Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑναζητούν αραβόφωνους εκπαιδευτικούς

Αναζητούν αραβόφωνους εκπαιδευτικούς

Το προσφυγικό και η αντιμετώπιση των χιλιάδων που αναμένεται να φτάσουν εντός των επόμενων ημερών στα Γιάννενα και στο Κέντρο στον Κατσικά, τέθηκε ανάμεσα στα κορυφαία ζητήματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της ευρείας συνάντησης των διευθυντών Περιφερειακής Εκπαίδευσης όλης της χώρας με την παρουσία του υπουργού Παιδείας. Στόχος ήταν να γίνει μια πρώτη ανάγνωση των θεμάτων που θα τεθούν με την εκπαίδευση χιλιάδων παιδιών που είτε είναι με τις οικογένειές τους είτε είναι ασυνόδευτα.

Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης της Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού. Η κα. Φωτεινού ξεκαθάρισε ότι ήταν μια διαφωτιστική συζήτηση σύμφωνα με την οποία θα τεθούν οι βάσεις για τον προγραμματισμό της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι αφενός να γίνουν τμήματα ένταξης αφού όμως πρώτα διασαφηνιστεί πόσα παιδιά θα μείνουν στην χώρα καθώς οι περισσότεροι Σύριοι πρόσφυγες θέλουν να φύγουν για άλλες χώρες της Ευρώπης.

Επίσης, ένα σημαντικό θέμα που ανακύπτει είναι η εύρεση αραβόφωνων εκπαιδευτικών ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν με τα προσφυγόπουλα και φυσικά να συμβάλλουν τόσο στην κατανόηση του τρόπου ζωής της χώρας που έρχονται όσο φυσικά και στην εκπαίδευσή τους.

«Είναι δύσκολο να βρούμε αραβόφωνους εκπαιδευτικούς και με βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το σημείο. Μέσα από το βήμα που μου δίνεται καλώ όσους μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση» μας λέει μιλώντας στο Itv.

Παράλληλα, αναφέρεται και στα υπόλοιπα θέματα που αναμένεται να τεθούν από το προσφυγικό λέγοντας ότι η εκπαιδευτική κοινότητα έχει την εμπειρία και την γνώση να το διαχειριστεί δεδομένου ότι και στο παρελθόν είχαμε δεχτεί μετανάστες από άλλες γειτονικές χώρες τα παιδιά των οποίων ενσωματώθηκαν και μάλιστα πολλά εξ’ αυτών φοίτησαν και φοιτούν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

«Έχουμε την γνώση και φυσικά την εμπειρία και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε προς κάθε κατεύθυνση μας ζητηθεί» τονίζει καταλήγοντας η κα. Φωτεινού.

 

Έτοιμος να βοηθήσει ο Εσσάμ Αλαντάση

Ο Εσσάμ Αλαντάση είναι ένας άνθρωπος γνωστός στην γιαννιώτικη κοινωνία. Ζει χρόνια στα Γιάννενα απ’ όταν ήρθε εδώ για να σπουδάσει, και παρέμεινε αποκτώντας την δική του οικογένεια.

Ο ίδιος είναι από την Παλαιστίνη και έχει ζήσει και αυτός το δράμα της προσφυγιάς. Τώρα, με την έλευση των χιλιάδων Σύριων προσφύγων, ξαναζει την προσφυγιά και το φόβο που έχουν για το αύριο δεκάδες πρόσφυγες.

Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή δήλωσε την αλληλεγγύη του ενώ είναι έτοιμος αν του ζητηθεί σαν αραβόφωνος να βοηθήσει στην εκπαίδευση των παιδιών και φυσικά των ασυνόδευτων παιδιών που έχουν φτάσει στη χώρα και είναι πιθανόν να έρθουν και εδώ.

Ο Εσσάμ επικοινωνεί συνεχώς με τους πρόσφυγες και προσπαθεί να τους βοηθήσει ενώ βρέθηκε και στην Κόνιτσα συμβάλλοντας στην αυτοοργάνωση των Σύριων που έφτασαν εκεί. «Καθίσαμε όλοι μαζί και έβγαλαν ομάδες. Άλλοι είναι νοσηλευτές, άλλοι μάγειρες άλλοι εκπαιδευτικοί. Οργανώθηκαν και ανέλαβαν την καθημερινότητα τους» μας εξηγεί.

«Ο φόβος είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις στα μάτια τους. Ο φόβος για την επόμενη μέρα. Ο φόβος ότι η Ελλάδα θα τους γυρίσει πίσω στην Τουρκία. Εκεί, στην Τουρκία, σύμφωνα με τις περιγραφές τους χτύπησαν και τους έκλεψαν προσωπικά αντικείμενα που είχαν μαζί τους. Είναι δύσκολο να ξεπεράσεις αυτό το φόβο» μας λέει.

Ο Εσσάμ στις πρώτες συζητήσεις που έκανε με τους πρόσφυγες κατάλαβε την δυσκολία που έχουν να μείνουν στην Κόνιτσα, όπως μας εξήγησε οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν για άλλες χώρες της Ευρώπης και πιστεύουν ότι σύντομα θα ανοίξουν τα σύνορα και γι αυτό το λόγο παραμένουν στην Ειδομένη.

«Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη και ότι θα χρειαστεί χρόνος. Έχουν ζήσει τον πόλεμο και δεν τους φοβίζει η λασπουριά και η ταλαιπωρία. Θέλουν απλά να φύγουν» μας λέει καταλήγοντας.

 

Πηγή: Πρωϊνά Νέα

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker