Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑποπροσανατολίζουν με ... «10ήμερα προσφορών»

Αποπροσανατολίζουν με ... «10ήμερα προσφορών»

Επιχειρούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι θα αντιμετωπίσουν την κρίση με αύξηση της διάρκειας των εκπτώσεων

Καμπάνια 10ήμερων προσφορών για αναθέρμανση της αγοράς στα Γιάννενα συνδιοργανώνει από 21 μέχρι και τις 30 Νοέμβρη ο Εμπορικός Σύλλογος μαζί με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και την Περιφέρεια Ηπείρου, καλώντας τους μικρεμπόρους να διαθέσουν εμπορεύματα της επιλογής τους σε μειωμένες τιμές που εκείνοι θα καθορίσουν.

Πρόκειται για ακόμη μια κίνηση εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του εμπορικού κλάδου. Από κοινού με την Τοπική Διοίκηση επιδιώκουν να εξωραΐσουν τη σκληρή πραγματικότητα που, από κοινού, βιώνουν μικρομαγαζότερες και εργαζόμενοι και να αποκρύψουν τα αίτια για την πτώση του τζίρου στην αγορά.

Η αγοραστική ικανότητα των λαϊκών νοικοκυριών που βεβαίως ανέκαθεν ήταν περιορισμένη, έχει πλέον καταρρεύσει στην κυριολεξία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της φιλομονοπωλιακής πολιτικής για την αντιμετώπισή της. Αυτή είναι η μόνη αληθινή αιτία για την πτώση του τζίρου στην αγορά συνολικά, μια τάση που πλήττει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με την πολιτική ενίσχυσης της θέσης των πολυεθνικών και των διαφόρων πολυκαταστημάτων οδηγούν στον οικονομικό στραγγαλισμό, στο βίαιο αφανισμό δεκάδων χιλιάδων μικρεμπόρων. Ειδικά σε ό,τι αφορά την κατάσταση τα τελευταία χρόνια, ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι όσο και να διαρκούν οι εκπτώσεις και παρά τα υψηλά ποσοστά των εκπτώσεων, οι τιμές παραμένουν απλησίαστες για τους εργαζόμενους που καθημερινά έχουν απώλειες εισοδήματος και άρα οι πωλήσεις χαμηλές, κάτι που οδηγεί, κύρια τις μικρές επιχειρήσεις, να βάζουν οριστικά λουκέτα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα και η σκληρή πραγματικότητα από την πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού». Η επικράτηση των μεγάλων επιχειρήσεων, η κυριαρχία των μονοπωλίων που ελέγχουν και καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και της κίνησης των τιμών και όχι μόνο. Αυτοί με βάση την κερδοφορία τους προσδιορίζουν τα όρια της παραγωγής και τι θα παραχθεί, αποφασίζουν για τα επίπεδα των μισθών κ.ο.κ. Αυτήν την πολιτική δεν την αμφισβητούν, την αποδέχονται οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο του εμπορίου, στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα, στην ΕΣΕΕ και γι' αυτό και προκρίνουν τη διαχείριση, για παράδειγμα την αύξηση της διάρκειας των εκπτώσεων, ως ανακούφιση. Αυτή την πολιτική υλοποιεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που της αναλογούν και η Τοπική Διοίκηση όπως συνέβη και στα Γιάννενα με την έγκριση της άδειας λειτουργίας επιχειρηματικών ομίλων και κολοσσών όπως ΙΚΕΑ, JUMBO, CARREFOUR κ.ά κατά πλειοψηφία του νομαρχιακού τότε συμβουλίου.

 

Πηγή: Ριζοσπάστης

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker