Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΣτα Σέρβενα το Πράσσινο Σημείο του Δήμου Κόνιτσας

Στα Σέρβενα το Πράσσινο Σημείο του Δήμου Κόνιτσας

Η δημιουργία των «Πράσινων Σημείων» είναι υποχρέωση των Δήμων, όπως αποφασίζεται από το Εθνικό  Σχέδιο  Διαχείρισης  Αποβλήτων  (Ε.Σ.Δ.Α.)  και  σύμφωνα  με  το   Εθνικό  Στρατηγικό Σχέδιο   Πρόληψης   Δημιουργίας   Αποβλήτων   (Ε.Σ.Σ.Π.Δ.Α.)

Σύμφωνα με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό και προκειμένου να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ, ο Δήμος Κόνιτσας συνέταξε τον Μαϊο του 2016 το δικό του Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης  Διαχείρισης  Απορριμμάτων  (Τ.Σ.Δ.) στο οποίο προβλέπετε η δημιουργία του δικτύου πράσινων σημείων στο δήμο και συγκεκριμένα:



α. Τα  ογκώδη,  πράσινα  και  αδρανή  Α.Σ.Α.  του  Δήμου,  συλλέγονται  από  την  υπηρεσία καθαριότητας του  Δήμου (ή /και  ιδιώτη) και  συγκεντρώνονται  σε  γήπεδο του  Δήμου, το οποίο  θα  αποτελέσει  το Βασικό Σταθερό Πράσινο Σημείο.  
Στον  ίδιο χώρο γίνεται και συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας από τους πολίτες, καθώς ο χώρος θα είναι προσβάσιμος και εφοδιασμένος με κατάλληλο αριθμό κάδων ανά ρεύμα συλλογής.

β. Για αμεσότερη πρόσβαση των πολιτών προτείνεται η εγκατάσταση μικρών δορυφορικών πράσινων  σημείων  σε  επίπεδο  γειτονίας  σε  οικισμούς  με  πληθυσμό  πάνω  από  1000 κατοίκους

Η χωροθέτηση για το Βασικό Πράσινο Σημείο προβλέπετε σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δεκέμβιος 2017) στα Σέρβενα σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου δίπλα από το ελικοδρόμιο.



 Στο χώρο θα συγκεντρώνονται τα πράσινα απόβλητα που συλλέγει ο Δήμος καθώς και τα ογκώδη και οικιακά αδρανή απόβλητα, ενώ το σημείο θα είναι προσβάσιμο και  από  τους  πολίτες  για  την  απόρριψη  των  παραπάνω  ρευμάτων  αλλά  και ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας.

Ο χώρος θα έχει τον παρακάτω εξοπλισμό:
Τεμαχιστής πρασίνων.
Ο τεμαχιστής θα είναι κατάλληλος για την επεξεργασία ξύλου και ξυλωδών  αποβλήτων,  όπως  απόβλητα  κήπων, κορμοί  διαμέτρου  περίπου  20  cm,  φλοιοί δένδρων, μικρές παλέτες και μικρά ξυλώδη απόβλητα.

8 ανοικτά container 20 m3.
Θα χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή των υλικών ανά ρεύμα (ογκώδη-πράσινα-αδρανή-χαρτί-πλαστικό-μέταλλα-γυαλί).

10  μεταλλικούς  κάδους  συλλογής επιμέρους  ανακυκλώσιμων  υλικών
Θα χρησιμοποιηθούν για την συλλογή υλικών από τους πολίτες που επισκέπτονται το χώρο.

Θα έχει επιπλέον μικρό οικίσκο, περί τα 20 m2,για τον έλεγχο της μονάδας και την  παραμονή  του προσωπικού

Τα (κατ’ελάχιστον) απαραίτητα έργα υποδομής είναι:
Περίφραξη
Περιμετρική δενδροφύτευση
Ασφαλτόστρωση του χώρου για την κίνηση των οχημάτων
Οικίσκος ελέγχου με χώρο υγιεινής
Εγκατάσταση ύδρευσης-αποχέτευσης
Εγκατάσταση πυροπροστασίας
Εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού

Στο Σχέδιο περιλαμβάνονται επίσης δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών μέσω ενημέρωσης, ανταποδοτικών οφελών, διάθεσης προϊόντων κλπ

 


Τι είναι τα «Πράσινα Σημεία»


Σύμφωνα με τον «οδηγό» που κατάρτισε πρόσφατα ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), τα «Πράσινα Σημεία» χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την έκτασή τους:

1. Τα μικρότερα είναι τα «Πράσινα Σημεία Γειτονιάς», που μπορούν να χωροθετηθούν σε 50-100 τ.μ. Στην ουσία πρόκειται για έναν μικρό οργανωμένο χώρο –μια ελεύθερη γωνιά σε ένα οικόπεδο– με κάδους ανακύκλωσης. Το κόστος τους είναι μικρό. Στον Πύργο Ηλείας για παράδειγμα, δημιουργήθηκε μια τέτοια «γωνιά» με κόστος περί τα 1.000 ευρώ.

2. Τα «Μικρά Πράσινα Σημεία» είναι χώροι 250-750 τ.μ. Επομένως έχουν εξ ορισμού μεγαλύτερες δυνατότητες συλλογής ανακυκλώσιμων (για παράδειγμα, μπορούν να δέχονται και ειδικές κατηγορίες, όπως λάμπες, μπαταρίες, μαγειρικά έλαια, υφάσματα κ.ά.).

3. Τα «Βασικά Πράσινα Σημεία» απαιτούν χώρο εγκατάστασης άνω των 3,5 στρεμμάτων, επομένως το πιθανότερο είναι να βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού. Στους χώρους τους οι πολίτες θα μπορούν να αφήνουν, εκτός από τα ανακυκλώσιμα, ογκώδη αντικείμενα, όπως ηλεκτρικές συσκευές, παλιά έπιπλα και στρώματα. Τα ανακυκλώσιμα θα αποθηκεύονται εκεί μέχρι να διατεθούν σε εταιρείες ανακύκλωσης, ενδεχομένως με τη χρήση συμπιεστών.

4. Τα «Κέντρα Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής στην πηγή», με έκταση από 350 τ.μ. έως 1.000 τ.μ. Εκτός από τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, θα πρέπει να διαθέτουν αίθουσα εκπαίδευσης και δραστηριότητες που προάγουν την ανακύκλωση.

 

Περισσότερα:

Το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης  Διαχείρισης  Απορριμμάτων του Δήμου Κόνιτσας

Ο Οδηγός Πράσινων Σημείων

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker