεις, εκτός της τελευταίας και μαζικής και άλλων το προηγούμενο διάστημα, παιδιών που δεν θέλησαν να γίνουν από λαθρομετανάστες φιλοξενούμενοι, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Φασούλης.

Αναφερόμενος στους 45 που αποχώρησαν, εξήγησε ότι οι περισσότεροι βρίσκονται πέντε χρόνια στην Ελλάδα και ίσως να ήταν μεγαλύτερης ηλικίας από 17 ετών, αλλά δηλώνουν ανήλικοι.

Στο Κέντρο και στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιεί οι φιλοξενούμενοι λαμβάνουν ημερησίως 2,99 ευρώ ως χαρτζιλίκι, ποσό που δεν επαρκεί βέβαια για άλλους σκοπούς, και κυρίως στο να συγκεντρώσουν χρήματα για να τα στείλουν στην πατρίδα τους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξαν να φύγουν από την Κόνιτσα και να ενημερωθεί βέβαια από το Κέντρο ο εισαγγελέας.

Νέες προσλήψεις

Άμεσος στόχος του Κέντρου είναι να προσλάβει τρεις βοηθούς μαγείρους για να λειτουργεί απρόσκοπτα το εστιατόριο, αλλά και ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό. Για την ιατρική κάλυψη του Κέντρου ο πρόεδρος έχει προτείνει στον διοικητή του «Χατζηκώστα» να διατεθεί αγροτικός ιατρός και αναμένεται θετική απάντηση.

Από την 1η Αυγούστου ... τρέχει η νέα εξάμηνη σύμβαση του προγράμματος που υλοποιείται πρόγραμμα, μέσω της Ε.Ε, σε συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, μέσω Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και θα διαρκέσει ως το 2013, όσο και το ΕΣΠΑ και συνολικά θα μπορούν να μετέχουν 100 ανήλικοι Αφγανοί.

Ανανέωση της σύμβασης

Ετησίως θα διατίθενται 722.000 ευρώ για τη φιλοξενία, εκπαίδευση, σίτιση, ρουχισμό και άλλα έξοδα. Έχουν δοθεί μέχρι τώρα περίπου 360.000 ευρώ, ποσό που κυρίως διατέθηκε στα φαγητό και στην ένδυση των παιδιών.

Έχουν προσληφθεί ήδη 11 άτομα μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, με εξάμηνη σύμβαση, εκπαιδευτικοί κυρίως, γυμναστής, νυχτοφύλακας, αλλά και δυο διερμηνείς Αφγανοί, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εκπαιδευτική διαδικασία και όχι μόνο, αλλά και δικηγόρος για να μάθουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, μέχρι να καταφέρουν να νομιμοποιηθούν στη χώρα μας. Με τις επικείμενες προσλήψεις θα φτάσουν τα 21 άτομα και μαζί με το υπάρχον προσωπικό του Κέντρου θα καλύπτονται όλες οι ανάγκες για 115 συνολικά παιδιά.

Τα παιδιά μεταφέρονται από τον Έβρο, τη Σάμο και τελευταία από την Πάτρα, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, για να μην οδηγούνται στη φυλακή και περιφέρονται ή διαβιούν σε καταυλισμούς, όπως οι μεγάλοι και δηλώνουν «ασυνόδευτα», χωρίς να αποκλείεται να βρίσκονται στη χώρα μας και οι γονείς τους.

Τα παιδιά θα μάθουν Ελληνικά και αγγλικά, τέχνες, αυτές που διδάσκονται από το Κέντρο (ξυλογλυπτική, επιπλοποιοί) και με την υποστήριξη νομικού να αποκτήσουν την νομιμοποίηση της παραμονής τους στη χώρα και να ενταχθούν στην κοινωνία.

Στο Κέντρο πρέπει να παραμείνουν τρία χρόνια ή και περισσότερο αν χρειαστεί.


Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker