Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΔημοτική Κίνηση Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ: Μια τρύπα στο νερό και ας είναι… ιαματικό

Δημοτική Κίνηση Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ: Μια τρύπα στο νερό και ας είναι… ιαματικό

Ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ με αφορμή το Δελτίο Τύπου του Δήμου Κόνιτσας για την αναγνώρισης των  “Πηγή Καβασίλλων” και “Πηγή Αμαράντου” ως Ιαματικών από το Υπουργείο Τουρισμού.
 
Στις 12/6/2018 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αριθμό ΦΕΚ 2165 η Απόφαση αναγνώρισης από το Υπουργείο Τουρισμού των Φυσικών Πόρων “Πηγή Καβασίλλων” και “Πηγή Αμαράντου” ως Ιαματικών. Αναμφίβολα η επίσημη αναγνώριση είναι μία σημαντική εξέλιξη αφού είναι ένα από τα προ απαιτούμενα βήματα για την αδειοδότηση και την όποια περαιτέρω αξιοποίησή τους.
Η Δημοτική Αρχή, κατά την προσφιλή της τακτική, με το Δελτίο Τύπου θριαμβολογεί σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει επικοινωνιακά εντυπώσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να βάλουμε κάποια πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο όπως αυτό διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Τουρισμού ξεκίνησε την αναγνώριση φυσικών πόρων ως ιαματικών. Η αρμόδια Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και γνωμοδοτεί επί των αιτήσεων και φακέλων για τις ιαματικές πηγές που έχουν υποβληθεί προς αναγνώριση. Συνολικά έχουν ήδη αναγνωρισθεί 53 ιαματικές πηγές και αρκετές είναι ήδη σε διαδικασία αδειοδότησης. (Δελτίο Τύπου Υπουργείου Τουρισμού 26/6/2018).

Η διαδικασία αναγνώρισης απαιτεί μία αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (τοπογραφικό διάγραμμα, μικροβιολογικές, φυσικές και χημικές εξετάσεις, υγειονομική έκθεση κλπ) προς την αρμόδια επιτροπή. Προφανώς στη συγκέντρωση αυτών των δικαιολογητικών αναφέρονται οι “επίπονες” προσπάθειες τεσσάρων χρόνων του Δημάρχου κ. Ανδρέα Παπασπύρου, του Αντιδημάρχου κ. Γεώργιου Καλλιντέρη και του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου κ. Μάρκου Κιούρη. Κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει στη Δημοτική Αρχή ότι έχει παρέλθει η εποχή “Μαυρογιαλούρου”. Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας που ο πολίτης έχει εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία και άρα στην ενημέρωση.

Δυστυχώς από το Δελτίο Τύπου αναδεικνύεται και ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, η υποβάθμιση των Ιαματικών πηγών και ιδιαίτερα αυτών του Αμαράντου, σε ότι αφορά και στις θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών και στις ασθένειες για τις οποίες ενδείκνυται η χρήση τους. Αλήθεια, το ΦΕΚ αναγνώρισης δεν το διάβασε κανένας από τη Δημοτική Αρχή; Οι αναγνωρισμένες πλέον θεραπευτικές ιδιότητες με το ΦΕΚ αλλά και οι ενδεικνυόμενοι τρόποι χρήσης των ιαματικών πηγών είναι πολύ λιγότερες, σαφώς περιορισμένες σε σχέση με αυτές που αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου και οι οποίες αντιγράφηκαν στο Δελτίο Τύπου. Οι θεραπευτικές αυτές ιδιότητες είχαν προκύψει από προηγούμενη μελέτη του ΙΓΜΕ που από ότι φαίνεται δεν έλαβε ουδώλως υπόψη της η Επιτροπή Αναγνώρισης. Γι’ αυτή την εξέλιξη της επίσημης υποβάθμισης με ΦΕΚ ποιος ευθύνεται; Πού ήταν η Δημοτική Αρχή, ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και ο ειδικός συνεργάτης; Έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό ειδικά για την περίπτωση του Αμαράντου; Έχουν αντιληφθεί ότι δεν έκαναν τις παρεμβάσεις που απαιτούνταν ώστε να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη που κλονίζει την αξιοπιστία αναφορικά με την ωφελιμότητα των ιδιοτήτων των πηγών;

Το σημαντικότερο όμως, που εντέχνως συγκαλύπτεται με θριαμβολογίες, είναι ότι τα Ιαματικά Λουτρά μένουν ακόμη αναξιοποίητα με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής που διοικεί το Δήμο σχεδόν τέσσερα χρόνια. Το επιχείρημα των ευθυνών των προηγούμενων δημοτικών αρχών δεν πείθει πλέον κανέναν . Στα Λουτρά του Αμαράντου υπάρχει ιδιώτης που τα εκμεταλλεύεται πασχίζοντας μόνος του να τα αναδείξει. Το οδικό δίκτυο είναι σε άσχημη κατάσταση, παράγοντας ανατρεπτικός για την επισκεψιμότητα των Λουτρών.

Στα Λουτρά των Καβασίλων η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με τη Δημοτική Αρχή Παπασπύρου θα παραμείνουν κλειστά. Εδώ οι ευθύνες είναι μεγαλύτερες. Πέρυσι η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε μία σειρά έργων βελτίωσης των εγκαταστάσεων των λουτρών με σκοπό τη δημοπράτησή τους. Στη δημοπρασία συμμετείχε ένας ενδιαφερόμενος που όμως τελικά δεν μπόρεσε να λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις και αυτό γιατί ο Δήμος δεν είχε δικαίωμα να τα υπενοικιάσει γεγονός που ανακάλυψε ο ίδιος. Η παραχώρηση χρήσης των πηγών από την Κτηματική Υπηρεσία στο Δήμο Κόνιτσας έγινε το 1995 με σκοπό να τα λειτουργήσει ο Δήμος Κόνιτσας μέσα από την εταιρεία που για αυτό το λόγο δημιούργησε, και έτσι λειτούργησαν κατά το παρελθόν. Προκύπτει εύλογα το ερώτημα, η Δημοτική Αρχή Παπασπύρου δεν γνώριζε τους όρους παραχώρησης; Πώς προχώρησε στη δημοπρασία; Ο τωρινός Δήμαρχος, ήταν για 3,5 χρόνια αντιπολίτευση στο Δήμο Κόνιτσας και είναι Δημοτική Αρχή άλλα 3,5. Χρειάστηκε δηλαδή επτά χρόνια για να ενημερωθεί για τους όρους παραχώρησης; Μπορεί να μας απαντήσει πότε θα λυθεί το ιδιοκτησιακό ώστε να λειτουργήσουν τα Λουτρά; Πως θα νομιμοποιηθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα στην κοίτη του Σαραντάπορου και είναι αυθαίρετες; Μπορεί να μας πει ποιες κινήσεις γίνονται για να οριοθετηθεί ο ποταμός; Πότε θα υπάρξει η νέα χάραξη πρόσβασης και από ποιο σημείο; Για αυτές τις απαντήσεις πόσα χρόνια θα περιμένουμε; Ή μήπως πρέπει να απευθυνθούμε αλλού; Είναι σαφής πλέον η ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί τα πράγματα του τόπου, παραμένοντας παρατηρητής και περιμένοντας λύσεις αποκλειστικά από την Περιφέρεια Ηπείρου. Το μόνο που περιμένουμε ως απάντηση είναι αλλεπάλληλα Δελτία τύπου με διφορούμενο περιεχόμενο και προσανατολισμό εντυπωσιασμού και αυτοπροβολής.
 
Για τη Δημοτική Κίνηση Πολιτών 
Η Δημοτική Ομάδα

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker